diplomatski skandal / Milanović o Dodikovom dolasku helikopterom na Hvar: 'Svi su sve znali'. Božinović uzvratio: 'Ponizio je policiju'

Image

Ured predsjednika objavio je, navode, dokaz i to mail koji je Protokol Ureda PRH uputio Upravi za granicu MUP-a 24. srpnja, dan prije planiranog radnog Dodikovog posjeta. Ministar unutarnjih poslova kaže je predsjednik sve poslao na nižoj razini i da toga nikad nije bilo

28.7.2023.
12:09
VOYO logo

Iz Ureda Predsjednika Republike Zorana Milanović oglasili su se o slučaju dolaska čelnika Republike Srpske Milorada Dodika policijskim helikopterom na Hvar.

Podsjetimo, prema pisanju Jutarnjeg lista, helikopter MUP-a Srbije, kojim je Dodik ušao u Hrvatsku, prijavljen je kao obična civilna letjelica Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe te u planu leta nije bio naznačen nikakav poseban status leta. Po tome bi ispalo da su službena tijela Republike Srpske i Srbije moguće izigrala službena tijela Republike Hrvatske i prekršila su sve važeće diplomatske protokole jer su državnu letjelicu prijavili kao najobičniju civilnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po tome bi to moguće bio najveći sigurnosni propust jer je helikoptera MUP-a Srbije praktički preletio pola Hrvatske bez nadzora, a ne zna se je li letjelica bila opremljena uređajima za snimanje terena i objekata.

Danas iz Milanovićeva ureda navode detalje procedure koju su proveli zbog dolaska Dodika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'nepoštivanje institucija' /

Banožić kaže da je Milanović pokušao od javnosti zataškati susret s Dodikom

Image
'nepoštivanje institucija' /

Banožić kaže da je Milanović pokušao od javnosti zataškati susret s Dodikom

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

"Kako bi otklonili svaku sumnju da je Ured Predsjednika Republike uredno i pravovremeno obavijestio MUP RH o dolasku predsjednika RS Milorada Dodika u Hrvatsku, objavljujemo i dokaz: mail koji je Protokol Ureda PRH uputio Upravi za granicu MUP-a 24. srpnja, dan prije planiranog radnog posjeta gospodina Dodika. Iz spomenutog maila nedvojbeno se vidi kako je Ured PRH dostavio MUP-u i dopis zaprimljen iz Kabineta gospodina Dodika, sa svim potrebnim podacima. Isto tako, Ured PRH je od MUP-a zatražio da se osigura granična kontrola, što je MUP i učinio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno isti dokaz javno prinosimo pozornosti predsjedniku Vlade Andreju Plenkovića znajući da je on sklon praviti se neinformiran i da je navikao samovoljno odlučivati što jest a što nije tema ovisno o svom i HDZ-ovom interesu, zapravo manipulirati. Kao što mu utvrđivanje i sankcioniranje odgovornih iz plinske afere još uvijek nije tema, što je jučer kazao, misleći da će odlaskom u hladovinu Vile Costabella nestati i plinska sfera. A neće, čekat će ga.

Što se tiče leta gospodina Dodika helikopterom do Hvara, odnosno procedure dogovaranja i odobravanja leta, ta je procedura prema zakonu isključivo u nadležnosti Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Ured PRH ni na koji način nije bio niti je mogao biti uključen u odobravanje i organizaciju leta."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No reagirao je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te je jutros iz Opatije rekao da se posjeti stranih državnika moraju prijaviti.

"Ja nisam imao nikakvu informaciju. Pitanje dolazi li vojni ili civilni helikopter nije pitanje za MUP u čijem je sustavu 26.000 ljudi. Ured predsjednika je poslao na nižoj razini i u svom protokolu mail u kojemu je obavijestio o dolasku helikoptera na Hvar sa zahtjevom da se izvrši granična kontrola osoba u helikopteru", izjavio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je da bi bilo "normalno da se javnost obavijesti o posjeti Dodika".

"Neugodno sam iznenađen priopćenjem Ureda predsjednika, gdje je uvrijedio i ponizio policiju jer je kazao da je pod kontrolom HDZ-a, a činjenice su takve da ministar, čak i glavni ravnatelj nisu imali tu informaciju, a nisam siguran da ju je imao i načelnik Uprave za granicu. To su operativne informacije koje se razmjenjuju na dnevnoj bazi", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da se takve informacije ne razmjenjuju telefonski te da se time ponižava ljude koji profesionalno rade svoje posao te da ovakvo što nije zabilježeno ni u jednom mandatu do danas.

Upitao je li možda bila takva praksa u vrijeme kad je Milanović bio premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Policija nema uvid u to tko ulazi u hrvatski zračni prostor. Prošla su vremena kad je ministar imao uvid u to tko kome dolazi u posjet.Policija je odradila svoj posao u skladu sa zakonom i to će raditi dok sam ja ministar, to mogu jamčiti. A je li Ured predsjednika mogao obavijestiti MVEP, medije ili izdati priopćenje, to je pitanje za vas, ne za mene", rekao je Božinović.

Nastavio je da Dodik nije osoba koja bi imala status štićene osobe u Hrvatskoj. Odgovorio je i na pitanje je li neuobičajeno da strani policijski helikopter ulazi u Hrvatsku te je rekao da nije, da je toga bilo i ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Dodikov posjet Hvaru pretvara se u skandal! Nitko nije znao da dolazi?

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo