I naši znanstvenici istražuju / Markotić o novim otkrićima: 'Ovo istraživanje pokazuje kako virus vara naš sustav'

Među znanstvenicima je i jedan hrvatski, a koji su uspjeli pronaći slabu točku koronavirusu

6.5.2020.
14:26
VOYO logo

Alemka Markotić komentirala je otkriće znanstvenika, među kojima je i jedan hrvatski, a koji su uspjeli pronaći slabu točku koronavirusu. 

''To je važno istraživanje i ogromna analiza. Unutar naše krvi postoje antitijela koja mogu djelovati na virus i među njima postoje različiti podtipovi, a samo jedan može djelovati na virus. On je definirao ona antitijela koja mogu djelovati na virus'', rekla je Markotić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I profesor Ivan Đikić je otkrio jednu "Ahilovu petu" virusa. 

''Naši znanstvenici svugdje po svijetu su uključeni u vrh istraživanja protiv Covida, to je obećavajuće istraživanje i virusi u kontekstu tih istraživanja pokušavaju 'prevariti' naš imunološki sustav. Prvo sustav ne može reagirati, a kasnije dolazi do jakog upalnog odgovora. Ovo istraživanje pokazuje kako virus vara naš sustav i omogućuje razvoj terapeutika koji bi to mogao spriječiti'', objasnila je Markotić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potraga za nultim pacijentima

"Uvijek kad imate novu bolest, prvo se pokuša uspostaviti dijagnostika i riješiti akutni slučajevi, a onda se ide gledati jesmo li među sličnim bolesnicima u prošlosti mogli naći te bolesti. Čuvamo masu različitih uzoraka od prijašnjih bolesnika i vi onda iz te banke seruma uzmete te serume i testirate bolesnike koji su imali neke respiratorne simptome upale pluća u 12. i 11. mjesecu sa serološkim testovima. Moguće je dokazati da netko ima antitijela, ali ti testovi nisu dovoljno dobri i specifični. Ako se nađu neka antitijela onda ćemo dokazati da je netko u prošlosti bio inficiran.

Možete doći do podataka kada se to počelo događati, to bi bio važan odgovor za zemlje poput Italije, Francuske i Španjolske. Moguće da je bilo mjesec dana kada se sve to skupa nije prepoznavalo. Za Hrvatsku ne mogu dati procjene, analizirat ćemo uzroke u više laboratorija. S obzirom da smo imali mirnu situaciju i 25 dana testirali bez ijednog pozitivnog, očekujem da se možda koji pozitivan pojavi, ali ne u većoj mjeri jer bi onda imali goru epidemiološku situaciju'', kazala je Alemka Markotić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo