MASOVNI EGZODUS AUSTRIJANACA IZ HRVATSKE: / Nimalo nisu sretni: 'Pa ovdje je manje ljudi nego na nekom austrijskom jezeru'

Image

Deset tisuća Austrijanaca vratilo se s Jadrana kako bi izbjegli obveznu izolaciju, austrijski turisti nisu najsretniji ovakvom odlukom tamošnjih vlasti.

18.8.2020.
9:00
VOYO logo

Nakon što je Hrvatska od danas završila na austrijkom popisu rizičnih zemalja najviše skupine, RTL je od Hrvatske turističke zajednice dobio podatak da se čak deset tisuća Austrijanaca ovaj vikend hitno vratilo s Jadrana kako bi izbjegli testiranje i obveznu izolaciju. Međutim, kao što je za RTL i jučer potvrdila ministrica turizma Nikolina Brnjac, o protumjerama se ne razmišlja.

Turisti iz Austrije, uključujući i Hrvati iz te zemlje nisu najsretniji ovakvom odlukom tamošnjih vlasti. Njih čak deset tisuća s naše obale "odletjelo" je kući i Hrvatskoj reklo "auf Wiedersehen".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I BRITANCI STAVLJAJU HRVATSKU NA 'CRVENU LISTU? /

'Pitanje je dana'

Image
I BRITANCI STAVLJAJU HRVATSKU NA 'CRVENU LISTU? /

'Pitanje je dana'

Situacija postaje sve lošija

Nekima je završio odmor, a druge je potjerala korona i stroge mjere koje su stigle iz Austrije. U jednom opatijskom hotelu oni su glavni gosti i od četvrtka su se sobe ispraznile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od onda uglavnom primamo storne rezervacije, upite ne obrađujemo, ponude ne radimo. Mogu, evo, samo reći da smo u četvrtak bili na 65 posto popunjenosti i već smo u petak pali na ispod 50 posto. S tim da se situacija iz sata u sat mijenja, nažalost ne na bolje", rekla je Dorotea Lisak, zamjenica direktora hotela.

Neki su ipak ostali i svjesni su što ih čeka pri povratku kući - samoizolacija ili testiranje o vlastitom trošku. "Ne bojim se. Ovo je isto kao da smo na odmoru u Austriji na jezeru. Tamo je jako puno ljudi, ovdje ih je manje", rekla je Laura, turistkinja iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočarani Hrvati u Austriji

Nije dobro ni za Hrvate s austrijskom adresom, brojni od njih su razočarani ovakvom odlukom. Iako je Lei godišnji završio, planirala je opet doći početkom rujna.

"Hrvati u Austriji nisu sretni ovom odlukom. Mnogo je onih koji vjeruju da je ovo čista politička odluka, a manjina zamjera Hrvatskoj neodgovornost koja je dovela do ovoga. Hrvati koje znam ovdje i koji su vikendom odlazili na more defintivno prestaju s tom praksom jer je odlazak u Hrvatsku postao gnjavaža", rekla je Lea Kapetanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je u Hrvatskoj 30 tisuća Austrijanaca uglavnom u Istri, na Kvarneru i Zadarskoj županiji. "U dosadašnjem dijelu kolovoza, iz Austrije je ostvareno 635 tisuća noćenja, što je na razini od 65 posto u odnosu na lanjsku godinu u istom razdoblju. Nastavit ćemo zorno pratiti situaciju i provoditi promotivne kampanje na tom tržištu", rekao je Branimir Tončinić, direktor predstavništva HTZ-a u Austriji.

Oprečni interesi

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da su stalnom kontaktu s austrijskim vlastima te da je odluka isključivo na njima: "Od početka sezone suočeni smo s oprečnim interesima onih zemalja iz koje turisti dolaze. Nije to isti interes, svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građane da troše novce izvan granica".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se jedna četveročlana austrijska obitelj odluči za ljetovanje u Hrvatskoj, sam povratak kući, ukoliko ne idu u samoizolaciju, koštat će barem za testiranje najmanje 400 eura.

Sve o koronavirusu u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo