HLADNO ODBIO ZAHTJEVE / Marić nije utješio ugostitelje: 'Devastirani smo, mentalno bolesni i na rubu propasti. Dajte nam kisika da prodišemo!'

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka

27.7.2021.
13:47
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar financija Zdravko Marić na sastanku s Nacionalnom udrugom ugostitelja (NUU) nije prihvatio prijedloge o snižavanju PDV-a na piće i uvažavanje troška rada kao poreznog odbitka, a predsjednica NUU-a Jelena Tabak je nakon sastanka poručila kolegama da s izazovima kojih ih čekaju u idućem razdoblju "rade što bolje mogu i snađu se kako god mogu".

Marić je objasnio da su ugostitelji zaobilazno tražili da se trošak radne snage izbija iz osnovice PDV-a. "To niti u našem, niti u poreznom sustavu bilo koje zemlje, nije moguće", rekao je Marić i dodao kako je porez radne snage porezno priznat u sustavu poreza na dohodak i dobit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da s ugostiteljstvu pomagalo od početka pandemije. "Podaci govore da proteklih nekoliko tjedana imamo zadovoljavajuće rezultate", kazao je Marić osvrćući se na turističku sezonu.

Image
'MI SMO SPREMNI ZA RAZGOVOR' /

Marić će pregovarati s ugostiteljima o smanjenju PDV-a na piće, ali: 'Ne možemo izdvajati samo jedan segment'

Image
'MI SMO SPREMNI ZA RAZGOVOR' /

Marić će pregovarati s ugostiteljima o smanjenju PDV-a na piće, ali: 'Ne možemo izdvajati samo jedan segment'

'Sektor je devastiran'

"Ugostiteljski sektor u Hrvatskoj je devastiran. Mi više od 17 mjeseci radimo u vrlo otežanim okolnostima. Došli smo do kraja, mi smo rubno", rekao je Dražen Biljan koji je u Nacionalnoj udruzi ugostitelja zadužen za caffe barove te dodao kako sredstva koja su dobili od Vlade su nedostatna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo na rubu propasti", rekao je i da su od Vlade tražili da ih porezno rastereti za četiri najvažnija artikla u njihovom poslovanju - kavi, pivu, vinu i bezalkoholnim napicima. "Tu se nalazi prijeko potreban kisik kako bismo preživjeli", rekao je.

"Naši kolege koji nemaju terase ne rade punih sedam mjeseci. Oni su mentalno oboljeli", kazao je Biljan i dodao kako se mora pronaći način da se pomogne sektoru s više od 60 tisuća djelatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Snađite se kako god znate…'

Tabak je samo poručila ugostiteljima da se snađu kako znaju.

"Ovim putem se želim obratiti svim kolegama, onima koji imaju caffe barove da nas čeka jedno izuzetno izazovno razdoblje, bez obzira što smo imali još jedan u nisu konstruktivnih sastanaka s Ministarstvom financija. Ja ugostiteljima samo mogu poručiti da rade što je bolje moguće, da se snađu kako god mogu s novim kreditima i sredstvima koja iznađu i možemo se nadati u raspon od par godina da ćemo imati bolje uvjete rada", izjavila je Tabak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike