'Presuda će pasti' / Mamićev odvjetnik o izbjegavanju zatvorske kazne: 'Naravno da se kazna može korigirati'

Image
Foto: PIXSELL/Vijesti.hr

Zdravko Mamić ima i hrvatsko, ali i BiH državljanstvo pa može prenijeti kaznu u Bosnu i Hercegovinu

10.11.2019.
17:59
PIXSELL/Vijesti.hr
VOYO logo

U Bosni i Hercegovini zatvorska kazna može se otkupiti, za razliku od susjednih zemalja. Tako osuđenici iz Srbije i Hrvatske koriste BiH državljanstvo kako bi prenijeli kazne i tako izbjegli zatvor. Zdravko Mamić kojem se trenutno sudi i u Hrvatskoj ima i hrvatsko, ali i BiH državljanstvo pa može, jednom kad presuda postane pravomoćna, zatražiti da mu se kazna prenese u Bosnu i Hercegovinu

Jedan od onih koji je iskoristio tu mogućnost je Mirsad Zulić koji je živio u Hrvatskoj 50 godina te je za njim izdan uhidbeni nalog. Nikad se nije odrekao BiH državljanstva. U Hrvatskoj je osuđen na jednu godinu zatvora zbog utaje milijun kuna poreza. Kaznu je u Bosni i Hercegovini otkupio za manje od 140.000 kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo odvjetnika Zdravka Mamića, Veljka Miljevića, je li moguće da to pravo iskoristi i Zdravko Mamić. Dakle, je li moguće da Mamić zatvorsku kaznu od 6,5 godina pretvori u novčanu. 

"Trenutno postoji samo nepravomoćna presuda. Ali teško da se to može dogoditi. Nema državnog režima koji će 6,5 godina zatvora pretvoriti u novčanu kaznu. No, to neće ni trebati jer će, siguran sam, presuda pasti kao što je pala Tomislavu Horvatinčiću", rekao je Miljević za Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako bi se sudski postupci trebali pretvoriti u jedan. Također, kazao je i kako je pravosuđe u Bosni i Hercegovini bolje od hrvatskog. Na pitanje može li se Mamiću smanjiti kazna zatvora sa 6,5 godina na manje odgovorio nam je potvrdno.

"Naravno da se kazna može korigirati. Ali imate npr. slučaj doktora Šimića iz Rijeke kojem su smanjili kaznu s 9 godina na 3 ili 2,5 godine, ne znam točno", objasnio je nam je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim da mi se sudi u BiH i želim ovdje živjeti"

Na osnovu prve USKOK-ove optužnice Mamić je u lipnju prošle 2018. na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora zbog izvlačenja gotovo 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima. 

"Ja želim da mi se ovdje sudi, želim ovdje živjeti, prema tome mislim da bi bilo pošteno da mi se i neka mi sudi BiH", rekao je prije par mjeseci Mamić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svibnju 2019. optužno vijeće osječkog Županijskog suda potvrdilo je i drugu USKOK-ovu optužnicu protiv Mamića i još šest okrivljenih koje tužiteljstvo tereti da su, u okviru zločinačkog udruženja, taj klub oštetili za približno 200 milijuna kuna, a Mamiću je određen i istražni zatvor.

Treća optužnica protiv njega u kojoj ga zagrebačko Županijsko državno tužiteljstvo tereti da je od 2002. do 2007, dok je obavljao različite dužnosti u Dinamu, iz tog kluba izvukao 16,7 milijuna kuna koja se spaja s drugom optužnicom, "Mamić 2", potvrđena je 4. listopada 2019. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučeno je da se taj predmet spoji s USKOK-ovim predmetom, "Mamić 2", gdje je optužnica potvrđena u svibnju 2019., a što je i bio prijedlog iz optužnice.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo