MILANOVIĆ 'UDARIO' PO PLENKOVIĆU, BOŽINOVIĆU...: / 'Oni koji su mislili da će me ušutkati, sad su izvan sebe; Otkrio kako izgleda famozni 'Klub'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ovdje se skriva nešto puno ozbiljnije i opakije.

22.9.2020.
12:30
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na Općinskom građanskom sudu na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, a nakon toga je bio otvoren za pitanja novinara. Glavna tema bila je afera Janaf i nova saznanja koja su se pojavila u medijima. Riječ je o informacijama u kojima se spominje Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Ovdje se skriva nešto puno ozbiljnije i opakije. Ako predsjednik ne bude komentirao istrage, onda neće nitko. Sudac govori o svojim presudama, koliko god one bile polupismene. Neki od tih ljudi rade što god im padne napamet. Tim ljudima treba zabraniti da govore, da bilo što komentiraju. Oni koji su mislili da će me ušutkati, sad su izvan sebe", prenosi RTL izjavu Zorana Milanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od čega štititi predsjednika? Ravnatelj SOA-e nije znao o ovome. Jedino su me mogli obavijestiti ministar unutarnjih poslova i premijer. Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još deset mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da da mandat na raspolaganje", rekao je Milanović novinarima.

Image
HOLY MISLI DA JE PREDSJEDNIK OTIŠAO PREDALEKO: /

'Očito je shvatio da je susret s Kovačevićem bio u vrijeme kad je bio pod nadzorom'

Image
HOLY MISLI DA JE PREDSJEDNIK OTIŠAO PREDALEKO: /

'Očito je shvatio da je susret s Kovačevićem bio u vrijeme kad je bio pod nadzorom'

'DORH na kriminalan način daje informacije medijima'

"I zato u tom svijetu za mene nema tajni. SOA nije znala za istragu. To je posao koji su radili DORH, odnosno USKOK i kriminalistička policija. To sve znaju ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade. I zato mene pitati kakva je moja priroda odnosa s Kovačevićem, a ne pitati što se događalo 11. studenoga 2019."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH na jedan kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, daje informacije medijima. To tako dalje ne može. To treba urediti. Kada sam saznao koliko to sve traje... Kada se vidjelo da nosi novac i nosi ga, onda prekinete istragu i zna se što se radi. Oni to nisu. Tako ispada ili da idete na nešto veće, premijera naprimjer, a nisu. Ili se štiti nekoga", izjavio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O prirodi svog odnosa s Kovačevićem

Kada je u pitanju Milanovićev odnos s Draganom Kovačevićem, on kaže da tu nije bilo nikakve poslovne suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novac? Žene? Ništa. Dosadno! Ovo što sada vidim me uznemirava. Pitajte članove Vlade, sve, koliko su proveli vremena u tom prostoru. Pitajte ih. O pitanjima socijalnog miljea i druženjima, znam puno. Nisam bio tamo s bivšim ministrom. Ove godine nisam bio tamo s Draganom Kovačevićem. Znam tko se tamo ponaša kao dio inventara. Ali to nije loše.

'Jakov Kitarović s tim nema veze, on je kao dekor'

Činjenicu da je Jakov Kitarović bio na druženju 11. studenoga 2019. u "Klubu", predsjednik komentira da ne vidi problem u tome jer "Kitarović s tim nema veze". Ponovno se vratio na ljude koji su vodili istragu pa se opet pita zašto nisu prekinuli istragu i uhitili osumnjičene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od čega štititi predsjednika? Ravnatelj SOA-e nije znao o ovome. Jedino su me mogli obavijestiti ministar unutarnjih poslova i premijer. Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još 10 mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da da mandat na raspolaganje. Imaš, prati, hapsi. U protivnom dokazi propadnu. Kako ćete sada sigurno dokazati da su ta dva milijuna kuna promijenila vlasnika. Tužitelj se svjesno odrekao dokaza jer se prepao", prenosi RTL izjavu predsjednika.

Image
Foto: Frano Jerkan/Pixsell
Image
Foto: Frano Jerkan/Pixsell

Odgovarajući na pitanje smatra li da se od uhićenja odustalo jer je Kitarović bio tamo te se sve odvijalo u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore, Milanović kaže "tamo je adresa gdje ćete pitati" misleći na Vladu i ministra MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je morao zaštititi hrvatskog premijera. Pustite predsjednika. Predsjednik ne može smijeniti direktora JANAF-a. Je li upozorio premijera? Jakov Kitarović je jedan dekor, čovjek je bio tamo na Martinje, u biti ih je zeznuo. Tko zna što bi bilo da nije bio tamo. Što ja znam tko se sve s njima družio, to čaršija priča. Evo imate i ovu dvojicu gradonačelnika koji su u dva dana mogli otići u Polineziju, a ne utjecati na svjedoke. U Europskom sudu također ima i budala, evo ja ću njih pitati smijem li ja govoriti o istragama. Ja ću govoriti o onome što mislim da treba govoriti", kaže Milanović.

'Pitajte Turudića kakve je imao ocjene na faksu'

Rekao je kako o slučaju treba pitati one koji su stvarno nadležni, a to su DORH i USKOK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je kao da idete loviti King Konga, a ulovite kokoš na kraju. Meni je Arsen Bauk rekao da mora paziti koje društvo biram. Dragan Kovačević nije bio loše društvo, on je čovjek s referencama. Koliko znam ni Jakov Kitarović se nije družio s kriminalcima, pustite njega, on je zaista nebitan u cijeloj priči. Pitajte Turudića kakve je ocjene imao na Pravnom fakultetu", izjavio je predsjednik.

Prostorija od 40-ak kvadrata

Predsjednik je otkrio i detalje o famoznom klubu u Slovenskoj 9, inače prostoru u vlasništvu jedne Kovačevićeve tvrtke. Razbio je špekulacije koje se kreću od toga da se radi o sobi od pet-šest kvadrata do toga da se cijeli prostor prostire na dvije etaže. "To je prostorija od 40-ak kvadrata. Ima šank, dosadno je mjesto, ali se tamo donosila hrana, dolazili su različiti ljudi, glumci svih nacionalnosti", opisao je klub Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo