Zadovoljan rastom / Marić: 'Na proljeće bi mogli izaći iz Procedure prekomjernog deficita i dobiti bolji kreditni rejting'

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar financija izjavio je da Vlada prihvaća zamjerke Europske komisije, ali i kako je zadovoljan gospodarskim rastom

22.2.2017.
15:22
Igor Kralj/PIXSELL
VOYO logo

Europska komisija objavila je izvješće o makroekonomskim neravnotežama u Hrvatskoj, koje je prokomentirao ministar financija Zdravko Marić, prenosi Poslovni.hr.

"Prihvaćamo te zamjerke i razumljivo je da se to apostrofira, ali bili su objektivni razlozi zbog kojih su određene reforme bile odgođene. Ali, to nam ne treba nikako više biti prepreka, jer imamo političku stabilnost. Hrvatska trenutno ima gospodarski rast od preko 3 posto i to je gospodarski rast koji nam treba biti razlog za daljnje provođenje, čak i ubrzavanje tih mjera, a ne slučajno nekakva izlika da se nešto odgađa", rekao je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz zadovoljavajući gospodarski rast, otvaraju se mogućnosti izlaska iz Procedure prekomjernog deficita, a velika boljka je i loš kreditni rejting. "Konačni sud oko Procedure prekomjernog deficita ćemo znati na proljeće. U travnju imamo obvezu slanja naših podataka prema Eurostatu i Europskoj komisiji i očekujem tijekom svibnja odluku. Mislim da imamo snažne argumente, obzirom da smo isporučili zaista dobre rezultate na polju javnih financija, jer ne samo da smo ispunili preporuke EK, čiji je ciljani deficit bio 2,6 posto BDP-a u 2016., a mi smo po svemu sudeći čak i unutar 2 posto, te smo po prvi put uspjeli smanjiti i javni dug. Ako nastavimo s ovim rezultatima, a duboko vjerujem da hoćemo, možemo očekivati i poboljšanje rejtinga", izjavio je Marić.

Izvješće je komentirao i ekonomski analitičar Damir Novotny. "Prije svega se mora restrukturirati rashodna strana državnog proračuna, što znači da se dva najvažnija sektora - socijalni i mirovinski - moraju jednostavno analizirati i vidjeti gdje su moguće uštede, jer na dugi rok su neodrživi. Niti socijalni sektor, niti mirovinski, niti zdravstveni ne mogu stalno kreirati manjkove. Ti se manjkovi akumuliraju i zbog toga se stvaraju te velike neravnoteže, i unutrašnje i vanjske", smatra Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo