MALI KORAK ZA ČOVJEKA, ALI VELIKI ZA SISAK: / Siromašna županija ne odustaje od svog svemirskog centra, spominje se i Musk

Image
Foto: RTL/Screenshot

U Sisku je osnovan Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju u kojemu znanstvenici razvijaju štit od svemirskog zračenja koji planiraju prodati Elonu Musku

21.5.2019.
8:45
RTL/Screenshot
VOYO logo

Prošli tjedan u Sisku je sisačko-moslavačka županija osnovala Centar za svemirsku i inovativnu tehnologiju vrijedan čak 20 milijuna kuna. Kako pišu Vijesti.hr, dok su mnogi na društvenim mrežama ismijali tu vijest, jer je riječ o siromašnoj županiji s najvećim brojem nezaposlenih i velikim demografskim problemima, znanstvenici u tom Centru razvijaju štit od svemirskog zračenja koji planiraju prodati Elonu Musku, osnivaču i glavnom izvršnom direktoru SpaceX-a. Centar se nalazi u zapuštenoj vojarni koja bi za dvije godine trebala biti preuređena i postati pravo hrvatsko svemirsko središte.

"Nama je ideja u Centru pružiti mjesto za inženjere, doktore znanosti iz različitih područja: fizika, kemija, računalstvo, i da kao think tank radimo na mnogim temama. Ono što sam ja zamislio kao pokazni projekt za početak je vrsta aktivnog štita od svemirskog zračenja koji bi koristio magnetska polja. U zadnje vrijeme kako se priča o povratku na Mjesec, tema je postala ponovno aktualna", rekao je privremeni voditelj stručnog tima Jurica Kundrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je ovo mali korak za čovjeka, ali može biti veliki za Sisak, komentirala je novinarka RTL-a, Aida Šukurica, te dodala kako se u posljednjih nekoliko godina sve više se priča o letu na Mjesec i Mars, a kada do toga dođe sisački znanstvenici su spremni za lansiranje na tržište.

Image
ŽUPAN IVO ŽINIĆ ZAPANJIO SUGRAĐANE: /

Osniva centar za svemir s misterioznim planovima; 'Usmjereni smo na veliki izazov, ljude u svemiru'

Image
ŽUPAN IVO ŽINIĆ ZAPANJIO SUGRAĐANE: /

Osniva centar za svemir s misterioznim planovima; 'Usmjereni smo na veliki izazov, ljude u svemiru'

Prilika za mlade znanstvenike

Centar i srednja tehnička škola gradit će se sa 100 milijuna europskih kuna, a osim štita, Musku planiraju ponuditi i eventualno neke druge proizvode koje će razviti mladi hrvatski znanstvenici. . "Većinom su to mladi doktori znanosti koji su u sklopu doktorskih radova napravili konkretne proizvode i mi im trebamo pomoći da od toga dođe do proizvoda", rekao je za Vijesti.hr pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Darjan Vlahov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što smo pisali, oporba smatra da se ovdje radi o još jednom poligonu za uhljebljivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo