Ide četvrti krug reforme / Marić za RTL o poreznoj reformi: 'Činimo sve što smo si zadali, s time sam sretniji i živim bolje'

"Dok god pričamo o smanjenju, a ne povećanju poreza, to je dobro", istaknuo je ministar

22.9.2019.
19:23
VOYO logo

Porezna reforma ministra Zdravka Marića ide dalje svojim četvrtim krugom. Poanta reforme je da građani žive bolje. Sam ministar za RTL Danas je rekao da on živi bolje, ali ne u materijalnom smislu.

"Imao sam u karijeri veće plaće od ove sada, ali živim bolje iz perspektive kad sam se prihvatio ovog poziva i dužnosti sam sam sebi rekao rekao da ću raditi na nekim stvarima - probati uravnotežiti proračun, probati smanjiti javni dug, popraviti kreditni rejting smanjiti poreze. To sve činimo i s time sam sretniji i živim bolje", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da nema namjeru uvjeravati svakoga, građani najbolje znaju efekt reforme.

"Ne možemo očekivati da preko noći bude udvostručena prosječna plać, u zadnje tri godina porasla je nekih 700 i nešto kuna. Ali tu su i druge stvare, svatko od nas ponaosob ima neki kredit i jako dobro znamo kakve su kamate danas, a kakve su bile prije tri, četiri godine. No ne smije se stati, treba raditi dalje", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak vidjeli smo i kod ukidanja doprinosa, kao i kod smanjenja PDV-a na hranu, da opet sva dobra volja ostaje na poslodavcima i trgovcima.

"Mi smo tržišno gospodarstvo i osim konkurencije ne može netko naložiti nekome da učini ovo ili ono. Što se dogodilo i zašto neki nisu pojeftinili, ja bih rekao, to je odgovor na ono kad netko kaže 'samo smanjite poreze'. Svi imaju svog upliva", odgovorio je Marić koji odbacuje optužbe Hrvatske udruge poslodavaca da je mjera smanjenja i ukidanja poreza na dohodak mladima diskriminatorna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neću se sada braniti da je savršena, ima svoje određene anomalije, ali osobno smatram da nije diskriminatorna".

Vlada će uskoro ispuniti i jedno predizborno obećanje - smanjenje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"PDV nije samo pitanje predizbornog obećanja, iako mislimda i to kada uzmemo obzir, da politika pošalje malo svog dodatnog kredibiliteta. Sabor je to već izglasao, samo s odgodom učinka. 1,8 milijardu kuna je efekt na državu, ali isto tako je legitimno pitanje hoće li građani ili netko drugi to osjetiti. Zato smo, ako gledamo u zadnja dva kruga reforme, otvorili tremu tzv. neoporezivih primitaka. No, dok god pričamo o smanjenju, a ne povećanju poreza, to je dobro", zaključio je ministar.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo