komentar zorana šprajca /

Milanovićev premijerski rezultat - meta u koju će svi gađati

Dok su drugi letjeli u nebo na valu svjetskoga oporavka, naša zemlja je i dalje grebala po samom dnu

18.6.2019.
22:54
VOYO logo

Premda se jučer izjasnio kao socijalni liberal, Zoran Milanović u tom dijelu političkog spektra nema baš jedinstvenu podršku. Sinoć u Direktu podršku mu je odmah uskratila Rada Borić iz Nove ljevice, a sigurno ne može računati ni na HSLS, rezolutan je šef stranke Darinko Kosor.  

No to što jučer kaže Rada Borić ili danas Darinko Kosor, relativno je nebitno, predsjednika Republike ne biraju stranke i njihovi šefovi, nego birači, a za razliku od svih ostalih kandidata, birači s Milanovićem već imaju iskustvo kao s hrvatskim premijerom i mnogi će ga ocijenjivati po tome što je za njih i Hrvatsku napravio kad je mogao nešto napraviti. Jer s pozicije predsjednika Republike, budimo iskreni, ne može nitko ništa napraviti, osim za sebe i svoje frendove, to je uostalom rekao i sam Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I taj njegov premijerski mandat vjerojatno će biti najveći problem u predsjedničkoj kampanji Zorana Milanovića. Ne zato što u svom premijerskom mandatu nije napravio ništa, nego zato što od Hrvatske nije napravio ono što se od njega očekivalo - modernu i gospodarski uspješnu zemlju. I zato mu po društvenim mrežama već danas vade najgoru moguću sliku njegove vlade. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da podsjetimo, velika svjetska recesija koja je zahvatila Vladu Ive Sanadera pa onda i Jadranke Kosor završila je 2011., iste godine kada je Zoran Milanović postao premijer. Te godine iz recesije su izašle i gotovo sve Hrvatskoj slične tranzicijske zemlje i započele snažan gospodarski rast. Neke od njih, poput Slovenije i Poljske, su snažan rast počele tek 2013. i 2014., ali naša Hrvatska čak ni tada. Dok su drugi letjeli u nebo na valu svjetskoga oporavka, naša zemlja je i dalje grebala po samom dnu. Prve pozitivne stope gospodarskog rasta Hrvatska bilježi tek nakon 2016., u razdoblju kad nismo imali nikakvu vladu, ako ne računamo onu Mostovu komediju s HDZ-om i Tihomirom Oreškovićem.

Premijerski rezultat tako je i najslabija predsjednička točka Zorana Milanovića i ne treba sumnjati da će u nju gađati svi oni koji ne žive od priča o partizanima i ustašama, o ljevici i desnici - nego od svog rada.  

Evo ministar Horvat prvi nije mogao odoljeti: "Što se mene tiče i što se tiče samog kolege Milanovića, podsjetit ću na njegove riječi: 'Hrvatska raste i nema povratka na staro'. Siguran sam da će, u trenutku kad će se za predsjedničko mjesto boriti Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović, to shvatiti i hrvatski birači", rekao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo