MARIJANA PETIR SE UDRUŽILA S HDZ-OM: / 'Ne želim da ljevica dođe na vlast; Milanović? Brutalniji je nego prije...'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Bit ću sasvim jasna, ja na ove izbore izlazim kao neovisna kandidatkinja na listi HDZ-a jer ne želim pridonijeti da ljevica dođe na vlast'

3.6.2020.
14:22
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Bivša europarlamentarka Marijana Petir objavila je da na izbore izlazi kao neovisna kandidatkinja na listi HDZ-a u Sisačko-moslavačkoj županiji koja se nalazi u 6. Izbornoj jedinici. Kao glavni razlog navela je da ne želi pridonijeti da ljevica dođe na vlast.

"Nemamo vremena za pogreške niti bi bilo dobro da rasipamo glasove jer bi to pomoglo lijevoj koaliciji da dođe na vlast, s obzirom na to da znamo kako se po našem izbornom sustavu raspoređuju glasovi i mandati. Bit ću sasvim jasna, ja na ove izbore izlazim kao neovisna kandidatkinja na listi HDZ-a jer ne želim pridonijeti da ljevica dođe na vlast. Smatram da oni nemaju kapacitet upravljati državom", rekla je Petir za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PETIR IDE NA IZBORE KAO NEZAVISNA KANDIDATKINJA NA LISTI HDZ-A: /

Otkrila je što je presudilo odluci da ne ide sa Škorom

Image
PETIR IDE NA IZBORE KAO NEZAVISNA KANDIDATKINJA NA LISTI HDZ-A: /

Otkrila je što je presudilo odluci da ne ide sa Škorom

Udarci glasnogovornika ljevice

Upitana da navede razloge za takvo mišljenje Petir je dodala: "Kako sam posebno posvećena pitanjima unapređenja poljoprivrede i opstanka hrvatskog sela, onda mogu s pouzdanjem reći da je iskustvo koje imamo iz vremena kada je SDP upravljao tim resorom traumatično, a ostavilo je nesagledive posljedice.

Također, kada je riječ o zaštiti tradicionalnih i općeljudskih vrijednosti, što su teme oko kojih ne bi trebalo uopće pregovarati, glasnogovornici ljevice udaraju na naše ljudsko dostojanstvo lijepeći nam etikete i pokušavajući nas posramiti zbog onog što jesmo, u što vjerujemo i za što se zalažemo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da se ne planira učlanjivati ni u jednu stranku i da i dalje želi ostati nezavisna. "Još uvijek se s još nekoliko zaljubljenika u pravdu borim za HSS na Visokom upravnom sudu."

Uhićenje Rimac i Istanbulska konvencija

Na pitanje koliko će HDZ-u štetiti slučaj uhićenja državne tajnice Josipe Rimac, Petir kaže da je nužna borba protiv korupcije, kriminala i klijentelizma. "Takve nemile pojave nisu obilježje samo jedne stranke već su nažalost duboko ukorijenjene u našem društvu i osjećaju se na svim razinama i u svim sferama društva... O ovoj aferi ne znam ništa više od onog što mediji objavljuju, no vjerujem da će nadležne institucije poduzeti sve što treba."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirala je i odluku vodstva HDZ-a da ratificira tzv. "Istanbulsku konvenciju" i eventualno narušene odnose s Katoličkom crkvom zbog toga. "Vjerujem da je jasno da smo svi protiv nasilja nad ženama i da se svi slažemo da ga treba suzbiti i smanjiti na najmanju moguću mjeru. Zbog elemenata rodne ideologije koje ta konvencija sadrži, smatrala sam da je ne treba ratificirati, već da u našem zakonodavstvu treba osigurati učinkovite mehanizme borbe protiv nasilja.

Točno je da se Vlada svojom interpretativnom izjavom ogradila od elemenata rodne ideologije, no rasprava je bila turbulentna i izazvala je dosta napetosti u društvu. Rekla bih da sada postoji međusobni dijalog, poštujući naravno odvojenost Crkve i države, i smatram da je taj dijalog važan i treba ga nastaviti jer je poslanje i Crkve i politike ostvariti dobrobit čovjeka", smatra Petir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitna održivost homogenosti Domovinskog pokreta

Što se tiče Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Petir je rekla da je Škoro okupio široki krug ljudi koji dolaze iz različitih političkih opcija, različitih su ideologija i zagovaraju različita programska rješenja tako da vjeruje da mu nije lako održati "homogenost njegove koalicije".

Kada je u pitanju postizborna koalicija HDZ-a i Škore, odgovorila je načelno: "Osobno smatram da ne bi smjelo biti nikakvih prepreka u ostvarivanju suradnje sa svima onima koji su programsko i vrijednosno kompatibilni, ali za suradnju kao i za dijalog moraju biti spremna jedna i druga strana. Zato bi bilo dobro da se tenzije koje se uvijek javljaju u politici, a posebno u predizborno vrijeme, ipak smanje jer kada se pređe granica, teško je onda opet sjesti za zajednički stol i razgovarati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika koalicija HDZ-a i SDP-a, vjeruje, nije izgledna. "HDZ će uz podršku nas nezavisnih pobijediti na ovim izborima i nadam se da će za sastavljanje Vlade dobiti podršku onih koji su programski i vrijednosno kompatibilni s nama."

Još 'brutalniji' Milanović

Komentirala je i prve mjesece Zorana Milanovića na funkciji predsjednika Republike za kojeg kaže da je postao još "brutalniji" nego ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Realna sam osoba i očekivala sam ovakav scenarij jer Zoran Milanović, njegova politika i njegov karakter dobro su nam poznati iz vremena dok je bio premijer. Rekla bih da je sada još 'brutalniji' nego što je bio tada i na njegovu primjeru jasno dolazi do izražaja poslovica 'vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada'. Hrvatska zaslužuje predsjednika koji će je poštovati i voljeti, a Zoran Milanović svojim ponašanjem nažalost često manifestira nešto potpuno suprotno", uvjerena je Petir, piše Novi list.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo