S DIPLOMATSKE BERBE / Milanović o migrantima: 'Slovencima nemamo što zamjeriti, BiH ne funkcionira'

Rekao je da svi znaju koji je bio njegov stav oko migranata prije osam godina u velikom migrantskom valu te dodao: 'To se počinje zloupotrebljavati.' Kaže da je ulaskom BiH u EU izgubila jedino ta zemlja jer bi otišli oni najpametniji

27.9.2023.
12:53
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović u srijedu je točno u podne sudjelovao u berbi grožđa organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj poznatoj kao "Diplomatskoj berba" u Jastrebarskom gdje je u izjavi za novinare komentirao Slovence koji uvode kontrole vezano uz migrante.

Kaže - nema im što zamjeriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Skoro će biti osam godina kako je bio najveći val, glupo je govoriti o ljudskim bićima da su stvar i biomasa, ali to je bio baš val, ali moj je pristup tome tada bio poznat. Taj bih stav ponovio, ali se ne bih više vraćao. Prošlo je osam godina i to se počinje zloupotrebljavati i problem je u načinu kako to vode u Bosni i Hercegovini. Slovencima nemamo što zamjerati, to bi i mi vjerojatno napravili. Naša policija radi što može i više od toga ne može i ne smije, ionako ju stalno kritiziraju da prekoračuje ovlasti i mislim da to ne rade, ali čuvaju državnu granicu", rekao je predsjednik Milanović.

Rekao je da nema Europe bez granica, da postoji Europa bez kontrole i da je "fenomenalna stvar", ako ju uspijemo očuvati pa je dao usporedbu kako to izgleda u SAD-u odakle se netom vratio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE NAPETIJE U REGIJI /

Slovenija uvodi nadzorne punktove uz granicu zbog migranata. Oglasio se i Orban: 'Migranti su prešli Rubikon'

Image
SVE NAPETIJE U REGIJI /

Slovenija uvodi nadzorne punktove uz granicu zbog migranata. Oglasio se i Orban: 'Migranti su prešli Rubikon'

"Došao sam iz Amerike gdje je između Kanade i SAD-a (ne samo između Meksika i SAD-a) stroga granična kontrola na cestama. A to su kao najbolji saveznici. Kako se nisu uspjeli dogovoriti oko otvorene granice? Nisu, jer čuvaju granicu kao oko u glavi i to ono zadnje oko. Granica nije šala. Hrvatska policija radi što može. O kontrolama na cesti što rade Slovenci i Austrijanci - OK, iako većina migranata ne ide cestom. Ako su se švercali preko Hrvatske, sigurno neće ići n Breganu. To je malo pokazivanje radi domaće javnosti u Sloveniji, razumijem to. Ne mislim da bih se ponašao drugačije da sam izvršna vlast", dodao je Milanović.

Što učiniti upitao je pa rekao što bi on napravio, unatoč čuđenju i podignutim obrvama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da je Bih problem zato što ne funkcionira, ne zato što postoji tajni plan.

"Jedini je način jest da se BiH što prije integrira u EU. Ta se BiH tretira kao kolinija, pacijent na aparatima namjerno i to Zapadnog svijeta. U biti im se ne da da dišu i kritizira se jedne i druge. Jedni su vezani s islamistima, drugi su odašiljači malignih ruskih utjecaja. Ajde da ih malo dublje inkorporiramo, ona je u trbuhu Hrvatske, a nije Hrvatska. Ponavljam to zbog zlonamjernih pokvarenjaka koji će reći da imam planove za BiH pa stalno kao za predškolsku djecu ponavljam da ona nije Hrvatska. Ali je tu, imamo štete od toga. Idemo ih probati integrirati jer ako je Ukrajina mogla biti kandidat, onda je BiH trebala već biti u EU", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ulasku BiH u EU rekao bi da bi se vidjelo koliko bi se stvari promijenilo pa bi i manje migranata bilo.

"Ali ovo će otići u vjetar. Pitanje je imali dovoljno tlaka da se digne i da se pretvori u burin. Zabit će se u prve čokote. Potpuno je moguće da BiH za godinu dana uđe u EU."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da bi jedina šteta bila od ulaska u Uniju da EU pokupi najpametnije ljude iz te zemlje.

"Bio sam u Americi i tamo hrvatski školjkari i rakari izlovljavaju u Meksičkom zaljevu. To su ljudi s naših otoka - Pelješac, Brač, Hvar. Bilo ih je na stotine i formirali su voju regimentu u Građanskom američkom ratu na strani Konfederacije. I svi su se potpisali imenom i prezimenom osim jednog koji je bio nepismen. Bilo je to 1863./1864. godine. Svi su imali osnove pismenosti. Tko je otišao? Najbolji. Nepismeni su ostali".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je i da je Hrvatska bila spremna na Schengen 2016.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo