'POZIVAM SLUŽBENIKE DA SE VRATE NA POSAO' / Malenica odgovorio na Dobronićevo dramatično upozorenje: 'Moj osobni stav je da je ipak ušao u politizaciju'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je kazao da je za štrajk odgovorna izvršna vlast

17.7.2023.
16:17
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica komentirao je stanje u pravosuđu. Pozvao je službenike, koji štrajkaju već sedmi tjedan, da se vrate na radna mjesta. Toliko traje i paraliza hrvatskog pravosuđa koje ovisi o ljudima koji rade za minimalac. Ministar Ivan Malenica i premijer Andrej Plenković dva su puta pokušali zabraniti štrajk, sada ih nastoje slomiti neisplatom plaće, a u četvrtak su ih dočekali i sa specijalcima pred Vladom.

“Tu smo odluku bili primorani donijeti, nije to bilo lako. Pozivam službenike da se vrate na radna mjesta i prihvate ponudu Vlade te da radimo na ponudi boljih uvjeta. Kao Vlada svjesni smo nezadovoljstva plaćama i zato smo pokrenuli sve aktivnosti”, rekao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je Vlada pravilnik o plaćama u javnim službama stavila kao prioritet u Nacionalni plan 2020. te da su napravljeni pomaci u sustavu plaća, ne samo za službenike u pravosudnim tijelima, već za sve službenike u državnoj i javnoj upravi.

"To govori odluka o trajnom dodatku za 220.000 službenika gdje je s tim za neke povećanje iznosilo i 20 posto. Kad govorimo o prosječnoj neto plaći službenika i namještenika, od 2016. je išlo povećanje ukupno 64 posto. Vlada je u četiri navrata povećavala koeficijente za službenike i namještenike u pravosuđu – 2019., 2022. i 2023. Vidimo da je od 549 eura do 904 eura plaća porasla za otprilike 64 posto. Ovo povećanje odnosi se na oko 7.000 zaposlenika”, kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PARALIZIRANO PRAVOSUĐE /

Štrajkaši idu korak dalje! 'Članovi su odlučili - obustavljamo rad i na hitnim slučajevima'

Image
PARALIZIRANO PRAVOSUĐE /

Štrajkaši idu korak dalje! 'Članovi su odlučili - obustavljamo rad i na hitnim slučajevima'

Primjer sudskog zapisničara

Potom je Malenica iznio konkretan primjer sudskog zapisničara i povećanje plaće:

“Od 495 eura 2016. do 843 eura danas. Tu se može vidjeti povećanje plaće u mandatu ove Vlade. Svjesni smo činjenice da su za pojedine kategorije radnih mjesta plaće i dalje male, ali zato smo i krenuli u Zakon o plaćama i zato idemo u sustav novih uredbi. S druge strane prosječna mjesečna neto plaća rasla je 49 posto što pokazuje da je plaća službenicima u pravosuđu rasla više od prosječne neto plaće, kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da se proteklih mjesec dana sa sindikatima razgovaralo te da je predloženo potpisivanje sporazuma u kojem bi se Vlada obvezala dodatno povećati plaće.

"Kao sastavni dio sporazuma dostavili smo i novo povećanje koeficijenata za službenike i namještenike koji idu za tim da neto plaća bude oko 1.000 eura. točno smo specificirali koeficijente za radna mjesta”, kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar izjave suca Dobronića

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića koji je kazao da je za štrajk odgovorna izvršna vlast: “Vlada je uskratom isplate plaće, kao i ovim navodno slučajnim slanjem interventne policije na službenike, dodatno razjarila sudske službenike i Vlada je u punoj mjeri odgovorna za ovu situaciju i ako se do kraja tjedna ne dogovore sa sindikatima, sudske uprave ne mogu preuzeti odgovornost", kazao je Dobronić.

“Imamo i kritike predsjednika Vrhovnog suda i oporbe da se ne ulaže dovoljno u pravosuđe", kazao je Malenica. "U idućem razdoblju osigurali smo oko 300 milijuna eura iz stranih izvora, ali i iz domaćih za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu. To pokazuje namjeru Vlade da se riješe loši prostorni uvjeti. To prati ulaganje u digitalizaciju. Vrata Ministarstva su im otvorena. Spremni smo na nove razgovore. Nastavit ćemo razgovarati. Svaki konstruktivan doprinos završetku štrajka cijenimo i dobrodošao je. Moj osobni stav je da je predsjednik Vrhovnog suda ipak ušao u politizaciju teme što ne doprinosi rješevanju situacije”, kazao je ministar Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Razgovaram kontinuirano s predsjednikom Vrhovnog suda gdje smo izvijestili da smo donijeli odluku o umanjenoj plaći za dane u štrajku. Dostavili smo i tablicu da se vidi kakva je namjera Vlade i kako bi povećanje koeficijenata išlo. Ne znam koje su ovlasti u rukama predsjednika VS-a. Nije dao konkretne odgovore. Pretpostavljam da će sutra na sastanku sa sindikatima odrediti što su nužni poslovi. Ovlasti za nekakvo djelovanje ima u okviru poslova sudske uprave što će valjda učiniti sutra kad će donijeti odluku, naredbu o obavljanju poslova”, dodao je.

Oporba? Licemjerni su

“Nalazimo se u situaciji gdje se povećava plaća u sudstvu, gdje se ulaže u infrastrukturu, ne znam na što može ukazati. Ne vidim što smo propustili učiniti. Ako dođe upit od Europske komisije, naravno da ćemo odgovoriti i istaknuti sve što smo učinili i što smo planirali za početak iduće godine”, kazao je Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na oporbene kritike: “Oporba traži svoj prostor na političkoj sceni. Licemjerni su, posebno Možemo – gradonačelnik je imao štrajk u Čistoći pa je rekao da neće platiti štrajk, a sad predstavnici njegove stranke likuju na Vladinom odlukom. Nema potrebe za izvanrednom sjednicom Sabora.”

Kazao je da Vlada nije spremna na ultimatume. već je spremna razgovarati i doći do zajedničkog rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odluka o neisplati plaća za vrijeme štrajka nije popularna, ali ostali službenici kritiziraju da su bili jednako plaćeni, a bili su u štrajku. Sucima je osnovica na razini 2009., to je neusporedivo. Suci i državni odvjetnici su u prvom stupnju dobili nešto manje od 30 posto povećanje, a u drugom oko 14 posto, kao i zapisničari. Sucima se osnovica nije povećavala od 2009.”, kazao je Malenica.

Komentirajući eventualnu štetu od štrajka, minista je kazao da situacija nije dobra ni za koga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo