kuda ide sdp? / Markovina: 'Oportunizam je preuzeo SDP, ne čudi da im više od pola članstva ne vjeruje'

Ostojića se doživljava kao Milanovićev izbor. S druge strane, Bernardiću je baš Milanović stao na put u borbi za Zagreb. Osim toga, jasne vizije ni razlike između njih dvojice baš i nema, napominju stručnjaci

21.11.2016.
22:39
VOYO logo

Nakon prvog kruga stranačkih izbora u SDP-u počelo je munjevito pretrčavanje u tabor Davora Bernardića koji u drugi krug ulazi s najviše šansi. Picula, Hajdaš-Dončić, Zmajlović, Maras zajedno ni u birtiju ne bi ušli, ali Bero sada drži šank pa će biti valjda neka runda i za njih. S druge strane Ranko Ostojić u stilu partizanskog filma sam protiv svih, ali ovo nije film, a ni partizana više nema.  

"On je simpatičan, ima i lice koje je simpatično i toplo. Mislim da bi morao puno više raditi na sadržaju. Što se tiče gospodina Ostojića - ili ga volite pa ga volite jako, ili ga ne volite pa ga ne volite jako", pojasnila je komunikacijska stručnjakinja Anica Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AKTUALNA PITANJA /

Otkrivamo je li Zoran Milanović glasao za svojeg nasljednika i ostaje li u politici

Image
AKTUALNA PITANJA /

Otkrivamo je li Zoran Milanović glasao za svojeg nasljednika i ostaje li u politici

Ostojića doživljavaju kao Milanovićev izbor, Bernardiću je, s druge strane, baš Milanović stao na put u borbi za Zagreb. Osim toga, jasne vizije ni razlike između njih baš i nema, tvrdi Ankica Mamić.   

"Ali zato se iz ovoga može vidjeti kako je percepcija važna. Bernardića svi bez iznimke doživljavaju kandidatom promjene. To pokazuje da često nije nužno prilagoditi sadržaj, da je dovoljno stvoriti o ono što mi u PR-u zovemo 'frame'. Dakle, da ste obilježeni kao kandidat promjene", obrazlaže Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, forma je jedno, a sadržaj drugo.

Dragan Markovina tvrdi da je SDP preuzeo oportunizam, i da zato ni ne čudi da im ni više od pola članova stranke - ne vjeruje.

"To uvjerenje da će se ljudi opet umoriti od HDZ-a pa će po inerciji opet na vlast dovesti SDP, pa je Bernardić kontinuitet tog bezličnog SDP-a - naprosto je sada lažno. Ne mogu shvatiti da ih niti iskustvo hrvatskih izbora – od Josipovića do parlamentarnih - nije naučilo da su birači potpuno razočarani estamblišmentom stranaka i onda glasuju protestno, a to je onda opasno", obrazložio je Markovina navodeći iskustva izbornih rezultata u Španjolske, Grčke i Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranka koja bi trebala brinuti o radničkim pravima, manjinama, socijali i ljudskim pravima, u pravilu kao da uopće nema svijest o tome kako žive građani i građanke Hrvatske.

"Ona izjava od Davora Bernardića da on nije svjestan što znači prekarijat – svjedoči o potpunom intelektualnom debaklu SDP-a", dodao je Dragan Markovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnja inertnost SDP-a unutar stranke utjecala je na ljevicu van stranke, pa tako za manje od mjesec dana Markovina najvljuje osnivanje nove.

Hoće li SDP sa svojim novim pravcem i novim vodstvom ujediniti to tijelo i zajedno krenuti u sljedeću borbu za Markov trg, ovisit će o pobjedniku.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo