dugovječna tradicija / Malo selo Čigoč jedino je u Hrvatskoj u kojem roda ima - više no stanovnika!

Čigoč je jedino hrvatsko selo u kojem živi više roda od stanovnika, a upravo je ondje ususret Dana sela potpisan sporazum o suradnji s 12 drugih europskih sela roda

26.6.2015.
19:18
VOYO logo

Hrvatsko selo Čigoč broji više roda nego stanovnika!

U dvorištu mještanina Zlatka nalazi se čak sedam gnijezda, a on o njima brine već desetljećima. Brine se da rode sve imaju, iako njegovu hranu ne žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One hoće samo živo. Žabe, zmije, ribu, miša, ma sve. Badava im na dvorište nešto ostavimo, one to ne žele", tvrdi Zlatko. 

U selu Čigoč gotovo na svakom krovu je gnijezdo, pa je roda više nego stanovnika. S tek 120 mještana, ovo malo mjesto je zanimljivo i turistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bio sam ovdje prije trideset godina i odlučio sam se vratiti jer je prekrasno", rekao nam je Edgar iz Munchena. 

Europska zaklada za zaštitu prirode Euronatur Čigoč je 1994. godine proglasila prvim europskim selom roda. 11 godina kasnije u njemu su se okupili predstavnici drugih europskih sela roda i potpisali Sporazum o suradnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sporazum o suradnji jako je važan za sve predstavnike sela roda. Lakše možemo razmjenjivati iskustva i učiti jedni od drugih. Kada nas je više i kada smo zajedno, poruka o zaštiti roda koju šaljemo je snažnija", izjavio je izvršni direktor Euronatura Gabriel Schwarder.

Potpisnici žele da između ostalog dobe i mogućnost zajedničkog financiranja iz fondova EU. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potpisivanje ovog sporazuma puno nam znači. Mi u Makedoniji imamo tek 70 gnijezda i u svakom je otprilike troje mladih", rekla je Violeta Janeva. 

Prvi je ovo sporazum o suradnji između Europskih sela roda, a ciljeva je mnogo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Udruživanje, okrupnjavanje, razmjena iskustava, zajednička zaštita, iskustva drugih, zatim razmjena tih iskustava, sve su to pozitivne stvari", rekao je dogradonačelnik Siska Vlado Andučić. 

Pozitivna je stvar i da sve rode koje odu u Čigoč, uvijek se vrate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo