DOBA ESKTREMNOG VREMENA / Meteorologinja DHMZ-a: 'Tornada, poplave i suše bit će sve češći'; Otkrila je i hoće li biti 'babljeg ljeta'

Image
Foto: Gasilci Mozirje, Bralec / 24.ur

'Tim ekstremnim vremenskim prilikama trebamo se prilagoditi i prilagođavati joj infrastrukturu. Bit će vjerojatno sve češći, ne samo u Europi, nego i u svijetu', kaže meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak

7.8.2023.
15:01
Gasilci Mozirje, Bralec / 24.ur
VOYO logo

Kraj srpnja i početka kolovoza neuobičajeno su prohladni i s ogromnim količinama oborina. O tim naglim promjenama vremena i ekstremnim vremenskim uvjetima koje smo iskusili proteklih tjedana, na televiziji N1 govorila je meteorologinja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Dunja Plačko-Vršnak.

Najprije se osvrnula na obilne kiše koje su izazvale velike poplave u Sloveniji, gdje je nekoliko osoba poginulo, a zatim, nešto blaže i u Hrvatskoj, kazavši da je to započelo u Austriji i njoj susjednim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pod djelovanjem jedne ciklone pri tlu i frontalnih poremećaja i zadržavanja vrtloga vlažnog i nestabilnog zraka u višim slojevima atmosfere, zapravo je došlo do dugotrajnog zadržavanja tog vlažnog nestabilnog zraka iznad Slovenije i kasnije Hrvatske, a zatim se to sporo premještalo kasnije na istok", objasnila je.

Image
'ONE STVARAJU TORNADA' /

Stručnjak o superćelijskoj oluji koja je poharala Hrvatsku: 'Bilo je pitanje kada će se desiti'; Ipak, nešto je bilo netipično

Image
'ONE STVARAJU TORNADA' /

Stručnjak o superćelijskoj oluji koja je poharala Hrvatsku: 'Bilo je pitanje kada će se desiti'; Ipak, nešto je bilo netipično

'Najgore je, izgleda, iza nas'

Srećom, kaže, izgleda da je najgore iza nas, iako i dalje treba biti oprezan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maksimumi su počeli opadati, a opadaju i vodostaji u Austriji i Sloveniji. Kod nas će biti kritična situacija u trenutku kada će se vrlo visoka Mura i Drava spojiti i onda to krene nizvodno. Što je sve nizvodnije, ide sve polakše, a vodeni val zapravo onda sve sporije odlazi”, kazala je Plačko Vršnak.

Take vremenske prilike mogle bi biti sve češće, smatra ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riječ je o izvanrednom događaju, no takvi ekstremi će, nažalost, najvjerojatnije biti sve češći. Hoće li se pojavljivati svake godine ili svake treće - teško je reći. Nažalost, njihova frenkvencija bi mogla biti sve veća. Sve se to događa upravo kao posljedica onoga što klimatolozi stalno spominju – klimatskih promjena koje nisu tu od jučer", rekla je i dodala da bismo se trebali navikavati na izvanredne vremenske uvjete.

Image
struka nestaje /

Zašto nitko neće u meteorologe? Studij upisalo tek desetero, a riječ je o poslu budućnosti

Do kraja tjedna opet stiže pravo ljeto

"Tome se trebamo prilagoditi, prilagođavati infrastrukturu i sve što to prati. Ti ekstremi, tornada, velike količine poplava, suše, bit će vjerojatno sve češći, ne samo u Europi nego i u svijetu", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče vremenske prognoze do kraja ovoga tjedna, Plačko-Vršnak je rekla da će se vremenske prilike postupno smirivati, posebno u drugoj polovici tjedna kada opet stiže pravo ljeto.

"Kiše bi moglo biti sa srijede na četvrtak, ali te oborine ne bi trebale znatnije utjecati na vodostaje", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što se tiče dugoročnije, višemjesečne prognoze, kazala je za N1 da bi druga polovica kolovoza trebala biti prava ljetna.

"Možda bude još toplinskih valova, to ne možemo reći, ali u svakom slučaju, ide stabilnije vrijeme, s manje oborina. Svi se nadamo onda babljem ljetu. No, nažalost, postoje signali da će dugoročno količina oborina biti oko prosjeka, ponegdje i veća, ali trebalo bi biti toplije od uobičajenog. Vjerujem da se za posezonu ne moramo bojati", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Vodeni kaos u Sloveniji: To se događa jednom u 100 godina

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo