MINI AKCIJA NET.HR-a: / Vlada će potrošiti tri milijarde kuna na rabljene avione. Na što biste vi potrošili novac da ste na njihovu mjestu?

Image

Hrvatska nabavlja rabljene borbene zrakoplove vrijedne tri milijarde kuna. Što mislite - je li Vlada mogla s tim silnim novcem učiniti nešto korisnije? Mi mislimo da je mogla

30.1.2018.
7:09
VOYO logo

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i hrvatski premijer Andrej Plenković dogovorili su da nastave razgovore o prodaji izraelskih borbenih aviona F-16s Hrvatskoj koja je u fazi obnove svog ratnog zrakoplovstva, objavio je prošlog tjedna ured izraelskog premijera.

Kako su prenijeli izraelski mediji, dvojica premijera razgovarala su o aktualnoj temi na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, a spominje se iznos od pola milijarde dolara, odnosno tri milijarde kuna, za 30-ak rabljenih borbenih zrakoplova. Kao što znamo, Izraelci su svoju ponudu, koja se odnosi na američke zrakoplove F-16, predstavili još u listopadu pa je Netanyahuu sastanak u Davosu poslužio kao prilika da kod Plenkovića pogura ovaj iznimno vrijedan posao za izraelsku stranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZRAELSKI MEDIJI TVRDE: /

'Dogovoreno je, Hrvatska će kupiti naše avione F-16, a posao je težak pola milijarde dolara'

Image
IZRAELSKI MEDIJI TVRDE: /

'Dogovoreno je, Hrvatska će kupiti naše avione F-16, a posao je težak pola milijarde dolara'

A što s nezaposlenima, siromašnima i iseljenima?

Osim Izraelaca, zrakoplove F-16 u raznim inačicama su u listopadu ponudili još i Grci te Amerikanci, dok je švedski koncern SAAB ponudio borbene zrakoplove JAS 39 Gripen.

Image

Dakle, tri milijarde kuna Plenkovićeva će rastrošna Vlada izdvojiti za revitaliziranje hrvatskog zrakoplovstva i, kako kažu, osiguravanje hrvatskog neba. Ponovimo - tri milijarde kuna. Je li to Hrvatskoj zaista potrebno? Je li zaista jednoj članici Europske unije i NATO saveza nužan ovakav golemi trošak kraj gorućih problema u državi poput nezaposlenosti, siromaštva, iseljavanja Slavonije, propalog zdravstva, brodogradnje, naftne industrije, nezdravog poduzetničkog okruženja..., i da ne nabrajamo dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

IZRAELSKI MEDIJI TVRDE: ‘Dogovoreno je, Hrvatska će kupiti naše avione F-16, a posao je težak pola milijarde dolara’

Obrazovanje kao najbolje ulaganje u budućnost

Uvjereni smo kako Plenkoviću i njegovu ministarskom kabinetu nedostaje pametnijih ideja kako potrošiti tri milijarde kuna, stoga ćemo samo kratko predložiti nekoliko njih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od svijetlih primjera svakako je Osnovna škola Žnjan-Pazdigrad otvorena u rujnu prošle godine. Škola ima 20 moderno opremljenih učionica, sportsku dvoranu i sportsko igralište na krovu dvorane, a vrijednost investicije iznosi 120 milijuna kuna. Hrvatska bi sa tri milijarde kuna mogla izgraditi točno 25 ovakvih škola, a složit ćete se - obrazovanje bi se Hrvatskoj svakako isplatilo u budućnosti.

Image

DCIM100MEDIADJI_0039.JPG

Senzacionalno propali projekt na ulazu u Zagreb

Nadalje, sjećate se onog spektakularno propalog projekta na ulazu u grad Zagreb na koji je spiskano 160 milijuna eura, a Zagrepčani su deset godina izdvajali 1,5 posto iz svojih plaća? Da, riječ je o Sveučilišnoj bolnici na lokaciji zagrebačkog naselja Blato, čija je izgradnja svojedobno napuštena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srpnju je prošle godine gostujući u emisiji Nedjeljom u dva izjavio da bi Hrvatska trebala napraviti Sveučilišnu bolnicu u koju bi se prvo uselila dječja bolnica za tri godine, a za deset godina bi se preselile i neke druge zagrebačke bolnice poput Merkura, Vinogradske, Draškovićeve, Petrove i Klaićeve.

Image
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Na nikad završeni projekt Sveučilišne bolnice utrošeno je 160 milijuna eura.

Kako je tada rekao Kujundžić, izgradnju dječje bolnice, koja bi koštala oko 130 milijuna eura, odnosno nešto manje od milijardu kuna, financirali bi Zagreb i država uz participaciju europskih fondova. No, kao i većina senzacionalno najavljenih projekata u Hrvatskoj, od tada se o Sveučilišnoj bolnici šuti i sve je nažalost još uvijek u fazi rekla - kazala. Pitanje je samo koliko će se na ovakvim ambicijama i obećanjima skupljati politički bodovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, s tri milijarde kuna, koliko će Hrvatska potrošiti na rabljene izraelske borbene zrakoplove, mogle bi se izgraditi tri takve planirane dječje bolnice. Dječja bolnica ili 30-ak rabljenih borbenih zrakoplova? Hm, recite vi nama što biste prije financirali...

Da zaključimo, Plenkovićeva će vlada potrošiti tri milijarde kuna na borbene zrakoplove. Recite nam u komentarima: kako biste vi potrošili taj sumanuto visoki iznos novca da ste na premijerovu mjestu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo