IMAJU ISTI 'ROK TRAJANJA' / Ministar pojasnio razliku između covid-potvrde i potvrde o preboljenju: Odgovorio i planiraju li uvesti strože mjere

Image
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

'Bilo je slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti. Protiv osam službenika se od ranije vode disciplinski postupci, oko 22 slučajeva su dokumentirana i predana DORH-u', kazao je Božinović

11.10.2021.
13:06
Goran Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak se ponovno osvrnuo na snimku nasilja hrvatske policije nad migrantima na granici, poručivši da je glavni ravnatelj policije Nikola Milina o tome sve rekao.

“Što se tiče zapovijedi sustava, zapovijed je da se štiti državna granica u skladu sa zakonom. Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru, iako smo mi već o svemu razgovarali”, rekao je Božinović, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Protiv 8 službenika se od ranije vode disciplinski postupci'

“Policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, imaju jedan od najtežih poslova. I kad pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske, u skladu sa zakonom. Bilo je slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti. Protiv osam službenika se od ranije vode disciplinski postupci, oko 22 slučajeva su dokumentirana i predana DORH-u. Kad netko napravi propust, postoje službe i kontrola koje u svakom slučaju provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama", poručio je.

Komentirao je potom i slučajeve anonimnih prijava, kao što je bio primjer anonimnog pisma policajca koji je prije svije godine ustvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE /

'Osobe koje su tukle migrante su djelatnici interventne policije, udaljujemo ih s dužnosti'; Progovorio je o akciji 'Koridor'

Image
GLAVNI RAVNATELJ POLICIJE /

'Osobe koje su tukle migrante su djelatnici interventne policije, udaljujemo ih s dužnosti'; Progovorio je o akciji 'Koridor'

“Uvijek se istraži sve što se prijavi. U ova 22 slučaja DORH je odbacio 13 slučajeva jer nije bilo dovoljno dokaza za takvo djelo. Ovo je bila prijava za konkretan slučaj i konkretan datum, to je često ranije nedostajalo. Reakcija je bila promptna, izvidi traju, to je sve što mogu reći", zaključio je ministar na temu mlaćenja migranata.

Razlika između covid-potvrde i potvrde o preboljenju

Potom je Božinović komentirao upotrebu covid-potvrda u zdravstvu, pojašnjavajući razliku između covid-potvrde i potvrde o preboljenju koronavirusa. “Može je koristiti za ulazak u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi jer su to slučajevi koje su naši liječnici procijenili kao suspektne ili pozitivne, odredili su da oni trebaju u izolaciju, njih se tretira kao da su oboljeli od covida i oni imaju godinu dana od dijagnoze", pojasnio je te dodao da potvrda o preboljenju traje godinu dana, kao i covid-potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkrio je potom planira li Stožer uvođenje novih, strožih epidemioloških mjera.

“Ne planiramo postrožavanje mjera. Ovo što je nedavno doneseno, prije svega je motivirano zaštitom najugroženijih. Sve statistike jasno pokazuju da cijepljeni najmanje završavaju u bolnicama, posebno s težim kliničkim slikama. Cijepiti se znači zaštititi sebe, a time štitimo i druge", poručio je šef Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O narkoskandalu u vojsci

Osvrnuo se zatim i na slučaj konzumacije kokaina u Hrvatskoj vojsci, rekavši da navedeni slučaj ne može komentirati, ali i dodao da se intenzivno bore protiv krijumčarenja.

“Policijski službenici su izuzetno aktivni kad je u pitanju borba protiv krijumčarenja droga. Tržište kokaina je nešto što se prilično širi. Imat ćemo ovih dana sastanak. 2020. bilo je zaplijenjeno 60 kg kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kg kokaina", zaključio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo