BIZARNO /

U političkom vrhu svima veće plaće, pa i onima zaboravljenima: Mario Banožić dobit će povišicu od 1500 eura

Image
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, bivši dužnosnici koji su služili najmanje godinu dana imaju pravo na šest mjeseci pune plaće, a zatim na pola tog iznosa narednih šest mjeseci

27.7.2024.
9:16
Dino Stanin/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je odlučila povećati plaće državnim dužnosnicima za 70 posto, što će se odraziti ne samo na trenutne članove Vlade i saborske zastupnike, već i na bivše dužnosnike koji su napustili svoje pozicije prošle godine, piše Novi List. Prema Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, bivši dužnosnici koji su služili najmanje godinu dana imaju pravo na šest mjeseci pune plaće, a zatim na pola tog iznosa narednih šest mjeseci. Plaća se određuje prema trenutnoj visini plaće aktualnih dužnosnika na njihovim bivšim pozicijama.

Primjerice, bivši saborski zastupnik Domagoj Ajduković, koji je aktivirao pravo na "6 plus 6", imat će naknadu u visini plaće aktualne predsjednice Odbora za europske poslove. Ukupno dvadesetak bivših zastupnika ostvaruje ovo pravo, a njihove naknade sada će porasti za oko 1.500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOMENTIRAO I KOEFICIJENTE /

Habijan o drastičnom povećanju plaća: 'Ne mislim da je drsko. Trebamo se odmaknuti od populizma'

Image
KOMENTIRAO I KOEFICIJENTE /

Habijan o drastičnom povećanju plaća: 'Ne mislim da je drsko. Trebamo se odmaknuti od populizma'

Dva bivša zastupnika, Davor Dretar i Marko Milanović Litre, trenutačno koriste pravo na "6 plus 6". Obojica su izjavila da nisu bili svjesni povećanja primanja, ali planiraju uskoro prestati koristiti ovu pogodnost. Dretar, član Domovinskog pokreta, smatra da su povećane plaće prevelike i ne vidi ih kao antikorupcijsku mjeru. Milanović Litre, član Hrvatskih suverenista, planira otvoriti privatnu firmu i prestati koristiti naknadu, unatoč povećanju.

Nekadašnji ministar obrane Mario Banožić također je aktivirao pravo na "6 plus 6" i još će četiri mjeseca primati značajno povećanu naknadu. Ukupno je dvadesetak bivših zastupnika zatražilo i dobilo »šest plus šest«, pa će im ta naknada sada skočiti za oko 1500 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Ne prestaju reakcije nakon prvog istupa Banožića nakon nesreća: 'Dvije teze ne stoje'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo