'JEDAN OD NJIH JE RANJEN...' /

Čeka li nas novi okršaj glavnih likova? Mijić: 'Obojica se kunu, a nama fijuču metci oko glave'

Image
Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell

Politički analitičar RTL-a Mate Mijić komentirao je ekskluzivni intervju predsjednika Zorana Milanovića za RTL

6.7.2024.
12:50
Dalibor Urukalović/Pixsell
VOYO logo

Prvi put od najave kandidature za novi mandat predsjednik  Zoran Milanović eskskluzivno je govorio za RTL. Otkrio je plan za drugi mandat i znači li dogovor oko SOA-e zaokret u odnosima s premijerom?.

Kako kaže politički analitičar RTL-a Mate Mijić, prema svemu što se moglo čuti od Milanovića, čeka nas nastavak parlamentarne kampanje i obračuna njega i Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Živimo svojevrsni vestern u kojemu se obojica glavnih likova kunu u zaštitu zakona, reda i mira, a nama ostalima fijuču metci oko glave. U prošlom okršaju jedan je od njih samo ranjen pa je novi dvoboj na vidiku, ali ovoga puta na terenu koji blago favorizira Milanovića i on je toga svjestan", kazao je Mijić za Danas.hr.

Ovo su personalizirani izbori u kojima će Milanović predstavljati sebe, a Plenkovića – osim ako se sam ne kandidira – netko drugi, slabiji od njega. To Milanoviću daje šansu da bilo kojeg izazivača predstavi kao lutkicu predsjednika Vlade i tako obezvrijedi u očima birača, dodaje Mijić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
EKSKLUZIVNO ZA RTL DANAS /

Milanović o novoj kandidaturi: 'Moram se suprotstaviti ovom nasilju, Plenković je sve privatizirao'

Image
EKSKLUZIVNO ZA RTL DANAS /

Milanović o novoj kandidaturi: 'Moram se suprotstaviti ovom nasilju, Plenković je sve privatizirao'

Milanoviću jedna stvar ide u prilog

"Predsjednik države i sam je istaknuo da za njega glasuju i lijevi i desni, točnije da ga se kao kandidata ne može smjestiti u jednu svjetonazorsku ladicu. Doduše, budu li HDZ i DP imali zajedničkog kandidata, morat će biti oprezan u svojim izletima udesno da ne izgubi na ljevici i centru. Da je toga vjerojatno svjestan, vidljivo je iz toga koji je ugao zauzeo u dva navrata govoreći o izraelsko-palestinskom sukobu. Nije to ekskluzivno lijeva tema, ali lijevim je biračima zauzimanje pro-palestinskog stajališta jako važno i Milanović je to odradio već u ovom prvom intervjuu", kaže Mijić.

Jedna stvar Milanoviću ide u prilog, naglašava naš analitičar, a to je što birači za predsjednika države radije biraju kandidata koji nije iz opcije koja je u vladi. "Milanović dodatno pojačava taj sentiment predstavljajući Pantovčak kao nekakvu Užičku Republiku, teritorij slobodan od Plenkovića i HDZ-a koji su preuzeli sve ostalo. Ne sumnjam da će i u nastavku pretkampanje i u samoj kampanji ustrajati na tome da samo on može sačuvati instituciju Predsjednika Republike i jamčiti da ona štiti prava i interese građana, a ne samo jedne političke opcije. Okvir ove utrke već je pomalo nametnut, što će biti problem „trećim“ kandidatima", zaključio je Mijić.

Ekskluzivni intervju Zorana Milanovića na RTL-u možete pogledati u nastavku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo