PRVA RADNA SJEDNICA /

Mesić svjedočio pred Povjerenstvom: 'Predložio bih da pozovete Većeslava Račkog koji je dobro informiran o privatizaciji'

Jedini današnji svjedok istražnog povjerenstva za Agrokor bio je Stjepan Mesić koji je odgovarao na pitanja članova povjerenstva

3.11.2017.
10:20
VOYO logo

Danas se u 10 sati sastalo istražno povjerenstvo za Agrokor na prvoj radnoj sjednici na kojoj su kao svjedoci pozvani Ivica Todorić, njegov sin Ante Todorić i prvi hrvatski premijer Stjepan MesićOrsat Miljenić rekao je kako Ivica Todorić nije dobio poziv, dok Ante Todorić na može prisustvovati zbog bolesti. Jedini svjedok koji će se pojaviti pred povjerenstvo je Mesić.

SDP-ov Gordan Maras zatražio je da se za svjedoke pozovu Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora i Josip Petrović, koji je 1994. godine bio "ključna osoba u Konzumu" te da smatra kako HDZ zavlači rad povjerenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Lovrinović zatražio je da se kao svjedoci pozovu svi bivši ministri financija i svi guverneri HNB-a, kao i direktori faktoring društva koji su Agrokoru davali mjenice. Josip Borić iz HDZ-a osvrnuo se na riječi Marasa i rekao kako se HDZ ponaša odgovorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom rasprave o svjedocima došlo je do problema pa tako nije prošao prijedlog da se glasa za cijelu listu svjedoka već pojedinačno. "Mislim da sam bio jasan da se držimo kronološkog reda po dužnostima koje su obnašali i držimo se 1991. godine. Gospodinu Grmoji ću samo dati jednu informaciju da gospodin Šeks nije bio u prvoj Vladi ministar unutarnjih poslova, niti je bio potpredsjednik Vlade. 

Bio je to Josip Boljkovac, pa Cvitan, pa Vekić. Ako niste upoznati s time bolje se informirajte. Predlažemo svjedoke kronološkim redom od 1991. godine po dužnostima. Ako je netko, u među vremenu, poput Mesića u kasnijem periodu bio još na nekim dužnostima naravno da ćemo ga pitati sve ono za što bi nam mogao dati informaciju vezano uz Agrokor tijekom obnašanja druge dužnosti", kazao je Milijan Brkić i dodao kako Grmoja nema točne informacije o dužnostima pojedinih političara, na što mu je zastupnik Mosta rekao kako su njegove tvrdnje točne.

Miljenić se složio s prijedlogom Gordana Marasa koji je rekao kako bi Povjerenstvo trebalo ispitivati pet svjedoka po sjednici te rekao kako će se sve vidjeti po dinamici sjednica. Članovi povjerenstva na kraju su došli do kompromisnog rješenja te su dogovorili da će se po sjednici ispitati četiri svjedoka.

Brkić je predložio svjedoke za iduće četiri sjednice - Željka Olujića, Stjepana Hercega, Krunoslava Olujića i Nikicu Valentića, na što mu je Maras replicirao da predlože Luku Modrića kao svjedoka jer bi njegovo ispitivanje kratko trajalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi povjerenstva glasali su o svjedocima za iduće četiri sjednice, a prema glasovima članova Šeks, Pelnković i Ramljak neće svjedočiti. Nakon glasanja došlo je do prepirke između Miljenića i Marasa zbog činjenice da u svrhu svjedoka neće biti pozvana ministrica Martina Dalić. "Neka kolege iz HDZ-a predlažu svjedoke, mislim da nema nikakvog smisla da zamaramo javnost", rekao je Grmoja.

Na sljedeće četiri sjednice za svjedoke će biti pozvani: Franjo Gregurić, Zdravko Mršić, Jurica Pavelić, Zlatko Mateša, Željko Rohatinski, Marko Škreb, Josip Petrović, Borislav Škegro, Zoran Jašić, Franjo Luković, Boris Vujučić, Pjer Matek i Ante Samodol. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred povjerenstvom je svjedočio prvi svjedok Stjepan Mesić. Grmoja je upitao Mesića kojoj je struji tajkuna, koju u svojoj knjizi opisuje Josip Manolić, pripadao Ante Todorić.

"Novac nema mirisa pa tako nema ni prevelike ideologije. to su ljudi koji su se našli u prilici da povećaju svoje bogatstvo, da kupuju poduzeća i da profitiraju na privatizaciji. Pogreška je bila da se išlo u privatizaciju u vrijeme kada se Hrvatska branila, međutim to se nije moglo zaustaviti", odgovorio je Mesić.

"Jeste li poznavali Antu Todorića i ako ste ga poznavali od kada ga poznajete?", pitao je Grmoja Mesića. "Poznavao sam ga još za vrijeme dok sam bio predsjednik općine Orahovica, to znači poslije 1965. Upoznao sam ga u vrijeme kada je on bio direktor jedne velike firme i sreo sam ga poslije Hrvatskog proljeća u Staroj Gradišci. Često smo razgovarali. Prije njega sam otišao na slobodu i onda sam posjetio obitelj Todorić prenio im Antine pozdrave iz zatvora i sreli smo se nekoliko puta nakon što je izašao iz zatvora", rekao je Mesić.

Grmoja je rekao kako je Mesić u filmu "Gazda" rekao da su velike tvrtke donirale HDZ i pitao ga je li među tim tvrtkama bio i Agrokor. Mesić je odgovorio kako u vrijeme prvih izbora nije bilo potrebe za donacijom domaćih firmi te da su najveći dio sredstava dobivali od dijaspore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li Ivica Todorić financirao Vašu kampanju za predsjednika i je li vas itko dok ste bili predsjednik u 10 godina od osoba, ministara,gospodarstvenika upozoravao na neke moguće nepravilnosti u koncernu?", pitao je Grmoja Mesića na što mu je bivši predsjednik rekao kako su njegovu kampanju najviše financirali pojedinci.

"To je sve evidentirano. Mi smo čak tražili znajući da bi se mogao pojaviti neki Grmoja pa da pita kakvo je bilo moje financiranje, onda smo tražili da revizija utvrdi i to smo i jednu i drugu kampanju tražili reviziju da utvrdi tko je poimenično dao za moju kampanju. To je sve evidentirano i predano izbornoj komisiji. Tu je sve čisto. Međutim ima onih koji bi me htjeli umočiti na čelu s vama", rekao je Mesić na što mu je Miljenić rekao da se također suzdrži od komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedeći na redu za ispitivanje Mesića bio j Ivan Lovrinović koji je pitao bivšeg predsjednika o grupacijama koje su se bavile podijelom plijena. "Kada smo se odlučili za otvoreno društvo, morali smo naći vlasnika društvenom vlasništvu. Moj prijedlog je bio da se vlasnik traži na taj način da se utvrdi visina kapitala svake firme, da se utvrdi tko je stvarao kapital, da se jednom matematičkom metodom utvrde dionice i da se podjele onima koji su stvarali kapital!, rekao je Mesić.

Milijan Brkić upitao je Mesića je li se sastajao s predstavnicima Sberbanke i je li bio u Agrokoru. "Nisam bio nikada s predstavnicima Sberbanke i bio sam u prostorijama Agrokora kada nisam bio niti predsjednik niti premijer", rekao je Mesić.

Bivši predsjednik je rekao kako njegov posao nije bio da ulazi u pojedina poduzeća te da nitko nije donio nikakav dokument koji bi obrazložio nezakonitosti bilo koje radnje vezano uz Unikonzum. 

"Bez HDZ-a ne bi bilo ni ovakvog Agrokora, mislim na nastajanje i formiranje?", pitao je Maras Mesića na što mu je bivši predsjednik odgovorio da bez vrha HDZ-a i predsjednika Tuđmana nije mogla biti niti jedna velika privatizacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maras je upitao Mesića sjeća li se zašto je Šeks vodio Povjerenstvo za pšenicu. "Opće je poznato da je to bila jedna velika afera, da se očekivalo razrješenje te afere i da se utvrde odgovornosti. Od toga svega nije bilo ništa, očito da su bili mnogi u to upleteni za koje nije bilo dobro da javnost sazna", rekao je Mesić.

"Rekli ste da dok ste bili predsjednik da se niste nalazili s Ivicom Todorićem. Je li istina da je Todorić dolazio na proslave vašeg rođendana dok ste bili predsjednik republike?", pitao je Grmoja Mesića na što mu je bivši predsjednik odgovorio kako se ne sjeća tko je dolazio na njegov rođendan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate li konkretna saznanja o nastanku koncerna Agrokor?" pitao je Brkić.

"Da sam imao bilo koju informaciju ja bih s njom išao pred Državno odvjetništvo ili u Ministarstvo unutrašnjih poslova, ali kao i svi drugi građani ja sam sumnjao, bile su osnovane sumnje, da se privatizacija i pretvorba odvijaju sa dobrim dijelom inficiranošću nezakonitim radnjama. Koliko je toga bilo, drugi su za to da to utvrđuju", rekao je Mesić.

"Da li je političkim odlukama 93 i 94 odlučivano da se prodaju kompanije poput Leda, Zvijezde, jamnice agrokoru od strane tadašnje vlasti, odnosno HDZ-a?", pitao je Maras Mesića.

"Kada je HDZ obnašao vlast na njemu je bila najveća odgovornost. U organima HDZ-a se raspravljalo o svim temama. Gdje god sam bio na bilo kojoj raspravi u organima HDZ-a dok sam bio tamo, nisu se donosile odluke koje bi direktno morale ići na druženje u bilo koju instituciju. Raspravljalo se o problemima, mislim da se i danas raspravlja o problemima u kojima se ovo društvo nalazi?", odgovorio je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja bi predložio da pozovete Većeslava Račkog koji je dobro informiran o privatizaciji banaka", rekao je Mesić na kraju. Povjerenstvo je završilo ispitivanje bivšeg predsjednika, a time je završena sjednica. 

Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo