'Odbrojavamo zadnje dane dugog babljeg ljeta' / Meteorolog najavio prvi snijeg u Hrvatskoj, pa otkrio kakva nas zima očekuje i hoće li biti jako hladno

Temperature su sve više, kaže Ribarić, u zadnjih 10 godina bilježimo devet najtoplijih kada gledamo globalnu sliku

13.10.2023.
8:19
VOYO logo

Za malo više od dva tjedna počinje zimsko računanje vremena, a temperature diljem Hrvatske i dalje su ljetne. Na Mljetu je u četvrtak izmjereno gotovo 29 stupnjeva, u Metkoviću 28, kao i u Osijeku. U Požegi je izmjereno 27, u Dubrovniku 26,5, a u Zagrebu 25,4 stupnja.

Babljem ljetu bliži se ipak kraj. U nedjelju nam stiže promjena vremena, kaže RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju pad temperature za 10 stupnjeva

"Odbrojavamo zadnje dane dugom babljem ljetu. Gotovo su nam tri tjedna temperature bile iznad prosjeka za ovo doba godine. Stiže promjena u nedjelju, bit će to jače naoblačenje s dosta kiše, burom, prije toga će biti izražene južine. Bit će i nevera na moru. Temperature će pasti za više od 10 stupnjeva u nedjelju, a još će hladnije biti tijekom idućeg tjedna. Bit će to jedno razdoblje od par dana ispod prosjeka za listopad. Možemo reći da se vraćamo u normalu i nekom normalnom jesenskom vremenu", prognozira Ribarić.

Slovenci prognoziraju snijeg, a očekuje se i u Hrvatskoj. Naime, Ribarić kaže da se snijeg očekuje u najvišem gorju, na visinama iznad 1000 metara, možda već u nedjelju, a izglednije potkraj idućeg tjedna. To je za listopad uobičajeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SVE JE VIŠE ASTME /

Klimatske promjene krive su za porast respiratornih bolesti i alergija. 'Nisu ugroženi samo najsiromašniji, već i...'

Image
SVE JE VIŠE ASTME /

Klimatske promjene krive su za porast respiratornih bolesti i alergija. 'Nisu ugroženi samo najsiromašniji, već i...'

Rekordne listopadske temperature

Ovoga ljeta oboreni su novi temperaturni rekordi, a imali smo i neviđene oluje. To, kaže Ribarić, nije uobičajeno.

"Imali smo iznimno topao cijeli rujan, a pred nekoliko dana imali smo rekordne listopadske najviše dnevne temperature u dijelu zapadne unutrašnjosti: Zagreb, Varaždin, Ogulin, Delnice… Na zagrebačkoj postaji na Griču su mjerenja od 1881. godine i ovo je najtopliji listopadski dan u povijesti mjerenja", kaže meteorolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

More kao akumulator topline

Temperature su sve više, kaže Ribarić. U zadnjih 10 godina bilježimo devet najtoplijih kada gledamo globalnu sliku.

"Normalna je pojava babljeg ili miholjskog ljeta da bude period stabilnog i mirnog vremena. Niti je vruće, niti hladno, baš je taman za kraj ljeta i početak jeseni. Ali, ovo je stvarno bilo jako toplo iako je mnogima bilo jako dobro uz visoke temperature mora. Samo more ne da kopnu da se ohladi. Ustvari je kao akumulator topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribarić prognozira da ni u studenome nećemo imati velike hladnoće.

"Ali, ova zima bi mogla biti slična onoj prošloj. Blaga zima, ali bliže prosjeku. Ne bi trebalo biti vrlo toplo, a u takvoj zimi je moguće nadati se snježnom pokrivaču. Izglednije, siječanj, veljača", kaže RTL-ov meteorolog Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo