Sporazum Hrvatske i BiH /

Mamić ne može biti izručen iz BiH zbog tri mjeseca razlike?

Image
Foto: RTL Danas

Mamićevo izručenje sprječava činjenica da se ugovor između Hrvatske i BiH ne odnosi na kaznena djela počinjena prije 28. studenog 2012.

9.6.2018.
12:43
RTL Danas
VOYO logo

Prema bilateralnom sporazumu o izručenju vlastitih državljana koje su Hrvatska i BiH potpisale 2012. jedna zemlja od druge može tražiti izručenje, no sporazum se ne može primjenjivati retroaktivno, donosi Jutarnji list.

Mamić osuđen je na 6,5 godina zatvora zbog kaznenog djela zloporabe povjerenja u gospodarskome poslovanju. Trenutno se nalazi u Međugorje, gdje je otišao jer ima i državljanstvo BiH. Njegovo izručenje sprječava činjenica da se ugovor između Hrvatske i BiH ne odnosi na kaznena djela počinjena prije potpisivanja sporazuma, odnosno prije 28. studenog 2012. A Mamić je nepravomoćno osuđen za djela koja završavaju u kolovozu 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle ispada da je Mamića doslovce spasilo nekoliko mjeseci razlike. No, ovaj sporazum otvara u budućnosti mogućnost traženja izručenja Mamića i za druge postupke koji su još u tijeku. Druga optužnica protiv Mamića odnosi se na djela koja sežu u 2015. godinu, donosi Jutarnji list.

U slučaju da u tom predmetu Mamiću bude određen pritvor, te se raspiše tjeralica, Hrvatskoj je otvoren put za traženje izručenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

>>Zdravko Mamić otvorio dušu za RTL: 'Duboka država je ovo presudila, premijer i predsjednica su samo divno umiveno lice'

>>BREAKING Zdravko Mamić osuđen u Osijeku: čeka ga 6 i pol godina zatvora i oduzeta mu je imovina!

>>Mamići i Pernar morat će vratiti 80 mil. kuna: Zdravko ostaje bez stanova, Bentleya, broda, dvije šume...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>'Gazda hrvatskog nogometa osuđen zbog korupcije' - ovako o Mamićevoj presudi pišu strani mediji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo