MANIPULIRANJE MALOLJETNICIMA: /

Evo kako ih ugostitelji iskorištavaju da bi nezakonito prodavali alkohol

Image

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić upozorila je roditelje i djecu osječkih srednjih škola da je karte noćnih klubova za razne zabave djeci zabranjeno prodavati.

14.12.2016.
20:58
VOYO logo

'Njihov angažman u pravilu uključuje i bilježenje rezervacija za stolove, koje se uvjetuju naručivanjem žestokih alkoholnih pića. Na takav se način djeca posredno uključuju u prodaju alkohola svojim vršnjacima, odnosno u aktivnosti zabranjene zakonom. Praksa pokazuje da učenici često nisu ni svjesni u što su uključeni, ne prepoznaju opasnosti te se uključuju zbog vlastitog neznanja, a vrlo često i bez znanja svojih roditelja', rekla je pravobraniteljica te doala kako sve upućuje na manipuliranje djecom te povredu njihovih prava.

Djeca uključena u promidžbu noćnih klubova

O svakom pojedinačnom slučaju za koji sazna, Ured pravobraniteljice obavijesti nadležne policijske uprave i turističku inspekciju, koja nadzire poštuju li ugostiteljski objekti zabranu prodaje alkohola maloljetnim osobama. Ovisno o konkretnim saznanjima, potom se obavještavaju i nadležni županijski uredi za obrazovanje i/ili škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

' S obzirom na nova saznanja o uključivanju djece u promidžbene aktivnosti noćnih klubova, u listopadu ove godine o tim smo zapažanjima informirali nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zamolivši da stručnim službama svih srednjih škola proslijede preporuku pravobraniteljice za djecu o intenziviranju preventivnih aktivnosti u svim razrednim odjelima srednjih škola te, prema potrebi, organiziranju dodatnih savjetovanja djece i roditelja', rekla je Milas Klarić.

Alkohol je na različite načine dostupan djeci

Ističe da, iako je zakonom zabranjeno prodavati i posluživati alkohol djeci, ti slučajevi potvrđuju kako je on na različite načine ipak dostupan djeci. Na to upozoravaju i poražavajući rezultati istraživanja o učestalosti pijenja alkohola i opijanja među mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo