KOMENTIRAO I ZLATU HRVOJ ŠIPEK / Ministar Bačić otkriva plan za ubrzanje obnove: Do 1. studenog stiže 120 potpuno novih kuća?

Na pitanje što misli što je važnije gledateljima iz kontejnera, Bačić kaže da je njima bez dileme najvažnije doći u svoj dom

12.2.2023.
21:29
VOYO logo

Gost RTL Danas bio je ministar Branko Bačić koji je govorio o obnovi koju bi trebao ubrzati. "Kad govorimo o sporoj obnovi, onda govorimo o obnovi obiteljskih kuća, onih privatnih. Ali paralelno se odvija kvalitetna, neću reći sjajna, ali dobra obnova javne infrastrukture“, rekao je Bačić.

Na pitanje što misli što je važnije gledateljima iz kontejnera, Bačić kaže da je njima bez dileme najvažnije doći u svoj dom. "Zato je i prioritet ljudima pomoći da do zime imaju prikladan smještaj“, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U srijedu ćemo raspraviti zakon koji sam predložio, objedinit ćemo tri tijela u ministarstvu. Time ćemo strahovito ubrzati razmjenu informacija i postupanje. Smanjio sam broj procedura, smanjio sam i broj sudionika obnove. Nadam se da će Sabor to i usvojiti. Drugo, napravili smo program stambenog zbrinjavanja sugrađana u kontejnerima kroz 11 modela stambenog zbrinjavanja. Treće, nećemo zaboraviti i na one koji nisu u kontejnerima. U ponedjeljak u Sisku otvorio sam radove na prvoj organiziranoj konstrukcijskoj obnovi višestambenih zgrada. Dvije zgrade s 38 stanova“, rekao je.

Ubrzana izgradnja

Ministar je dodao da je siguran da će u idućih mjesec dana ljudi ući u 10-ak zamjenskih kuća. "Sada radimo na ubrzanoj izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća. Nadam se da ćemo do 1. studenog oko 120 potpuno novih kuća sagraditi, useliti dio njih iz kontejnera. Gradimo višestambene zgrade, njih 14 s 208 stanova. Tu ćemo također useliti dio onih iz kontejnera“, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Fonda solidarnosti do sada je utrošeno oko 40 posto, odnosno 4 milijuna eura. Rekao je da je to utrka s vremenom te da na dnevnoj razini provjeravaju svaki projekt koji značajnije participira u ovih milijardu eura.

Upitan može li obećati da ni jedan euro nećemo morati vratiti, Bačić kaže da će nastojati no da nije sve na njemu nego i na krajnjim korisnicima, dekanima, ravnateljima škola...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVI MINISTAR /

Bačić o obnovi od potresa: 'Smanjit ćemo birokraciju i dokumentaciju, do zime više nitko neće biti u kontejnerima'

Image
NOVI MINISTAR /

Bačić o obnovi od potresa: 'Smanjit ćemo birokraciju i dokumentaciju, do zime više nitko neće biti u kontejnerima'

"Ugovorili smo 2,8 milijarde eura kako bismo potrošili milijardu eura. Radimo sve da ih i potrošimo“, kazao je.

O Zlati Hrvoj Šipek: 'Treba sama objasniti svoju komunikaciju s Rimac'

Osvrnuo se i na slučaj glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek koja nije govorila istinu oko Josipe Rimac. "U četvrtak je bila rasprava o radu, vladajuća većina podržala je njezino izvješće. DORH nije samo tijelo progona, nego ima i građansko-pravni odjel na čijem je čelu ona bila“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bačić kaže da je potrebno da ona sama objasni svoju komunikaciju s Rimac te da je dio toga već i objasnila.

"Tu se ne radi o vjerovanju. Zlata Hrvoj Šipek je samostalna. Ako je neka Vlada pokazala da poštuje trodiobu vlasti, neovisnost pravosuđa, uključujući DORH, onda je to pokazao HDZ. Recentni događaji u kojima je DORH procesuiralo potpredsjednika Vlade i nekoliko ministara - ako to nije dokaz da je DORH neovisan, onda ne znam", kazao je Bačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li on osobno komunicirao porukama sa Zlatom Hrvoj Šipek, kazao je: 'Nisam, čuo sam se s njom možda prije godinu dana'.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike