Test kvalitete /

Mali Zagrepčani dobili školske uniforme: ispitali smo koliko pranja može izdržati jedna majica

U zagrebačke škole stigle su đačke uniforme. Kakva je kvaliteta đačkih uniformi, koliko pranja mogu izdržati, provjerili smo s najvećim stručnjacima na tom polju - radnicama Kamenskog.

5.9.2017.
22:35
VOYO logo

Danas se mogu dobro zabaviti. Prvi dan svi u istim, novim uniformama. Njima se sviđaju, ali brojevi baš i nisu pogođeni. Uglavnom je problem u tome što su roditelji krivo procijenili koliko će im djeca narasti preko ljeta.

“Uniforma mi je malo velika jer mi je mama naručila da mi je malo velika ali mi je bila malo više veća”, kaže jedna učenica 4. razreda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uniforme su za sve zagrebačke škole šivale osobe s invaliditetom iz URIH-a. Radili su cijelo ljeto, a sada će krive narudžbe ispravljati. U njihovom dućanu će se za početak prevelike moći zamijeniti, a ostatak godine po potrebi - kupiti nove.

“Po meni je to veliko zadovoljstvo. Da znam da sam ja tomu pridonijela. Da djeca nose ono što znam da sam ja radila - da osobe s invaliditom rade uniforme za sve škole”, kaže Mirsada Trbović, zaposlenica u URIHO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boje i grb škole je svaki razred posebno dogovorio. Dobili su 2 polo majice kratkih, jednu dugih rukava i tenisice ili papuče. Zagreb je za sada potrošio milijun i 800 kuna, ali u proračunu, tvrde, ima još 10 milijuna kuna za tu svrhu. Možda su odmah trebali malo više uložiti, ali da ne bismo mi naklapali o tome kakve su kvalite uniforme, odnijeli smo jednu pravim stručnjacima – ravno u Kamensko.

“Ovo ovako gledano, dosta je kvalitetna izrada što se tiče krojačkog dijela. 96 posto pamuk, 4 posto elastan, to je to. Render je dosta slab, on bi se mogao kroz više pranja rasfucat. Kod nje jako treba paziti da nije sintetika, to je nježna koža, nježna bića. Kaj piše? 100 posto pamuk, e to se ne bi složila. Dosta je glanc prisutan, to kad se spegla se ne bi smjelo dogoditi”, objašnjava radnica Kamenskog Đurđa Grozdaj.

Kroj je odličan, materijal nešto manje. A patentni bi zatvarač, uz nestrpljive ruke, lako mogao puknuti. A tenisice? Za početak nemaju rupice za zrak. Šesti bi sat nastave tamo negdje oko Uskrsa, ukoliko ostanu u istim tenisicama - na satu već moglo – zanimljivo mirisati.

“Na prvi pogled ove su tenisice solidne kvalitete, dobre izrade, čvrste, imaju i taj uložak unutra za male nožice, nisu loše... Na prvo što se vidi – bijela boja. Za jedan dan su sive, za 3 dana su crne, i tako postanu svakakve”, govori Tomislav Rogina iz Kamenskog, dodajući kako se tenisice mogu prati u mašini, ali je svakim pranjem lošija kvaliteta jer nije zamišljeno da se peru u mašini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocjenu za uniformu je, kažu trojka; srećom - oni su puno manje kritični. Njih će 23 272 u 48 škola izgledati - svi u istim bojama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo