MIJENJAJU SE PRAVILA ZA BICIKLISTE: / Zagreb izmješta biciklističke staze, neposlušne vozače čekaju visoke kazne

Image
Foto: PIXSELL, Marko Lukonjić

Zagrebački biciklisti na uskoro se više neće voziti po biciklističkim stazama koje će se nalaziti na pločniku već po onima koje će se nalaziti na kolniku.

10.8.2017.
17:38
PIXSELL, Marko Lukonjić
VOYO logo

Tako je to planirano projektom koji će Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo i za dvadesetak dana predstaviti javnosti. Naime, staze će u Donjem gradu u Zagrebu biti izmještene na kolnik kako je to nedavno napravljeno u Gajevoj i Kranjčevićevoj.

Darinka Jug iz Gradskog ureda za gospodarstvo rad i poduzetništvo naglasila je da je bicikl "prometno sredstvo" te mu nije mjesto na pločniku zajedno s pješacima. No, dodaje da se staze neće dirati ondje gdje ima dovoljno prostora i za bicikliste i za pješake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Prema novom pravilniku od prošle godine mi sada možemo početi seliti biciklističke staze na kolnik te će tako u većem dijelu donjeg grada, prema prijedlogu kojega imamo od mjesnih odbora, biciklisti voziti po kolniku", rekla je Jug za Sesvete-danas.hr.

Treba dodati da je prijelaz biciklom preko Trga bana Josipa Jelačića zabranjen i da je policija već počela kažnjavati bicikliste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, biciklisti koji ne poštuju prometne znakove i oznake na kolniku plaćaju kaznu od 300 kuna, jednako kao i oni koji voze bez kacige, a stariji su od 16 godina. Između 2000 i 5000 kuna plaćaju voze li u zabranjenom smjeru ili ako prođu kroz crveno, dok će od 500 do 3000 kuna izdvojiti u slučaju da prometuju u alkoholiziranom stanju ili pod utjecajem droga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo