MERKEL ZAVAPILA: / 'Na kocki je sve što smo postigli u zadnjih nekoliko mjeseci'; U Hrvatskoj 213 novozaraženih i petero preminulih

Image
Foto: Profimedia

U posljednja 24 sata zabilježeno je 213 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1256

30.9.2020.
7:10
Profimedia
VOYO logo
  • Danas je u Hrvatskoj umrlo petero oboljelih
  • 288 pacijenata je na bolničkom liječenju, od kojih je 23 na respiratoru
  • U svijetu je zabilježeno 33.556.424 zaraženih
  • Oporavilo se 24.881.607, a umrlo je 1.006.458 oboljelih

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Fuchs otkrio epidemiološko stanje u školama

23:59 - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs otkrio je kako je trenutno oko 4000 djece u samoizolaciji, od čega ih je dvjestotinjak pozitivno na COVID-19. Među djelatnicima škola, dvjestotinjak ih je u samoizolaciji, a zaraženo je njih sedamdesetak. Otkrio je i da su svi COVID-pozitivni učenici i djelatnici zaraženi izvan škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte OVDJE.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanci smatraju da se širenje koronavirusa otelo kontroli

23:02 - Britanske zdravstvene vlasti su u srijedu, dok se nastavlja širiti drugi val novog koronavirusa, priznale da stopa infekcije "nije pod kontrolom" u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Stvari idu u lošem smjeru", upozorio je vladin znanstveni savjetnik Patrick Vallance na tiskovnoj konferenciji u Downing Streetu. Stopa infekcije i dalje raste i "trenutačno nije pod kontrolom", rekao je.

Premijer Boris Johnson je na toj konferenciji pozvao Britance na "strpljenje" i na "zdrav razum", upozorivši još jednom da vlada neće oklijevati da donese strože mjere od onih koje su trenutačno na snazi. U ožujku je zbog pandemije uvedena karantena na nacionalnoj razini, a zatim je u ljeto postupno ukinuta. Nove restrikcije su uvedene zadnjih tjedana, osobito na lokalnoj razini, zbog porasta broja zaraženih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama je duga zima", upozorio je glavni epidemiolog u Engleskoj Chris Whitty, istaknuvši da broj hospitalizacija, pa i onih na intenzivnoj skrbi, ide "u lošem smjeru". Ujedinjeno Kraljevstvo, europska zemlja najteže stradala od koronavirusa, ima 42.143 umrla (+71) i u srijedu je prijavila 7108 novozaraženih. Ukupno ima 453.264 pozitivna slučaja.

Prije nego parlament u srijedu produlji odluku o proširenju vladinih ovlasti radi suzbijanja pandemije, ministar zdravstva Matt Hancock je obećao zastupnicima da će se imati priliku izjašnjavati o uvođenju novih nacionalnih mjera i izbjegao u kojoj su bili sprmeni sudjelovati i konzervativni zastupnici. "Danas mogu Donjem domu potvrditi da ćemo se konzultirati s parlamentom o značajnim nacionalnim mjerama za cijelu Englesku ili Ujedinjeno Kraljevstvo, kada će god biti moguće održat ćemo glasovanje prije no što ta pravila stupe na snagu", rekao je Hancock.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pedesetak konzervativnih zastupnika zaprijetilo je da će poduprijeti prijedlog po kojemu se zastupnici u parlamentu mogu očitovati o vladinim mjerama radi suzbijanja širenja covida-19, optuživši vladu da vlada "putem izvršnih uredbi". No predsjednik Zastupničkog doma, donjeg doma parlamenta, Lindsay Hoyle, nije dopustio zastupnicima da se izjasne o tom prijedlogu, ocijenivši da nema vremena za kvalitetnu raspravu. Vlada Borisa Johnsona je već bila na meti kritike da zanemaruje zastupnike pošto je lani prekinula zasjedanje parlamenta u presudnom trenutku u procesu izlaska iz Europske unije. Tu je odluku Vrhovni sud poslije poništio i ocijenio nezakonitom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori kao u Bergamu

22:32 - Trenutni intenzitet transmisije koronavirusa u Crnoj Gori je i veći nego što je bio u Bergamu u Italiji na početku pandemije, tvrde crnogorski epidemiolozi. Epidemiolog iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević, rekao je za RTCG da je razlika između sadašnjeg stanja u Crnoj Gori i stanja u Bergamu na početku pandemije što je u Italiji bila zahvaćena starija populacija, dok su novooboljeli u Crnoj Gori većinom mlađi od 40 godina.

"Tijekom prošlog tjedna postotak pozitivnih dostizao je i do 40 posto broja testiranih, to ukazuje da je intenzitet transmisije izuzetno visok“, rekao je Laušević i pokušavajući da objasni rast broja oboljelih u Crnoj Gori u posljednjih 14 dana uspoređujući je sa Njemačkom. "Ako pogledamo da smo u posljednjih 14 dana u prosjeku imali oko 200 inficiranih dnevno to bi značilo ekvivalent, kada bi bili po broju stanovnika jednaki Njemačkoj, da smo mi za tih 14 dana imali oko 350 tisuća inficiranih. Usporedbe radi Njemačka je od početka pandemije u veljači registrirala 285 tisuća. Mi više za 14 dana nego što su oni za cijelih sedam mjeseci", rekao je Laušević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je rekao da je Crna Gora do sada dobro "branila“ stariju populaciju, ali je podsjetio da je prije dva dana ušao u dom za stare u Risnu, gdje je inficirano 10 korisnika doma i sedam zaposlenih. Crnogorske zdravstvene vlasti u ponedjeljak su potvrdile 197 novih slučajeva infekcije koronavirusom i pet smrtnih slučajeva povezanih sa virsuom Covid-19, što je ukupno više od 10 tisuća zaraženih od početka pandemijie ili 1,5 posto crnogorske populacije i 169 žrtava od ožujka. Crna Gora, bilježi nagli rast broja oboljelih nakon parlamentarnih izbora održanih krajem kolovoza kada su i vlast i oporba organizirali masovne političke skupove, a epidemiolozi su procijenili da je u nekoliko dana na crnogorskim ulicama bilo više od 100 tisuća ljudi, ili skoro petina ukupne populacije te zemlje.

Crna Gora, početkom lipnja proglasila se za prvu korona-free državu u Europi i na toj činjenici je počela graditi kampanju za ljetnu turističku sezonu. No, ubrzo se virus vratio i brzo proširio među crnogorskom populacijom, dok je istovremeno crnogorska vlada uporno držala granicu Crne Gore zatvorenom za dva najveća turistička tržišta za tu zemlju – Srbiju i Rusiju. Rezultat, koji su izračunali državni statističari iz MONSTAT-a, pokazao je da u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je 77,9 posto manje dolazaka turista i 80,9 posto manje noćenja turista nego u istom periodu prethodne godine. Također, šest općina na crnogorskoj obali u tri ljetna mjeseca naplatile su 11 miliona eura PDV-a, a dok su lani od poreza u proračun stavile 24,3 miliona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sutra će, nakon što je prolongiran početak nove školske godine za 1. listopada, svoja vrata za učenike otvoriti crnogorske škole i vrtići. Epidemiolozi tvrde da će škola biti sigurnija mjesta od igrališta na kojima se okupljaju djeca, te da će se poštivanje epidemioloških mjera strogo kontrolirati. U klupe samo učenici od 1. do 6. razreda osnovnih te samo početni razred srednjih škola, dok će ostali pratiti nastavu "on-line“ i putem televizije. Posebne mjere za obrazovne ustanove predviđaju da će u klupi sjediti po jedan učenik, da mora nositi zaštitnu masku, a školski satovi skraćeni su na 30 minuta.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Pjaca ima koronavirus

21:26 - Hrvatski nogometni reprezentativac Marko Pjaca jedan je od 15 članova Genoe koji je obolio od koronavirusa, potvrdio je klub na svojoj internetskoj stranici. Genoa je u utorak objavila kako je 14 njezinih članova, od toga 10 igrača, zaraženo koronavirusom, a neki od njih su igrali u nedjelju u 0-6 gostujućem porazu od Napolija. Danas je pozitivan nalazi dobio još jedan igrač.

Među zaraženima je i naš Marko Pjaca, te Francesco Cassata, Lukas Lerager, Federico Marchetti, Filippo Melegoni, Luca Pellegrini, Mattia Perin, Ivan Radovanović, Lasse Schöne i Davide Zappacosta. Tijekom dana doznalo se kako pozitivan test ima i Valon Behrami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genoa je u subotu prijavila prvi slučaj zaraze, a pozitivan na COVID-19 bio je vratar Mattia Perin zbog čega je njihov put u Napulj odgođen za nekoliko sati dok su čekali rezultate testiranja ostalih igrača. To je testiranje pokazalo kako je zaražen još samo branič Lasse Schone koji je kao i Perin ostao kod kuće u samoizolaciji. Svi ostali otputovali su u Napulj i odigrali susret da bi u ponedjeljak bili ponovno testirani s poražavajućim rezultatima.

Genoa je zatražila odgodu utakmice protiv Torina, jer nema na raspolaganju 13 zdravih igrača. Nakon vijesti o velikom broju zaraženih kod Genoe određeno je kako se u utorak na koronavirus mora testirati i čitava momčad Napolija. Ukoliko to testiranje pokaže veliki broj zaraženih moguća je i odgoda derbija 3. kola između Juventusa i Napolija koji je predviđen za nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Specifični gen drastično povećava šanse za teže simptome ili smrt od COVIDA-19

20:38 - Dvojica genetičara svojim su istraživanjem otkrila kako 16 posto Europljana i 50 posto žitelja južne Azije ima triput veće šanse razviti teže simptome COVIDA-19 ili umrijeti, zbog grupe gena otkrivene u DNK neandertalke iskopane na nalazištu Vindija kod Varaždina.

Više doznajte OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


NZJZ 'Andrija Štampar': Među umrlima od koronavirusa manje od četvrtine starijih iz domova

19:00 - U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" priopćio je kako je je među preminulim osobama od koronavirusa udio starijih osoba u institucijskoj skrbi manji od četvrtine što govori o uspješnom odgovoru na epidemiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Među svim osobama preminulim od COVID-19 u Hrvatskoj, udio osoba u institucijskoj skrbi manji je od četvrtine, što također govori o uspješnom odgovoru na epidemiju temeljenu na radu zaposlenika u sustavima zdravstva i socijalne zaštite, ali i na solidarnosti svih građana", ocijenili su u priopćenju.

Pojava pandemije COVID-19 usmjerila je javnozdravstvene i programske intervencije prema povećanim rizicima i specifičnim potrebama populacije starije životne dobi te je posebnu pažnju potrebno posvetiti zdravlju starijih osoba u institucijskoj skrbi poput domova za starije osobe kao najosjetljivijem dijelu populacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom jeseni i zime koji bit će potrebno, ističu, puno strpljenja i upornosti u provođenju mjera za suzbijanje epidemije te iz Nastavnog zavoda mole starije osobe i njihove obitelji da pruže razumijevanje i podršku u provođenju protuepidemijskih mjera kako bi umanjili štete pandemije. Podsjećaju i kako su zbog važnosti i specifičnosti zaštite zdravlja starijih osoba u institucijama, ali i onima koji žive u svojim kućanstvima, osnovana dva povjerenstva/radne skupine pri ministarstvima nadležnima za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba večeras će Hrvatska radiotelevizija upriličiti nastupe svojih četiriju glazbenih ansambala ispred četiri zagrebačka doma za starije osobe na čemu im Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba pri NZJZ "Dr. Andrija Štampar“ posebno zahvaljuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Barroso na čelu saveza koji kontrolira UN-ov sustav pristupa cjepivu

18:53 - Bivši predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso predsjedat će Savezom Gavi, koji nadzire UN-ov sustav globalnog pristupa cjepivu protiv covida-19. Upravno vijeće Gavija, u kojem su UNICEF, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Svjetska banka i fond Billa i Melinde Gates jednoglasno je potvrdio izbor bivšeg premijera Portugala ( 2002.-2004. ) koji je deset godina bio na čelu Europske komisije ( 2004. - 2014.) i zatim radio za investicijsku banku Goldman Sachs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svijet treba Gavi više nego ikada, i kako bi jamčio da će cjepivo protiv covida-19 stići u sve zemlje, bogate i siromašne, i za nastavak glavne misije, zaštite milijuna ljudi od bolesti koje se mogu izbjeći", izjavio je Barroso, prema priopćenju Gavija.

To javno-privatno partnerstvo je osnovano 2000. kako bi se omogućio pristup cjepivima u siromašnim zemljama. Savez okuplja zemlje s niskim prihodima i vlade donatore, WHO, UNICEF, Svjetsku banku, proizvođače cjepiva iz raznih zemalja, tehničke i istraživačke institute, civilno društvo, Fond Bill & Melinda Gates i druge pojedince filantrope.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od izbijanja pandemije covida-19 organizaciju sa sjedištem u Ženevi je WHO zadužio za koordiniranje UN-ovog sustava za globalni pristup cjepivu protiv covida-19, nazvan Covax (Covid-19 Vaccine Global Access). Bivši portugalski premijer će naslijediti Nigerijku Ngozi Okonjo-Iweala koja je sada kandidatkinja za direktoricu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i mandat u predsjedništvu Gavija završava joj krajem prosinca.


Istrijani traže od Italije uvođenje epidemioloških mjera po županijama

17:59 - Istarska županija i gradovi poslali su u srijedu poziv talijanskom premijeru Giuseppeu Conteu i predsjednicima regija Friuli Venezia Giulia i Veneta u kojemu traže da uvedu selektivne mjere na razini županija kako bi se ponovno omogućilo slobodno kretanje građana susjednih pograničnih regija. Potpisnici poziva smatraju da je mnogo građana Istre koji su poslovno povezani s Trstom i Autonomnom Regijom Friuli Venezia Giulia te sjevernim talijanskim regijama jer u te krajeve odlaze svakodnevno, a trenutačna situacija uvelike im otežava putovanje.

Od pojave epidemije coivda-19 u Istarskoj županiji promptno smo reagirali te poduzeli sve protuepidemijske mjere kako bismo širenje zaraze sveli na najmanju moguću mjeru. Istarski Stožer civilne zaštite prvi je u Hrvatskoj uveo restrikcije, što nam je osiguralo sigurno zdravstveno okruženje, kako za naše građane, tako i za turiste - napisali su u pozivu predstavnici Istarske županije. Ocijenili su da je Istra i tijekom turističke sezone pokazala kako se dobrom strategijom može imati iznimno mirna i stabilna epidemiološka situacija, što, nažalost, nije bio slučaj u drugim hrvatskim županijama.

"Rezultat je to svih naših napora, ali i izuzetne discipline naših građana i gostiju, kao i poslovnih subjekata u pridržavanju propisanih mjera. I u nadolazećem razdoblju ustrajat ćemo na održavanju pozitivnih pokazatelja", poručili su obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin i gradonačelnici Istre.

Podsjetili su kako se, prema pokazateljima novozaraženih i testiranih zbog covida-19 u Istarskoj županiji u skladu s EU kriterijima, Istarska županija klasificira u zelenu zonu jer je postotak pozitivnih u zadnjem tjednu manji od tri posto. Upravo zato traže da se razmotri mogućnost da se mjere za Hrvatsku uvedu selektivno, na razini regija ili županija, kako bi se ponovno omogućilo slobodno kretanje građana susjednih pograničnih regija.


Studenti i profesori: Poučavanje je lošije nego prije karantene

17:12 - Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) predstavila je rezultate istraživanja o iskustvu studiranja tijekom pandemije koronavirusa i socijalne izolacije koji pokazuju studenti i djelatnici smatraju da kvaliteta izvedbe online poučavanja kao i mogućnost interakcije nastavnika sa studentima puno lošija i lošija nego prije karantene. Većina od 57 posto studenata, kao i 54 posto djelatnika na visokim učilištima smatra kako je kvaliteta izvedbe online poučavanja kroz praktičnu i terensku nastavu puno lošija i lošija nego prije karantene, a 42 posto studenata i 44 posto djelatnika smatra kako je mogućnost interakcije nastavnika sa studentima u virtualnom okruženju puno lošija i lošija nego prije karantene, kaže se. Za razliku od praktične i terenske nastave, polovina studenata smatra kako je kvaliteta izvedbe online poučavanja kroz predavanja također lošija nego prije karantene, dok a 38 posto djelatnika kvalitetu predavanja procjenjuje jednakom kao prije karantene.

Podatke za istraživanja čiji je cilj bolje razumijevanje utjecaja izvanrednih okolnosti na iskustvo studiranja i poučavanja, a čije je rezultate AZVO objavila na webinaru u srijedu, prikupljeni su tijekom lipnja i srpnja 2020. godine elektroničkim upitnikom među studentima i djelatnicima visokih učilišta iz čitave Hrvatske, kaže se. Većina od 46 posto djelatnika smatra da je opterećenje nastavnika bilo veće ili puno veće nego prije karantene, a nešto malo manje ih procjenjuje da se kvaliteta podrške studentima nije razlikovala u odnosu na prethodno razdoblje. Sličan postotak djelatnika (46 posto) smatra da su ishodi učenja ostvareni u jednakoj mjeri kao i prije pandemije, dok 34 posto studenata smatra kako je ocjenjivanje u manjoj mjeri (puno manje i manje) pokazalo uspješno savladavanje gradiva tijekom studiranja u virtualnom okruženju.

Iako sudionici istraživanja ukazuju na učinkovitost online nastave i njezinu primjenjivost u prenošenju teorijskog znanja, ipak velik naglasak stavljaju na nezamjenjivost osobnog, izravnog kontakta među nastavnicima i studentima, ističe se. Nešto više od polovine studenata koji su sudjelovali u istraživanju (56 posto) smatra da je opterećenje studenata u online okruženju bilo veće i puno veće nego prije karantene, dok 38 posto djelatnika smatra da su studenti bili opterećeni u istoj mjeri kao i u prethodnom razdoblju. Polovina studenata kazala je da su se osjećaji tjeskobe i/ili depresivnosti tijekom studiranja u virtualnom okruženju javljali više i puno više nego prije karantene, što također smatra i većina od 44 posto djelatnika. Oko polovine studenata smatra da je razina motivacije za studentskim obavezama bila puno manja i manja nego prije karantene, dok 45 posto djelatnika navodi da je razina motivacije bila ista kao i prije karantene.

Polovina studenata je odgovorila je kako ne zna za mogućnost korištenja psihološkog savjetovanja studenata unutar matičnog visokog učilišta. Većina studenata (42 posto) nezadovoljna je pristupom knjižničnoj građi tijekom izvanrednih okolnosti, dok je malo više od polovice djelatnika zadovoljno. Čak 82 posto studenata i 86 posto djelatnika izrazilo je zadovoljstvo razinom vlastitih digitalnih kompetencija, kaže se. Ispitanici su iskazali potrebe za stabilnom internetskom povezanosti i primjerenom računalnom opremom, za osiguravanjem pristupa elektroničkoj literaturi, boljom organizaciju online ispita i prevencijom neetičnog ponašanja, te mogućnosti provedbe dijela nastave uživo.


Sve više zaraženih u Europi, Češka najavila izvanredno stanje

16:40 - Nizozemska je u srijedu zabilježila rekordni broj zaraza koronavirusom, Češka je najavila da će proglasiti izvanredno stanje u zemlji, a španjolska Ibiza u petak odlazi u djelomičnu karantenu zbog naglog širenja covida-19. Češka vlada proglasit će u ponedjeljak izvanredno stanje u zemlji zbog naglog širenja covida-19, objavile su vlasti u srijedu na Twitteru. Ranije je ministar zdravstva Roman Prymnula rekao da će vlada proglasiti izvanredno stanje na 30 dana i u minimalno prva dva tjedna ograničiti okupljanja na 20 ljudi na otvorenom i 10 u zatvorenom. Zabranit će se publika na sportskim događanjima, zatvorit će se srednje škole i pozvati studente medicine da pomognu zdravstvenim djelatnicima u bolnici.

Istovremeno, Nizozemska je zabilježila novi dnevni rekord s 3294 zaraženih, pokazuju podaci zdravstvenih vlasti. Broj novih slučajeva koronavirusa na rekordnoj je razini od sredine rujna. Nizozemska je u utorak prvi put zabilježila više od 3000 zaraženih u danu. Nizozemska vlada u ponedjeljak je nametnula niz mjera protiv covida-19. Mjere uključuju obvezno nošenje maski u Amsterdamu i drugim velikim gradovima, zabranu dolaska publike na sportska natjecanja u sljedeća tri tjedna te zatvaranje restorana i barova u 22 sata. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će se ograničiti putovanja te je pozvao poslodavce da što je više moguće organiziraju rad od kuće.

Španjolska Ibiza odlazi u djelomičnu karantenu od petka zbog značajnog porasta zaraza koronavirusom proteklih tjedana, priopćili su u srijedu Balearski otoci. Ograničenja kretanja stanovnika i aktivnosti bit će na snazi 15 dana. Stopa zaraze u tom gradu je triput veća nego u ostatku Baleara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel apelirala je u srijedu na građane da se drže mjera protiv koronavirusa, kako bi se suzbilo širenje epidemije i izbjegao novi "lockdown". Merkel je izrazila bojazan da bi uspjesi koje je Njemačka postigla u borbi protiv širenja koronavirusa mogli dovesti nekontroliranog rasta broja novozaraženih. Upozorila je da će jesen i zima "kada se svi više družimo u zatvorenim prostorima" biti pune izazova. "Svi želimo izbjeći novi lockdown i mislim da to možemo".


Grbin smatra da su svi zastupnici u riziku od zaraze

16:37 - Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin rekao je u srijedu da saborski zastupnici svakodnevno ulaze u rizik od zaraze koronavirusom jer se kreću među mnoštvom ljudi te kako se nada da su predsjednik i potpredsjednik Sabora Gordan Jandroković i Željko Reiner samo preventivno u samoizolaciji.

"Svi koji smo ovdje krećemo se pred jako velikim brojem ljudi i ulazimo u rizik svakoga dana, tako da nadam se da će s kolegama biti sve u redu i da se samoizolacija neće pretvoriti u bolest”, izjavio je Grbin u Hrvatskome saboru. "Nadam se da kolege koji su u samoizolaciji su tamo samo preventivno i da se nitko neće razboljeti”, dodao je i zaželio im sve najbolje.

Grbin je rekao kako Sabor može normalno funkcionirati bez predsjednika i jednog potpredsjednika jer je donio pravila, uvedeno je glasovanje videovezom, a predsjedati mogu i ostali potpredsjednici Sabora.

Image
Foto: PIXSELL, Patrik Macek


Francuski studenti upozoravaju na manjak distance na fakultetima

16:35 - Studenti u francuskoj Nici požalili su se na nepoštivanje fizičkog razmaka u prepunim fakultetskim dvoranama u kojima su neki sjedili i na podu unatoč povećanoj uzbuni u gradu zbog širenja covida-19. "Predavanje je bilo prepuno. Svi smo bili zbijeni", opisala je 22-godišnja studentica psihologije Joanna Gomes prvi dan povratka na fakultet. Rekla je da je u kritičnoj skupini zbog svojih zdravstvenih problema. "Uplašena sam. To bi moglo biti opasno za mene", rekla je Gomes.

U Francuskoj i brojnim dijelovima Europe u rujnu je ponovno porastao broj zaraženih koronavirusom. Radna mjesta su glavno žarište koronavirusa u zemlji, a slijede ih škole i fakulteti, navode francuske zdravstvene vlasti. Na Sveučilištu Sophia Antipolis u Nici koronavirus je potvrđen među 30 studenata i desetero zaposlenih od 7. rujna, naveo je dekan Jeanick Brisswalter. Ustvrdio je da je sveučilište poštovalo vladine preporuke, uključujući obvezno nošenje maski među studentima.

Brisswalter je dodao da se studenti mogu zaraziti koronavirusom i izvan fakulteta te da je jedan studentski "party" postao žarište koronavirusa. Četvero studenata s tog fakulteta reklo je da u dvoranama nije bilo dovoljno prostora da bi se mogao ispoštovati fizički razmak. Neki studenti sjedili su i na stepenicama, a problem nije ograničen samo na Nicu. Studenti objavljuju na Twitteru fotografije s fakulteta diljem Francuske na kojima se mogu vidjeti prepune dvorane i gužve na hodnicima i stubištu.


Proglašenje izvanrednog stanja u Češkoj

15:50 - Češka vlada najavila je da će od ponedjeljka proglasiti izvanredno stanje nastojeći kontrolirati brzi porast slučajeva Covid-19. Prije toga, ministar zdravstva Roman Prymula rekao je da će vlada uspostaviti izvanredno stanje na 30 dana i ograničiti okupljanja na 20 ljudi na otvorenom i 10 ljudi unutra barem tijekom prva dva tjedna.

Publici će također biti zabranjen odlazak na sportske događaje, dok će srednje škole biti zatvorene, a studenti medicine pozvani na pomoć u bolnicama najmanje 14 dana u sklopu mjere.


Predsjednik Napolija oporavio se od koronavirusa

15:48 - Predsjednik i vlasnik talijanskog nogometnog prvoligaša Napolija 71-godišnji Aurelio De Laurentiis oporavio se od koronavirusa. De Laurentiis je bio u karanteni od 10. rujna, a zarazio se na skupštini klubova Serie A, objavili su talijanski mediji.

Iz Napolija su priopćili da je Aurelio De Laurentiis u proteklih tjedan dana dva puta testiran na koronavirus, te da su oba testa bila negativna, kao i da se očekuje njegov povratak na posao.

Otkako je De Laurentiis 2004. godine preuzeo Napoli, klub se vratio u sam vrh talijanskog nogometa.


Oxford će testirati adalimumab kao lijek za pacijente s Covidom

15:45 - Sveučilište Oxford testirat će najprodavaniji lijek na recept na svijetu, adalimumab, kao lijek za pacijente s Covidom-19, u najnovijem pokušaju prenamjene postojećih lijekova kao potencijalnih terapija koronavirusom. Adalimumab, koji AbbVie prodaje pod robnom markom Humira, vrsta je protuupalnog sredstva poznata kao lijek protiv tumorskih nekroza (anti-TNF).

Nedavne studije pokazale su da je manje vjerojatno da će pacijenti s koronavirusom koji već uzimaju anti-TNF lijekove za upalne bolesti crijeva i upalni artritis biti primljeni u bolnicu, rekli su iz Oxforda. Testiranje, nazvano AVID-CC, bit će usmjereno na liječenje ljudi u zajednici, posebno u domovima za njegu, reklo je u srijedu sveučilište. Upisat će do 750 pacijenata iz ustanova za skrb u zajednici diljem Velike Britanije.

Dostupnost biosličnih verzija lijeka, koji se više od dva desetljeća koristi kao protuupalni sustav, učinio bi ga pristupačnim i dostupnim ako je ispitivanje uspješno, rekao je. Istraživanjem su identificirani neki tretmani za hospitalizirane pacijente s Covid-19, uključujući Gileadov remdesivir, kao i generički steroidni lijek deksametazon.

Ali još ne postoje učinkovite terapije za ljude koji nisu primljeni u bolnicu. Kuće za njegu posebno je teško pogodio prvi val Covid-19 u Velikoj Britaniji i drugim zemljama.


WHO: Što više država treba se pridružiti našem pogonu za cjepivo

15:40 -Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pozvao je više zemalja da se pridruže njihovom pogonu za globalna cjepiva COVAX, budući da je službeni broj smrtnih slučajeva od virusa dosegao milijun.

Govoreći na događaju Ujedinjenih naroda u srijedu, Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je "stvarni broj preminulih od korone sigurno veći". Rekao je da se 167 zemalja sada pridružilo postrojenju predvođenom SZO-om, što predstavlja 70 posto svjetske populacije, dodajući da "popis raste svakim danom".

COVAX želi isporučiti najmanje 2 milijarde doza odobrenih cjepiva do kraja 2021. godine i osigurati pravedan pristup.


Požeški stožer: 'Imamo zaraženih jer se ljudi ne drže mjera'

15:30 - Nakon završenog sastanka Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije održana je tiskovna konferencija na temu COVID-19.

Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. Ante Vitalia rekao je kako je u Požeško-slavonskoj županiji trenutno aktivan 81 slučaj zaraze korona virusom (COVID-19), 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 6 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 514 osoba, a ukupno je testirano 9100 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 142 uzorka, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

"Naglašavam da na svim onim mjestima na kojima se osobe nisu pridržavale osnovnih mjera kao što su nošenje maski, održavanje razmaka, ali i duže zadržavanje na samim tim okupljanjima, rezultiralo je sa većim brojem pozitivnih osoba i samim time rezultiralo i stavljanjem većeg broja osoba u samoizolaciju."

Župan i načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević rekao je kako je i nakon razgovora, prijedloga, analize stanja i problematike u županiji, nažalost, u proteklih mjesec dana broj pozitivnih osoba vrlo visok.

"Statistički gledano brojke, očekivali smo da će doći do pada, da će doći do manjeg broja zaraženih, no nažalost situacija ipak nije takva. Iz tog razloga Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije donio je odluku da će mjere koje su bile propisane do sada, a vrijede do 07. listopada, biti poslane Nacionalnom stožeru RH za produžetak istih u razdoblju od 14 dana. Mjere ostaju iste, a odnose se na sportska i obiteljska okupljanja, sahrane, svadbe, te molim sve naše sugrađane da se i nadalje drže svih propisanih mjera od strane našeg civilnog stožera. Održavanje razmaka, higijena ruku te nošenje zaštitnih maski jako su bitne mjere kako bismo zaštitili jedni druge od mogućnosti prijenosa virusa. Kako bismo pomogli detektirati okupljanja, postojat će obveza prijave gdje god se isto zahtijeva, jer na taj način možemo brže i efikasnije reagirati kako bismo saznali ako negdje postoji novi uzrok zaraze", rekao je.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.


U Slovačkoj proglašeno izvanredno stanje

15:25 - Slovačka vlada proglasila je izvanredno stanje kako bi pomogla u suzbijanju skoka novih slučajeva koronavirusa. Premijer Igor Matovič rekao je na Facebooku da će mjera stupiti na snagu od četvrtka.

Izvanredno stanje, koje bi trebalo trajati 45 dana, daje vladi veće ovlasti za provođenje strožih mjera, ali ne znači automatski povratak na strogo zaključavanje kakvo je nametnuta na početku pandemije.


Testiranje cjepiva

15:20 - Novi rezultati kliničkog ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa Pfizer / BioNTech pokazali su da ubod može inducirati "robustan" imunološki odgovor na virus, pobuđujući nadu da će pružiti barem određenu zaštitu protiv infekcije Covid-19.

Znanstvenici iz partnerstva dali su cjepivo 60 zdravih dobrovoljaca u dobi od 18 do 55 godina u travnju i svibnju i otkrili da su dvije doze stvorile antitijela i T stanice koje bi se trebale boriti protiv virusa. Antitijela virus preuzimaju izravno, dok T stanice uništavaju stanice koje virus napada.

Image
Foto: Profimedia

Velika Britanija je unaprijed naručila 30 milijuna doza cjepiva BioNTech, koje bi trebale biti isporučene ove i sljedeće godine, zajedno s desecima milijuna doza drugih proizvođača cjepiva, uključujući Valnevu u Francuskoj, i AstraZenecu koja je udružila se sa Sveučilištem Oxford da proba svoje eksperimentalno cjepivo.

Cjepivo BioNTech, poznato kao BNT162b1, odvodi genetski materijal zvan mRNA u mišićno tkivo. Tamo tijelo koristi mRNA za stvaranje fragmenata virusnih proteina koje imunološki sustav zatim uči loviti patogena.

Rezultate treba potvrditi u većem ispitivanju i u širim dobnim skupinama kako bi se steklo dojam koliko korisno cjepivo može biti. Za sada je nejasno kako će reagirati stariji ljudi sa slabijim imunološkim sustavom i koliko dugo može trajati bilo kakva zaštita. "Kako imunost inducirana cjepivom može s vremenom nestati, važno je proučiti postojanost potencijalno zaštitnih imunoloških odgovora", pišu znanstvenici u Natureu.


Čak 46 milijuna radnih mjesta ugroženo u zračnom prijevozu

15:10 - Utjecaj pandemije koronavirusa na putovanja mogao bi koštati čak 46 milijuna radnih mjesta i to na globalnoj razini, prema projekcijama koje je objavila grupa zrakoplovne industrije.

Akcijska skupina za zračni prijevoz (ATAG) predvidjela je da će pad putovanja i spor oporavak ugroziti 4,8 milijuna zrakoplovnih radnika i više od polovice od ukupno 87,7 milijuna radnih mjesta koje sektor izravno ili neizravno podržava, u povezanim industrijama zabave i lancima opskrbe.

"Znamo da su mnogi poslovi u zračnom prometu i šira ekonomija koja se oslanja na zrakoplovstvo izloženi riziku", rekao je u srijedu Michael Gill, koji predvodi skupinu koja zastupa zrakoplovne tvrtke, zračne luke, proizvođače zrakoplova i druge sektorske igrače.


8 novozaraženih u Međimurju

14:52 - U Međimurskoj županiji osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Od jučer uzeta 203 uzorka testiranih u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije osam nalaza je pozitivno, a ostalih 195 je negativno. Danas do 11 sati, uzeto je 94 uzorka, od čega je osam nalaza negativno, a 86 ih je u obradi. U Međimurju je trenutno 50 aktivnih slučajeva bolesti. Šest osoba nepoznate je epidemiološke anamneze, šest je osoba sa svadbene svečanosti, osam osoba su kontakt s oboljelima koji su bili na svadbi, 27 osoba su kontakti s ranije potvrđenim slučajevima. Jedna osoba je strani državljanin koji radi na području Međimurske županije, a dvije osobe se samo administrativno vode, ali su se zarazile i borave izvan te županije, navedeno je u priopćenju. U samoizolaciji se trenutno nalazi 658 osoba.


Merkel: 'Riskiramo sve što smo postigli'

14:00 - "Riskiramo sve što smo postigli posljednjih mjeseci", upozorila je njemačka kancelarka Angela Merkel u gorljivom obraćanju Bundestagu. Reagirajući na porast infekcija koronavirusom posljednjih tjedana, apelirala je na Nijemce da ne iznevjere zaštitu, jer bi pravila i ograničenja bili gubljenje vremena ako ih ljudi ne bi poštivali. "Sigurna sam da će se vratiti život kakav smo poznavali", rekla je zastupnicima dok je branila milijarde eura dodatnog duga s kojim se Njemačka suočava u 2021. godini. Njemačka je pred teškom fazom, dodala je. Zdravstveni službenici izvijestili su danas o 1798 novih slučajeva zaraze i još 17 smrtnih slučajeva. Kancelarka se u utorak složila sa 16 državnih premijera da bi privatne zabave trebale biti ograničene na 25 ljudi, s novčanim kaznama za sve one koji ne daju točne informacije kako bi pomogli u pronalaženju kontakata. "Obitelji će se opet zabavljati; klubovi, kazališta i nogometni tereni opet će biti puni. I kakva će to radost biti", rekla je. "Ali sada moramo pokazati da se možemo ponašati strpljivo i razumno i na taj način možemo spasiti živote", prenosi BBC.


3 nova slučaja u Karlovačkoj županiji

13:50 - Od ukupno pristigla 186 nalaza (17 Ogulin, 169 Karlovac) u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 3 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, dvije muške osobe i jedna ženska osoba. Jedna osoba je iz Karlovca i dvije iz Ogulina. U OB Karlovac je hospitalizirano 14 osoba pozitivnih na COVID-19. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 337 osoba, a trenutno je 51 aktivni slučaj. Zbog pozitivne učenice iz Medicinske škole u Karlovcu, u samoizolaciji se od danas nalazi 25 učenika te 4 profesora spomenute škole. U samoizolaciji se nalazi 375 osoba te je zabilježeno jedno kršenje mjere ( prekršila osoba koja je bliski kontakt oboljele osobe). Inspekcijski nadzor SCZ Karlovac- Područje Ozlja - uslužne djelatnosti-7, ugostiteljski objekti-3, trgovine - 4. Nisu utvrđene nepravilnosti.


9 novozaraženih u Zadarskoj županiji

13:49 - Koronavirusom je u Zadarskoj županiji u zadnja 24 sata zaraženo novih devet osoba, pet žena i četvorica muškaraca, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Među novozaraženima po dvoje ih je iz Zadra, Pakoštana i Starigrada te po jedna osoba iz Benkovca, Paga i Kali. U Stožeru navode da su s područja Zagreba dvije osobe koje izolaciju provode u Starigradu. Jučer je na covid-19 u županiji testirano 198 uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 205 osoba, a istekao je za njih 7439. Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 14 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Zadarska policija utvrdila je jedno kršenje propisane mjere samoizolacije.


Beroš tvrdi da zdravstveni sustav još uvijek nije preopterećen

13:48 - Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu kako s 288 hospitaliziranih bolesnika s Covidom-19 zdravstveni sustav u Hrvatskoj još uvijek nije preopterećen, a oboljeli su većim dijelom starije životne dobi u kojoj se razvija teži klinički oblik bolesti. Danas je 213 novozaraženih, što je više nego prije tjedan dana, kada ih je bilo 204. No, najviše me interesira broj hospitaliziranih, koji je za 14 veći nego jučer, rekao je Beroš novinarima uoči sjednice Vlade. "Klinička slika je u skladu s povišenjem dobne granice. Više je oboljelih starije dobi i njihova je klinička slika nešto teža, no još uvijek ne govorimo o prevelikoj opterećenosti zdravstvenog sustava", ustvrdio je Beroš.

Upitan za uvođenje sustava e-uputnica, koje je najavljeno za 1. listopada, Beroš je rekao da će e-uputnice biti "puštene u pogon" čim informatički sustav to dopusti, što će možda biti i sutra. Vezano za određivanje samoizolacije predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, kazao je kako se nije čuo s Jandrokovićem, ali je upoznat s time da je završio u samoizolaciji. "To je postupak koji je jednak prema svima, dakle svi koji su bili u kontaktu sa zaraženima moraju u samoizolaciju. To je za njih i za sve nas ostale najbolje", poručio je Beroš.


Četvero novozaraženih u Varaždinskoj županiji

12:56 - U posljednja 24 u Varaždinskoj županiji evidentirano je četvero novozaraženih, a među njima je i učiteljica osnovne škole u Klenovniku, zbog čega se nastava od utorka održava online, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Dvoje novozaraženih mlađe su osobe nepoznatog izvorišta zaraze, u jednom slučaju riječ je o osobi srednjih godina koja se zarazila na radnom mjestu u Zagrebu, gdje je virus već prethodno detektiran. Četvrta je osoba starije životne dobi, bliski obiteljski kontaktu prethodno oboljele osobe, a zbog jače izraženih simptoma odmah je hospitalizirana u varaždinskoj bolnici. Među novozaraženima je učiteljica predmetne nastave viših razreda osnovne škole u Klenovniku pa su u karantenu preventivno odmah stavljeni svi učenici viših razreda i učitelji predmetne nastave, a nastava se od danas preventivno za cijelu školu održava online. Iz Stožera ističu da je epidemiološka obrada još u tijeku. Od ponedjeljka se u Varaždinskoj županiji oporavila jedna osoba pa je ukupan broj aktivnih slučajeva sada 20. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin su četiri osobe, a na liječenju kod kuće njih 16. U kućnoj karanteni u mjeri samoizolacije, kao bliski kontakti zaraženih, trenutno je više od 200 osoba, od kojih 73 učenika navedene osnovne škole.


243 nova slučaja zaraze u BiH

12:38 - Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u srijedu je bio 243 što je na razini dnevnog prosjeka od sredine rujna ali je zato zabilježen rekordni broj umrlih tijekom 24 sata jer je od utorka prijavljeno kako je preminulo 13 zaraženih osoba, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo. Nakon testiranja nešto više od dvije tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 191 osobe iz Federacije BiH te kod 51 iz Republike Srpske. Još jedna zaražena osoba registrirana je na području distrikta Brčko. Novi slučajevi zaraze zabilježeni su u gotovo svim dijelovima zemlje. S 13 novih smrtnih slučajeva ukupni broj osoba koje su u BiH preminule a bile su zaražene virusom SARS-CoV-2 sada je 858. Prema zbirnim podacima koje objavljuje Ministarstva civilnih poslova BiH ta zemlja na stotinu tisuća stanovnika sada na tjednoj razini bilježi 52 nova slučaja zaraze.


U Zagrebu 44 nova slučaja zaraze

12:27 - Nova 44 slučaja zaraze zabilježena su u zadnja 24 sata u Zagrebu, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite u kojem strahuju da bi s dolaskom hladnijeg vremena broj novih slučajeva mogao drastično porasti. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u proteklom 24-satnom razdoblju testirane su 972 osobe, a 188 osoba dobilo je mjeru samoizolacije. U Zagrebu je trenutno 327 aktivnih slučajeva, a u samoizolaciji 1736 osoba, 16 je više izliječenih u odnosu na jučer, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj "Štampar" Zvonimir Šostar. Naglasio je kako ih je počelo zabrinjavati što polovica novootkrivenih slučajeva ima negativnu epidemiološku anamnezu što znači da su najvjerojatnije bili u kontaktu s asimptomatskim slučajevima zaraze. "Dolazi jesen, hladnije vrijeme, zatvarat ćemo se u prostore, ljudi će se koncentrirati i strah nas je da se uz pojavu gripe drastično ne poveća broj slučajeva korone jer ljudi ni sami ne znaju da nose virus u sebi", rekao je Šostar. Zato je, naglasio je, iznimno važno da se ljudi pridržavaju mjera, prije svega nošenja zaštitne maske.

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

30.09.2020., Zagreb - Drive-in testiranje na COVID-19 u Domu zdravlja-Zapad u Prilazu baruna Filipovica.

21 novi slučaj u Krapinsko-zagorskoj županiji

12:26 - U posljednja 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije zabilježen je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Šest je novooboljelih s područja Krapine, pet iz općine Đurmanec, dvoje iz općine Radoboj, te po jedna osoba s područja Donje Stubice, Oroslavja te općina Bedekovčina, Hum na Sutli, Jesenje, Krapinske Toplice, Petrovsko i Veliko Trgovišće. U istom su razdoblju ozdravile tri osobe, a pristiglo je i 79 negativnih nalaza, dok se čekaju rezultati za još pet uzorka, priopćili su iz Stožera. Ukupno je aktivno 111 slučajeva zaraze koronavirusom s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije, a u samoizolaciji se nalaze 463 osobe.


U Sloveniji rekordan broj novozaraženih, prvi put preko 200

11:33 - U Sloveniji su u zadnja 24 sata sa 3391 testom potvrđene 203 nove zaraze koronavirusom, što je rekordni dnevni porast od početka pandemije, objavila je u srijedu slovenska vlada. Brojka novih zaraza u jednom danu po prvi puta je bila veća od 200, a zabilježeno je 11 slučajeva više nego prošlog četvrtka, kad je bilo dosad najviše novozaraženih, 192. Trenutno je zbog covida-19 hospitalizirano 86 pacijenata, od čega ih je 16 na intenzivnim odjelima, prema podacima ministarstva zdravstva. Od početka epidemije u Sloveniji novim koronavirusom potvrđeno se zarazilo 5690 ljudi, a aktivnih je slučajeva trenutno 1736. Broj umrlih od posljedica covida-19 sada iznosi 150. Najviše novih zaraza jučer je potvrđeno u Ljubljani (37), u Kranju ih je bilo 9, u Kamniku 7, a po 6 u Mariboru, Celju, Zagorju ob Savi i Lukovici.

Prema analizi znanstvenog instituta "Jožef Štefan" koji za vladu radi analize i modele mogućeg razvoja epidemije, trenutni reprodukcijski broj širenja koronavirusa u Sloveniji iznosi 1,3, što znači da deset nositelja virusa može zarazu proširiti na još 13 ljudi, što je zabrinjavajući podatak za epidemiologe. Ako se reprodukcijski broj ne smanji, broj dnevno zaraženih mogao bi se sredinom idućeg mjeseca povećati i na 250, upozoravaju znanstvenici. Premijer Janez Janša izjavio je u utorak da trenutačno unatoč velikom broju novih zaraza nema potrebe za uvođenje novih strogih restrikcija, te da se ne planira novo proglašenje epidemije, ali da će vlada vrlo brzo predstaviti plan djelovanja u sadašnjoj epidemiološkoj situaciji. Janša je kazao da se situacija još može iskontrolirati jer je država, uključujući vladu, stručnjake i stanovništvo, mnogo naučila iz vremena prvog epidemijskog vala ovog proljeća, te da je za razliku od tadašnje situacije broj hospitaliziranih zbog covida-19 manji i imaju lakše simptome ili razvoj bolesti. Epidemiolozi iz vladina stručnog time kao nužnu mjeru koju treba dosljedno provoditi ističu održavanje fizičke distance, nošenje maski i izbjegavanje rizičnih okupljanja.


11 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

11:32 - Jedna starija osoba umrla je uslijed zaraze koronavirusom, a novih 11 osoba je zaraženo u zadnja 24 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih osoba, njih devet, je iz Đulovca, dok su dvije iz Daruvara. Umrla je jedna zaražena starija osoba, druga od početka pandemije s područja županije. U županiji je trenutno covidom-19 zaraženo 30 osoba. U samoizolaciji su 404 osobe.


Gordan Jandroković završio u samoizolaciji

11:25 - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković iduća će dva tjedna biti u samoizolaciji jer je predstojniku njegova Ureda u utorak navečer potvrđena zaraza koronavirusom. Budući da je Jandroković bio u kontaktu s predstojnikom Ureda dan ranije, epidemiolozi su mu odredili dvotjednu samoizolaciju. Predsjednik Sabora nema simptome bolesti, a u vrijeme njegova izostanka sjednicama će predsjedati potpredsjednici Sabora.

Isto tako, sve ostale aktivnosti iz djelokruga rada predsjednika Sabora odvijat će se redovno, ističu iz Ureda predsjednika Sabora. Osim Jandrokoviću, mjera samoizolacije određena je i potpredsjedniku Sabora akademiku Željku Reineru, tajniku Sabora Davoru Orloviću te četvorici djelatnika u kabinetu predsjednika Sabora. Mjera samoizolacije računa se od utorka, a na snazi će biti do 12. listopada, rečeno je iz saborske Službe za medije.


Tri nova slučaja u Brodsko-posavskoj županiji

10:54 - U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri (3) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Zaražene osobe imaju prebivalište u općinama Staro Petrovo Selo, Oriovac i Vrpolje. Pozitivne su još i dvije osobe koje su testirane u Slavonskom Brodu, ali imaju prebivalište u drugim županijama. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 633, dok je broj aktivnih slučajeva 25 (4 manje nego prethodni dan). Hospitalizirano je 8 osoba (1 osoba više nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. I dalje je prisutan trend smanjivanja broja osoba koje su pod mjerom samoizolacije te ih se trenutno na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 343 (68 osoba manje nego prethodni dan).

Na prijedlog županijskog Stožera CZ, jučer je nacionalni Stožer CZ donio „Odluku o izmjenama Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Brodsko-posavske županije“ koja će se primjenjivati od 01. listopada do 01. studenog 2020. godine, a kojom su postojeće epidemiološke mjere djelomično ublažene. Stožer CZ Brodsko-posavske županije i nadalje poziva sve građane kao i organizatore javnih i privatnih okupljanja da se privremeno suzdrže od organizacije istih te na dosljedno pridržavanje mjera i provođenje Preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 ukoliko ih ipak organiziraju ili na njima sudjeluju. Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer jedino odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusom. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.


Tri osobe iz delničkog doma umrle od koronavirusa

10:53 - Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata 11 je novozaraženih osoba koronavirusom dok su tri oboljele osobe iz delničkog doma za starije osobe umrle, doznaje se iz županijskog Stožera civilne zaštite. Dvoje štićenika delničkog doma umrlo je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a jedna osoba koja nije imala simptome i bolovala je od leukemije u domu. Još tri osobe iz toga doma prevezene su u KBC Rijeka. Zaraženih štićenika doma u Delnicama je sad 49, a 13 ih je u riječkoj bolnici. Tijekom proteklog dana ozdravilo je pet osoba, pa je sad aktivnih 138 slučajeva u županiji, a 443 osobe su u samoizolaciji, javio je županijski stožer.


Sedam novozaraženih u Zagrebačkoj županiji

10:37 - U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata sedam je novozaraženih osoba koronavirusom od kojih po jedna iz Velike Gorice i Svetog Ivana Zeline te pet iz Dugog Sela, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Jedna novozaražena osoba kontakt je prethodno oboljelih dok je za šest slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na području županije od početka pandemije evidentirano je ukupno 798 slučajeva zaraze, izliječeno je 547 osoba, a 16 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 235 slučajeva.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Sedam novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

10:34 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je sedam je novih pozitivnih osoba na covid-19 (dvije iz Vinkovaca te po jedna iz Vukovara, Županje, Drenovaca, Berka i Nijemaca). Preminulih nema. Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba u toj županiji je 826, od kojih su 722 osobe izliječene, a ukupno je 17 preminulih, objavio je županijski stožer.


Njujorčani bez maski plaćat će kazne

10:06 - New York će uvesti kazne svima koji ne nose maske dok se rata pozitivno testiranih na koronavirus penje iznad tri posto prvi put u više mjeseci, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio u utorak. Osim New Yorka, 28 drugih država zabilježilo je povećanje broja zaraženih u zadnja dva tjedna te porast hospitalizacija zbog covida-19 u nekoliko država Srednjeg zapada. Njujorški policajci će najprije ponuditi besplatne maske onima koje nađu bez maski u javnosti. Ako osoba odbije, dobit će kaznu, rekao je de Blasio novinarima. "Ne želimo kažnjavati ljude, ali ako ćemo morati, kažnjavat ćemo", rekao je. Kazne će provoditi među ostalima gradska policija i dužnosnici ministarstva zdravstva. Kazne će biti do 1000 dolara, premda "većina" neće premašivati 500 dolara, napisao je glasnogovornik gradonačelnika Mitch Schwartz u mailu.

Izbjegao je reći hoće li se to jednako provoditi i prema pripadnicima gradske policije od kojih su mnogi viđeni bez maski, unatoč gradonačelnikovoj preporuci. Slične je odredbe ranije ovog mjeseca uvela državna uprava gradskog prijevoza prema kojoj putnici koji odbijaju nositi maske u javnom prijevozu plaćaju kaznu od 50 dolara. Gradska stopa pozitivnih na koronavirus je 3,25 posto, prema privremenim podacima, prvi put viša od 3 posto od lipnja. U travnju, kad je grad bio globalno žarište pandemije, svaki dan je bilo više od 5000 ljudi pozitivno testirano u usporedbi s nekoliko stotina sada, kada je testiranje rasprostranjenije.


U Hrvatskoj je 213 novozaraženih, preminulo petero pacijenata

10:01 - U posljednja 24 sata zabilježeno je 213 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1256. Među njima je 288 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenta. Preminulo je 5 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 16593 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 280 preminulo. Ukupno se oporavilo 15057 osoba, od toga 110 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 8155 osoba. Do danas su ukupno testirane 307 084 osobe, od toga 6592 u posljednja 24 sata.

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat možete dobiti sve informacije o koronavirusu. Također, informacije vezane uz koronavirus možete pronaći na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i jedinstvenoj web stranici www.koronavirus.hr


11 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:54 - U Primorsko-goranskoj županiji 11 je novozaraženih osoba. Sve su osobe kontakti prethodno zaraženih osoba. Iz doma u Delnicama su, nažalost, umrle tri zaražene osobe, dvije u bolnici, a jedna u domu koja nije imala simptome i bolovala je od leukemije. Tri su osobe iz Doma u Delnicama noćas prebačene u KBC Rijeka. Sada u domu imamo 49 zaraženih osoba i 13 u bolnici.


42 nova slučaja u Splitsko-dalmatinskoj županiji

9:50 - Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 685 obrađenih testova danas su 42 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 17, Sinja 7, Imotskog 1, Solina 6, Trilja 3, Hvara 1, Dugopolja 1, Jelse 1, Klisa 1, Prološca 2, Segeta 1 i Šolte 1 osoba. Od 42 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 30 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 864 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 37 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 6 osoba nalazi na respiratoru.


Četvero novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

9:37 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije ženske osobe iz Dubrovnika (za jednu je utvrđena epidemiološka veza), jednoj ženskoj osobi iz Konavala te jednoj ženskoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pozitivna na COVID-19 (1944. godište). Izliječene su dvije osobe, jedna iz Korčule i jedna iz Župe dubrovačke. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 15 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega je na respiratoru jedna osoba. Od početka pandemije analizirano je 14 279 uzoraka. U samoizolaciji je 249 osoba, a u posljednja 24 sata utvrđen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije.


Osam novih slučajeva u Osječko-baranjskoj županiji

9:17 - U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom posljednja 24 sata analizirano je ukupno 350 uzoraka, od kojih je osam bilo pozitivno na koronavirus. Po tri novopozitivne osobe su sa šireg područja gradova Osijeka i Đakova te po jedna iz Strizivojne i Čepina. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 21 oboljela osoba, a od danas su tri osobe na respiratoru, jedna manje nego jučer. Epidemiolozi su jučer samoizolaciju odredili za 32 nova kontakta ranije oboljelih osoba pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 552 osobe. Policija je obavila 35 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrdila niti jedno kršenje propisane mjere. Nije bilo prijava građana o kršenju mjere samoizolacije, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


Dva nova slučaja u Istri

9:12 - Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 185 uzoraka briseva na COVID-19 (88 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih su 2 pozitivna, epidemiološka obrada je u tijeku. Trenutno je 9 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 76 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.


U Ukrajini dnevni rekord od 4027 novozaraženih koronavirusom

8:59 - Ukrajina je zabilježila rekordnih 4027 slučajeva zaraze koronavirusom u proteklih 24 sata, više od prijašnjeg rekorda od 3833 zaraženih 26 rujna, objavilo je u srijedu vijeće nacionalne sigurnosti. Dnevni broj novozaraženih u rujnu je porastao na iznad 3000, zbog čega je vlada produljila mjere karantene do kraja listopada. Vijeće je reklo da je u zemlji do 30. rujna zabilježeno ukupno 208.959 slučajeva i 4129 smrtnih ishoda povezanih s covidom-19.


Dvoje novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

8:59 - U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti covid-19. Jedna osoba je korisnik Doma za starije i nemoćne s područja općine Topusko, u visokoj je životnoj dobi s prisutnim komorbiditetima te se nalazi na bolničkom liječenju u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić u Sisku, dok je druga osoba s područja grada Popovače i epidemiološka obrada je u tijeku, priopćio je županijski stožer.


Troje novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji

8:48 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2. Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku. Na bolničkom liječenju je pet osoba, a u ovom trenutku na području županije je 18 aktivnih slučajeva bolesti covid-19. U samoizolaciji se nalazi 109 osoba. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 220 slučajeva bolesti covid-19, objavio je županijski stožer.


Stožer donio niz odluka

8:27 - Nacionalni Stožer civilne zaštite donio je jučer nove odluke, od kojih se jedna odnosi na cijelu državu a ostale na županije. Nacionalna mjera se odnosi na Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske, već je na snazi te se produljuje za još dva tjedna, do 15. listopada.

Područje Dubrovačko-neretvanske županije

Nužne epidemiološke mjere primjenjuju se od 31. kolovoza, 11. rujna je produljen rok primjene do 1. listopada, a 29. rujna je produljen rok primjene do 1. studenog 2020.

- na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba; - ostale privatne svečanosti i proslave mogu se organizirati samo u krugu obitelji i na njima može biti prisutno najviše 20 osoba; - na sahranama i komemoracijama može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom; - na svim društvenim javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i druga društvena okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski i održavanje fizičke distance od minimalno 2 metra. Mjera fizičke distance od minimalno 2 metra ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva te između osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu, s time da takve skupine osoba između kojih nije nužna mjera fizičke distance od minimalno 2 metra ne mogu imati više od 5 osoba; - organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

Područje Zadarske županije

Na ostalim privatnim svečanostima i proslavama te karminama može biti prisutno najviše 25 osoba. Nužne epidemiološke mjere uvode se u trajanju od 14 dana, a primjenjuju se od 29. kolovoza. - na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba; - zabranjuje se održavanje organiziranih zabavnih okupljanja na brodovima; - zabranjuju se posjeti domovima za starije.

Područje Varaždinske županije

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Varaždinske županije 29. rujna rok primjene ove Odluke produljen je do 31. listopada. Odluka stupa na snagu u ponedjeljak, 31. kolovoza. U trajanju od 30 dana, na svadbenim svečanostima koje se održavaju na području Varaždinske županije može biti prisutno najviše 100 osoba.

Područje Brodsko-posavske županije

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije donesena je Odluka o uvođenju dodatnih nužnih epidemioloških mjera za područje županije.

- na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 100 osoba; - svadbene svečanosti mogu se održavati samo u prostorima u kojima se za jednu prisutnu osobu može odigurati najmanje 4 metra četvorna neto površine, a bez obzira na broj prisutnih obavezno se vodi evidencija prisutnih osoba s osnovnim informacijama; - na privatnim svečanostima i proslavama može biti prisutno najviše 50 osoba, a bez obzira na broj prisutnih obavezno se vodi evidencija prisutnih osoba s osnovnim informacijama; - na pogrebima i posljednjim ispraćajima može biti prisutno najviše 50 osoba, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom; - na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obavezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski; - organizatori svih društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje epidemioloških mjera te su dužni vršiti pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera; - zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja.

Evidencije se obvezno čuvaju najmanje 14 dana te se u slučaju potrebe predaju Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Područje Vukovarsko-srijemske županije

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije uvode se nužne epidemiološke mjere za ovo područje u trajanju od 14 dana.

- na svim okupljanjima gdje je prisutno više od 50 osoba obvezno se vodi evidencija prisutnih s osnovnim informacijama (ime, prezime i broj telefona prisutnih osoba); - na svim društvenim i javnim okupljanjima obvezno je pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je i nošenje maski za lice ili medicinskih maski; - organizatori sportskih natjecanja obvezni su osigurati uvjete za održavanje natjecanja uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera, a sportska natjecanja u zatvorenim prostorima mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja; - prilikom ulaska u javne ustanove stranke su obvezne nositi masku za lice ili medicinsku masku te dezinficirati ruke; - u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavlja djelatnost trgovine i ustanovama koje obavljaju javnu djelatnost obvezno je nošenje maski za lice ili medicinskih maski; - preporuka umirovljenicima da ne odlaze na organizirana putovanja te da ne sudjeluju na organiziranim okupljanjima većeg broja osoba; - preporuka ograničavanja izlazaka korisnika izvan prostora pružatelja usluga smještaja u sustavu socijalne skrbi, osim iz medicinskih ili drugih opravdanih razloga sukladno procjeni nadležne osobe koja rukovodi ustanovom ili objektom smještaja; - zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe (samo na području Grada Vinkovaca).

Evidencije se obavezno čuvaju najmanje 14 dana te se u slučaju potrebe predaju Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. Zadužuju se stožeri jedinica lokalne samouprave za pojačani nadzor propisanih epidemioloških mjera.


Španjolska spremna dodatno postrožiti mjere u Madridu

7:00 - Suočeni s drugim valom epidemije koronavirusa, španjolska vlada i regionalne vlasti Madrida objavili su u utorak "načelni dogovor" o jačanju epidemioloških mjera u glavnom gradu, a moguće i u drugim područjima u zemlji. Nakon nekoliko dana napetosti s vladom Pedra Sancheza, regionalne vlasti u Madridu "prihvatile su preporuke vlade" koja je odredila jačanje mjera, rekao je španjolski ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za novinare. "Zadovoljni smo da smo postigli načelni dogovor sa španjolskom vladom kako bismo zajedno vodili borbu protiv virusa", rekao je potpredsjednik regije Madrida Ignacio Aguado. Prijestolnica je žarište drugog vala epidemije covida-19 u Španjolskoj. Na razini čitave zemlje, ukupno je od početka epidemije 760.000 zaraženih i više od 31.000 smrtnih slučajeva, objavilo je ministarstvo zdravstva. Načelni dogovor koji je postignut predviđa "mjere ograničavanja kretanja, socijalnih kontakata, smanjivanje kapaciteta i skraćivanje radnog vremena", pojasnio je Illa.

Nove restrikcije primjenjivat će se samo u onim zonama u kojima su zadovoljena tri kriterija: više od 500 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u 14 dana, popunjenost kapaciteta na intenzivnoj njezi viša od 35 posto te više od 10 posto pozitivnih rezultata na PCR testovima. Glavni grad i područje Madrida zadovoljavaju te kriterije - imaju primjerice više od 1000 zaraženih na 100.000 stanovnika, ali bi i drugi dijelovi zemlje mogli biti pogođeni, ovisno o razvoju njihove epidemiološke situacije. Kako bi se mjere usvojile, njih u srijedu treba potvrditi svih 17 španjolskih regija. Oko 1,1 milijun stanovnika u Madrida i okolice već sad ne smije napuštati svoje četvrti osim zbog nužnih stvari, poput odlaska na posao, nakon što su mjere za suzbijanje koronavirusa proširene u ponedjeljak na dodatne dijelove grada. Unutar samih četvrti stanovnici se smiju slobodno kretati, no trgovine, kafići, restorani i sportski centri smiju raditi s 50 posto kapaciteta, do 22 sata navečer. Nakon toga otvorene su samo ljekarne i benzinske crpke. Parkovi su zatvoreni.

Mjerom uvedenom na dva tjedna, uz mogućnost produženja, sada je zahvaćeno oko 15 posto populacije Madrida i okolice, no Salvador Illa već je ustvrdio da to nije dovoljno i da bi trebalo zatvoriti čitav glavni grad. Prošli tjedan su organizirani prosvjedi u južnim četvrtima, gdje se brojni stanovnici osjećaju diskiminirani mjerom u odnosu na bogatije, sjeverne četvrti grada. Nakon što je u Španjolskoj krajem lipnja ukinuto izvanredno stanje svaka od 17 pokrajina provodila je vlastite mjere, pa tako i Madrid, gdje je nošenje maski obavezno na svim javnim mjestima.


Njemačka uvodi nove mjere

Jučer - Njemačka zbog rastućeg broja novozaraženih uvodi dodatne mjere u borbi protiv širenja koronavirusa a kancelarka Angele Merkel preporučuje da se jesenski odmori provedu u Njemačkoj ili područjima Europe s niskim epidemiološkim rizikom, priopćeno je nakon sastanka kancelarke s premijerima saveznih pokrajina u utorak. "Mi pod svaku cijenu želimo spriječiti novi 'lockdown'... Mi živimo u pandemiji i tako će biti dok ne pronađemo cjepivo", rekla je kancelarka Angela Merkel nakon video sastanka s premijerima saveznih pokrajina. Ona je naglasila da se nove mjere ravnaju prema regionalnom ključu tj. epidemiološkoj situaciji u pojedinim regijama. "Mi smo mnogo naučili i relativno dobro prošli kroz ljeto. No sada brojke novozaraženih opet rastu što s pogledom na jesen i ljeto djeluje uznemirujuće", rekla je njemačka kancelarka koja je rekla kako nove mjere omogućavaju "ciljano" i "regionalno" djelovanje.

Shodno tim saznanjima vlada i savezne pokrajine su donijele nekoliko mjera koje bi trebale utjecati na usporavanje širenja zaraze među kojima je i ponovno ograničavanje sudionika javnih i privatnih okupljanja. "Okupljanja na javnim ili unajmljenim prostorima treba ograničiti na 50 osoba i to ako je u dotičnom okrugu broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u razdoblju od tjedan dana prešao 35", rekla je Merkel. Kod privatnih okupljanja se "jako preporučuje" ograničenje broja osoba na 25. U slučaju da broj novozaraženih prijeđe 50 na 100.000 stanovnika u roku od sedam dana, broj osoba u unajmljenim prostorima bi trebao biti smanjen na 25, a u privatnim prostorima na deset.

Angela Merkel je zaključila kako su ove vrste okupljanja postale jedne od najvažnijih mjesta izbijanja zaraze. U daljnje mjere spada i uvođenje novčane kazne od najmanje 50 eura za one koji u ugostiteljskim objektima prilikom obvezne registracije gostiju unesu krive navode. Savezne pokrajine same mogu odrediti visinu kazne. U Schleswig – Holsteinu kazna može iznositi i do 1000 eura. Merkel je građanima Njemačke preporučila da predstojeće jesenske praznike provedu u Njemačkoj ili u zemljama s povoljnom epidemiološkom situacijom poput Italije. "Postoje područja u Europi koje nisu proglašena rizičnima. Tako recimo trenutno u Italiji imamo povoljnu epidemiološku situaciju", rekla je Merkel. Premijer savezne pokrajine Bavarska Markus Soeder je apelirao na središnji epidemiološki institut Robert Koch da vijesti o proglašavanju novih rizičnih područja u inozemstvu najavljuje unaprijed a ne "od danas do sutra".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo