OBRAČUN ZASTUPNIKA / Marić odgovorio na Grmojine optužbe: 'Ja ne želim to komentirati'

'Nekoliko sam puta rekao da kao ministar financija, državni dužnosnik, postoje instituti koji nas obvezuju na suzdržavanje od komentara, a to je institut porezne tajne'

28.4.2017.
12:15
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić u saboru je komentirao optužbe zastupnika Mosta. "U Saboru je izglasan zakon i svi zakoni koji se vežu funkcioniranja Porezne uprave. Ona je samostalna i jedinstvena u svom načinu rada i postupanja u okviru Ministarstva financija pa i kako se porezni obveznici nadziru.

Što se tiče velikih poreznih obveznika, imamo jedan poseban odjel. On kao i ostale službe Porezne uprave, funkcionira po principu dostavljenih poreznih prijava. U slučaju velikih poreznih obveznika, kontinuirano se provodi nadzor", komentirao je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na komentar o primjedbama Nikole Gromje koji je rekao kako se porezni nadzor u Agrokoru nije provodio od 2007. godine, Marić je rekao kako za obrazloženje treba pitati osobu koja je iznijela tu tvrdnju.

"Ja ne želim to komentirati. Nekoliko sam puta rekao da kao ministar financija, državni dužnosnik, postoje instituti koji nas obvezuju na suzdržavanje od komentara, a to je institut porezne tajne. Ne mogu komentirati, onaj tko je to iznio treba ga pitati odakle mu informacija. Ja se zalažem za napredak svih institucija, pogotovo onih u okviru mog ministarstva. Ja i dalje stojim iza Porezne uprave i smatram da radi dobar posao", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija komentirao je i svoju izjavu uoči krize u Agrokoru kada je rekao kako nisu zabilježena nenaplaćena porezna potraživanja. "Bilo je insinuacija i spekulacija o velikom poreznom dugu. Porezna uprava u okviru svojih nadležnosti provodi sve mjere za naplatu svih poreznih dugova svih poreznih obveznika, nijedan nema nikakav preferencijalni status, procedure su jednake za sve.

Ja podatke koje je iznio Grmoja niti ne znam. Nije na meni da naložim Poreznoj upravi da nešto čini ili ne čini. Ono što me zabrinjava je to da očito neki drugi misle da taj način postupanja nije adekvatan, nego da bi se trebalo funkcionirati na način da ministar Poreznoj upravi govori što treba raditi", tvrdi Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar tvrdi kako je nebrojeno puta rekao kako su izrečene izzrazito neutemeljene optužbe koje će on argumentirano odbaciti, te da smatra kako se išlo na ugrožavanje njegovog ljudskog integriteta i dostojanstva.

"U Saboru će se to, vjerujem, nastaviti, ali barem ću imati priliku da odgovorim i argumentirano pobijem neutemeljene optužbe i prezentiram da sam od prvog dana radio u javnom interesu i da o mom radu najbolje govore rezultati", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je kratko rekao kako će se nakon srijede i saborske rasprave tek vidjeti hoće li ostati ministar financija. "Ta rasprava će biti prilika da isključivo snagom argumenata odbacim optužbe i zaštitim svoj integritet. Sve što mi se stavlja na teret su manipulacije i insinuacije.

Prema kolegama iz Mosta, od prvoga dana, oni to dobro znaju, bio sam izuzetno otvoren. Na svaki njihov poziv bio sam izuzetno otvoren. Nisam dobio niti priliku da nešto kažem na tu temu, nije me nitko ništa pitao, nego su oni sami došli do nekakvog zaključka i odlučili postupati po njemu", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 18
Gledaj užvio 13.srpnja
VOYO logo