Proračunski deficit manji za 5,1 mlrd kn / Marić optimističan zbog brzog punjenja proračuna: 'PDV može i mora ići dolje!'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

To je trećina lanjskog deficita, kazao je Marić na novinskoj konferenciji, te dodao kako to ohrabruje da će se ispuniti ciljani deficit do kraja godine

22.7.2016.
13:00
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

U prvih šest mjeseci 2016. godine manjak državnog proračuna iznosio je 2,4 milijarde kuna ili 0,7 posto BDP-a, što je za 5,1 milijardu kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju, kazao je u petak tehnički ministar financija Zdravko Marić.

To je trećina lanjskog deficita, kazao je Marić na novinskoj konferenciji, te dodao kako to ohrabruje da će se ispuniti ciljani deficit do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci 2016. iznosili su 56,3 milijarde kuna, što je 10,5 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ukupni rashodi iznosili su, pak, 58,6 milijardi kuna.

U prvoj polovini ove godine ostvaren je primarni višak od 3 milijarde kuna ili 0,9 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić: PDV može i mora ići dolje

Govoreći o dugoročnim ciljevima porezne politike, Marić je naglasio da je potrebno proširiti poreznu bazu kako bi se mogle smanjiti porezne stope.

Najavio je promjene u porezu na dobit, posebno olakšice za male i srednje poduzetnike. 'Čak i stopa PDV-a može i treba ići dolje', rekao je Marić, objašnjavajući da Hrvatska ima jednu od najvećih stopa u Europi. 'Porezna reforma je nužnost, bez obzira na to tko će je provoditi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Previše je olakšica i rasterećenja, treba ih smanjiti, a spustiti opću stopu', zaključio je Marić.

"Ako se i za 2017. predloži kvalitetan proračun, možemo očekivati dobre vijesti i od Europske komisije (EK) i rejting agencija", ustvrdio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo