MILANOVIĆ UGOSTIO IZASLANSTVO HRVATSKE PSIHOLOŠKE KOMORE: / 'Neki građani bi zbog pandemije i potresa mogli imati trajne posljedice'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Mreža telefona za psihološku pomoć pokrenuta je 20. ožujka, u nju se volonterski uključilo 180 psihologa koji pomoć pružaju na 25 telefonskih linija 24 sata dnevno

29.4.2020.
15:08
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Hrvatske psihološke komore, koje ga je upoznalo s aktivnostima volontera psihologa tijekom krize izazvane koronavirusom i nakon potresa u Zagrebu, priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednika Republike.

U izaslanstvu Hrvatske psihološke komore bile su predsjednica komore Andreja Bogdan i volonterke Mreže telefona za psihološku pomoć Nada Kegalj, Anita Lauri Korajlija i Inge Vlašić Cicvarić, naveo je glasnogovornik Ureda predsjednika, Nikola Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani pod stresom

Mreža telefona za psihološku pomoć pokrenuta je jer su psiholozi željeli pomoći građanima u kriznoj situaciji i, kako su naglasili, jer im je stalo do mentalnog zdravlja nacije, dodaje se u priopćenju.

U tom cilju Mreža telefona za psihološku pomoć pokrenuta je 20. ožujka, u nju se volonterski uključilo 180 psihologa koji pomoć pružaju na 25 telefonskih lijina 24 sata dnevno u svim hrvatskim županijama. U proteklih mjesec dana imali su više od 1200 poziva, a Mreža je pripremila i online priručnik za građane i stručnjake koji je javno dostupan svima i do sada ga je iskoristilo preko 7500 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj psihološkoj komori smatraju da bi između dva i pet posto ljudi u Hrvatskoj moglo imati trajne psihološke posljedice zbog ove krize.

Upozoravaju pri tome kako u sustavima zdravstvene zaštite, socijalne skrbi i obrazovanja broj zaposlenih psihologa ne prati stvarne potrebe, iako Komora ima preko 4000 članova koji mogu obavljati poslove psihološke pomoći i podrške, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo