Međusobno priznanje uslov za Srbiju i Kosovo

Idemo jedino u paketu sa „novim susedom”

26.3.2013.
16:21
VOYO logo

Predsednik Parlamentarnog komiteta EP za spoljne poslove Elmar Brok izjavio da je međusobno priznanje Kosova i Srbije poslednji uslov za učlanjenje u EU.

Nemački parlamentarac je za albansku TV "Njuz TV" rekao da obe zemlje, Kosovo i Srbija, treba da postepeno smanjuju napetosti u odnosima i da u kasnijim fazama priznaju jedna drugu, navodi Tanjug.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući takav stav Brok je kazao da u EU ne mogu biti dve zemlje članice koje se međusobno ne priznaju, jer je to, kako je naveo, "nemoguće sa zakonskog i političkog aspekta".

Zajedno, a odvojeno u EU

On se u razgovoru za albansku televiziju saglasio sa stavom nemačke poslanice u Evropskom parlamentu Doris Pak da Kosovo i Srbija treba istovremeno da se učlane u EU, kako se ne bi dogodilo, kao u slučaju Makedonije i Grčke, da Srbija upotrebom veta ometa Kosovo u učlanjenju u Uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brok je kosovskim zvaničnicima poručio da se bore protiv visoke korupcije u zemlji, što je, kako je rekao, pre svega posao kosovskih institucija, dok EU može samo da pruži pomoć i podršku tom procesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo