zanimljiv dan u saboru /

Maras raspravljao s Reinerom pa mu poručio: 'Družba je družba, a služba je služba, Pepermint je družba, a Vlada i HNB su služba'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'SDP je postavio Vujčića za guvernera jer je bio Milanovićev osobni prijatelj'

3.11.2016.
11:38
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor i u četvrtak raspravlja o Mostovu prijedlogu da se izmijeni Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci (HNB) i njen rad učini transparentnijim, što u oporbenom SDP-u podupiru, ali i ustrajavaju da bi se zastupnici trebali fokusirati na najavljenu poreznu reformu.

Maras (SDP): HDZ iznuđeno podržao Mostov prijedlog

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani u ovom trenutku očekuju više, raspravu o poreznoj reformi koja uzima najsiromašnijima, a daje najbogatijima, kaže Gordan Maras (SDP) koji "iskreno podržava predložene izmjene, za razliku od HDZ-a koji ih je iznuđeno podržao".

Tvrdi da izmjene Zakona o HNB-u nikada ne bi došle na dnevni red da HDZ-u ne trebaju Mostove "ruke". "Tu treba odati priznanje ljudima iz Mosta, jer bi dogovor Karamarko-Vučić ostao na djelu", poručio je Maras, koji se slaže da bi Sabor o izvješću HNB-a treba glasovati, ne samo primati ga na znanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvali Mostovo nastojanje da se unese više transparentnosti u rad HNB-a, no spočitava mu što podržava poreznu reformu koja će, kaže, povećati plaće ljudima iz HNB-a tri do četiri tisuće kuna, a upravi Ine za šest tisuća kuna mjesečno.

Branko Bačić (HDZ) odgovara Marasu da je postojeća pozicija HNB-a na snazi od 2010., da je u tih šest godina, on četiri bio ministar i član Vlade i da ga nitko nije sprečavao da pokrene zakonske izmjene. I za vrijeme vaše, SDP-ove Vlade, Sabor je izvješće HNB-a primao na znanje, toliko o odnosu SDP-a i HNB-a, kaže Bačić.

Reiner (HDZ): SDP je postavio Vujčića za guvernera jer je bio Milanovićev osobni prijatelj

HDZ-ovac Željko Reiner odbacuje Marasove tvrdnje da SDP iskreno podržava veću transparentnost HNB-a, a HDZ "iznuđeno", te da je sve smišljeno samo da se ocrni guverner HNB-a Boris Vujčić.  "Zar mislite da se nitko ne sjeća da je upravo SDP stavio guvernera Vujčića zato jer je bio osobni prijatelj predsjednika vaše stranke Zorana Milanovića", poručio je SDP-ovu zastupniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo s nekim dobri, nemamo obavezu prema njemu, kao u HDZ-u gdje imaju prema gospodinu koji je konzultant MOL-a, koji je bio intimus vašeg predsjednika. Družba je družba, a služba je služba, Pepermint je družba, a Vlada i HNB su služba", uzvraća Maras.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) poručuje da se u Saboru moraju polagati računi za dobru i lošu politiku, da je HNB jedina institucija koja nije pod nadzorom države i to debelo koristi. O izvješću HNB-a mora se glasovati u Saboru, kaže Lovrinović, koji je pokazao prijedlog novog zakona o HNB-u koji želi dati Mostu kako bi se HNB stavio pod demokratski nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo