OGLAS

RAST CIJENA / Marin Medak: 'Elektra je digla cijenu i prebacila trošak na poduzetnike. To će uzrokovati otkaze'

'Proizvodimo 50 posto vlastite električne energije. Pitanje je što je poskupilo u proizvodnji 50 posto vlastite električne energije, to je problematično', kazao je Medak

6.6.2022.
20:30
VOYO logo

Oni koji će i ovog ljeta najviše raditi su kafići i restorani. RTL-ov reporter Marko Šiklić razgovarao je s o novim poskupljenjima energenata s Marinom Medakom vlasnikom jednog zagrebačkog restorana u kojem je račun za struju s 40 tisuća kuna narastao na 120 tisuća kuna.

Medak je kazao da se u Europskoj uniji subvencionira struja da bude jeftinija poduzetnicima, građanima čak i skuplja, te da je u Hrvatskoj obrnuto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj se destimulira konkurentnost, a to direktno znači građanima gdje smo do sada na 12 tisuća artikala koje smo prodavali mjesečno je bio trošak struje 3,30 kuna po prodajnom artiklu. Kad dođete, popijete aperitiv to je 3,30. Sada je to sve skupa 10 kuna jer je 300 posto porast cijene struje, što znači da kada pojedete juhu 10 kuna struje, glavno jelo 10 kuna struje, kava 10 kuna struje i tako dalje. Nećemo biti konkurentni jer je to abnormalan iznos koji nam u potpunosti ruši sve. Govori se o 14 postotnih poena će biti nama trošak struje u poslovanju, a ukupan porez nama je 17 postotnih poena u poslovanju. Samo porez i struja dolaze na 27 postotnih poena bez daljnjih troškova", kazao je.

Image
veliki udar na građane /

Nova poskupljenja pred vratima. Toplinarstvo za desetak dana objavljuje cijene, s teleoperaterima opreznije

Image
veliki udar na građane /

Nova poskupljenja pred vratima. Toplinarstvo za desetak dana objavljuje cijene, s teleoperaterima opreznije

Komentirao je što bi Vlada trebala napraviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada prije svega koja je vlasnik HEP-a je morala izregulirati to da budemo konkurentni kao što sve europske zemlje rade da potiču i subvencioniraju potrošnju poduzetnicima, a ne na način da se političkom odlukom kompletan rizik i trošak svega Elektra prebaci na nas. Građanima smo digli 10 posto trošak struje, a 30 puta više poduzetnicima. To nema logike s mozgom", kazao je.

Kazao je i da je Vlada trebala reagirati odavno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Proizvodimo 50 posto vlastite električne energije. Pitanje je što je poskupilo u proizvodnji 50 posto vlastite električne energije, to je problematično. Što se dogodilo, nikom nije jasno ali su vidjeli da se žaba digla na nogu jer je vidjela da konja potkivaju. Elektra je digla cijenu i prebacila trošak na poduzetnike. To će uzrokovati otkaze, jer nećemo biti konkurentni. U Hrvatskoj sve firme posluju s 3 posto dobiti, a u ovoj situaciji je to 4-5 postotnih poena na kompletno poslovanje troška struje u poduzetništvu. Jedini način gdje će poduzetnici moći rezati je kroz dijeljenje otkaza. Znamo da je porast sirovina abnormalan, trošak energenata, svih goriva je nelogično otišao u nebesa", kazao je.

Komentirao je i tvrdnju da će zbog svega biti ugroženo 100 tisuća radnih mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da je to realno dugoročno ako ostane ovako da je realno jer će sve ostale zemlje zaštiti poduzetnike, a Hrvatska ne. Štiti dobit Elektre, gdje imat će i dalje milijardu i pol kuna dobiti plus izdašna marketinška ulaganja da se reklamira HEP", kazao je Medak.

Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Prevarantice
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Pakao pod morem
default_cta
U klinču
Tjelesna straža
Korgi
Megadance
Maša i medvjed
default_cta
Ljubavna zamka
John wick 2
VOYO logo