NOVI PROBLEMI NA POMOLU / Milanović uputio pismo Plenkoviću zbog BiH, reagirao i Radman: 'Odbacujem predsjednikove zlonamjerne insinuacije'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Grlić Radman kazao je i da su predsjednikove kvalifikacije o propustu zlonamjerne ili odraz nerazumijevanja pregovaračkih procesa

16.12.2021.
9:23
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović jučer je uputio pismo premijeru Andreju Plenkoviću zbog, kako je naveo, propusta Vlade RH u postupku donošenja Zaključaka Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja, a usvojenih u utorak, 14. prosinca 2021., u Bruxellesu.

Predsjednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća EU jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postupak Vlade RH, koja je dala suglasnost na Zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je predsjedniku Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Milanović smatra kako Vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smjela podržati Zaključke Vijeća EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda.

Image
ODGOVORIO PREDSJEDNIKU /

Banožić: 'Milanović je bio upoznat sa svim detaljima nabave aviona, ne može reći da ih nije znao'

Image
ODGOVORIO PREDSJEDNIKU /

Banožić: 'Milanović je bio upoznat sa svim detaljima nabave aviona, ne može reći da ih nije znao'

Uvjeren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Republike Hrvatske, predsjednik Milanović upozorio je predsjednika Vlade RH kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Jedino tako može se zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske", stoji između ostalog u pismu predsjednika Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman: Odbacujemo zlonamjerne insinuacije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman danas je komentirao pismo predsjednika Milanovića te kazao da MVEP najodlučnije odbacuje zlonamjernu i po hrvatske interese štetnu insinuaciju da je Hrvatska podržala tekst koji ne jamči pravo Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda, prenosi N1

"Naprotiv, na inicijativu Hrvatske, a to svjedočimo i kolegica Andreja Metelko-Zgombić i ja, upravo je u taj tekst zaključaka se izričito navodi Daytonski sporazum jer zaključci Vijeća ne govore o profilu države, političkom ustrojstvu države, nego smatraju da je to činjenica. Spominjanje Daytonskog mirovnog sporazuma podrazumijeva i konstitutivnost. Ono što proizlazi iz toga to su obveze reformi, promjene izbornog zakona, s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije. U lipnju prošle godine upravo je ta rečenica korištena u sporazumu kojeg su potpisali lideri bošnjački i hrvatski, gospodin Izetbegović i Čović", kazao je te nastavio:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poruka Vijeća jest jasna, eliminirati sve oblike nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu i ta rečenica je bila ugrađena u nacrt prošlogodišnjih zaključaka Vijeća na traženje nas. Nisu bili usvojeni jer nije bilo konsenzusa u dijelu teksta koji se tiče Sjeverne Makedonije. Sporazum kaže sljedeće, stranke potpisnice ovog sporazuma opredijeljene su za implementacije svih odluka Ustavnog suda BiH i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koji se odnose na uklanjanje svih oblika diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu i upravo smo se mi izborili prvi puta da se provedu odluke", kazao je Grlić Radman. 

Radman je kazao i da nije dopustivo da izborni zakon predstavlja prepreke kandidiranju i romske i židovske zajednice i Hrvatska je podržala da se to ispravi, te da Hrvatska smatra da je nužno održati potrebu jednakosti konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje u Predsjedništvu i Domu naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman kazao je i da su predsjednikove kvalifikacije o propustu zlonamjerne ili odraz nerazumijevanja pregovaračkih procesa.

Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo