priča o uspjehu / Maturant iz Orahovice najveći proizvođač sjemena za kikiriki u Hrvatskoj: Poštom ga šalje i izvan granica!

Već četvrtu godinu zaredom ubire plodove mahunarke koja je pomalo neobična za ovo podneblje

31.10.2020.
21:00
VOYO logo

Iako se često tako čini, u hrvatskoj poljoprivredi nije sve tako crno. Jedna svjetla točka je i 18-godišnji Filip Prša iz okolice Orahovice koji je posadio kikiriki i postao najveći proizvođač ovog sjemena u Hrvatskoj.

Za sjemenom kikirikija postoji sve veća potražnja pa ga tako prodaje od Iloka do Dubrovnika, ali i preko granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz pomoć oca, koji je zajedno s ostalim članovima obitelji tek u funkciji pomagača, 18-godišnjak koji ide u srednju poljoprivrednu školu u Osijeku već četvrtu godinu zaredom ubire plodove kikirikija, mahunarke koja je pomalo neobična za ovo podneblje.

Image
mutna posla U BOROVU /

Poljoprivrednici izigrani, državna zemljišta otišla u krive ruke: 'Prodat ćemo stoku pa ćemo krasti kao ostali'

Image
mutna posla U BOROVU /

Poljoprivrednici izigrani, državna zemljišta otišla u krive ruke: 'Prodat ćemo stoku pa ćemo krasti kao ostali'

"Zapravo je to došlo iznenada. Na internetu sam vidio oglas da se prodaje kikiriki i pomislio zašto ga ne bi probali posaditi kod nas. Prvo je to bila jako mala količina, a kad sam vidio da to uspijeva i daje dobar rod onda sam povećao površine", rekao je Filip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pola hektara zemlje, procjenjuje, imat će urod od 150 kilograma.

Od prvog dana, kada je došao na ideju o sadnji kikirikija, Filipa podržavaju njegovi roditelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Branit radit je zabranjeno. Zašto bi mu branili ako dečko nešto hoće i može. Svake godine je toga malo više i više. Eto nije to sad neka abnormalna količina, ali koliko se može ručno toliko obradimo, jer nema strojeva", poručio je Vlado Prša, Filipov otac.

Najveći problem je što u Hrvatskoj na tržištu nema vadilice ni kombajna za kikiriki. No, unatoč ručnom načinu rada ovaj je maturant postao najveći proizvođač sjemena kikirikija u Hrvatskoj. Potražnja za njime je sve veća. Mjesec dana nakon sušenja sve se proda. Cijena je 40 kuna za 100 sjemenki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su zainteresirani, žele probati nešto novo, nešto neobično. Potražnja je velika, nema dovoljne količine za sve", izjavio je Filip i dodao kako upiti dolaze sa svih strana:

"Znači iz Hrvatske cijele, iz Iloka, Dubrovnika, Rijeke pa čak i Bosne i Hercegovine i drugih država".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko zna, možda zahvaljujući ovom mladom poljoprivredniku Slavonija više neće biti poznata po poljima pšenice i kukuruza, nego po poljima mnogima omiljene grickalice kikirikija. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo