aloha metoda / Mentalna aritmetika: djeca vizualiziraju brojke i rješavaju teške matematičke zadatke

Mentalna aritmetika je nova metoda učenja kojom se vježba pažnja i koncentracija, kreativno i logičko razmišljanje

25.5.2016.
23:00
VOYO logo

Prvo su računali uz pomoć abakusa pa pomoću prstiju, na kraju mentalnim slikama. 

Uz pomoću ove metode, odnovnoškolci bez problema i vrlo brzo rješavaju svaki matematički zadatak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sviđa mi se cijeli program, sviđa mi se kako radimo, učitelji obično sve objasne. Ja nisam još nikad vidio nekog tko nije sve razumio", kaže Zvonimir Sudić, učenik 2. razreda. 

Kombiniranjem rada na abakusu, vizualiziranjem brojeva kao slika i njihovim prebacivanjem u numerički zapis, vježbaju se i kreativna i logička strana mozga. Trenira se ono bez čega nema učenja - koncentacija i pažnja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odrasla osoba se može neko vrijeme skoncetriratu, isto kao i djeca u školi, Alu djeca u vrtiću, njima nakon pet minuta pada koncentracija. Tu se pomoću Alohe može vidjeti koliko oni napreduju", kaže predavač Matija Puškar.

To je mentalna aritmetika i namijenjena je djeci od 5 do 13 godina. Oni na najvišoj, osmoj razini, mogu rješavati i izrazito složene matematičke zadatke. Svaka razina traje 14 tjedana po dva sata i stoji 1920 kuna. A roditelji vide napredak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metoda dolazi iz Malezije, a u Hrvatskoj se provodi posljednje dvije godine. U 14 gradova program pohađa nekoliko stotina mališana.

"Iako se program zove mentalna aritmetika, nama je to samo podloga za razvijanje pažnje, koncentracije, vizualizacije, analitičkog mišljanje, sekvencionalnog mišljenja, za sve ono što je važno za učenje i za život", kaže Branka Novosel, stručna voditeljica programa Aloha mentalne aritmetike za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počinje se s mentalnim jednadžbama, ali u ovoj školi, kažu, djeca uče kako učiti.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo