postigli dogovor? / Malenica obećao: 'U roku od šest mjeseci sustavno ćemo riješiti pitanje plaća sudaca i sudskih službenika'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Malenica je telefonom razgovarao s predsjednikom Vrhovnog suda zbog nezadovoljstva sudaca, a pritom je ministar obećao sustavno riješiti pitanje plaća sudaca, priopćili su sa suda

28.3.2023.
14:10
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovan Dobronić i ministar Pravosuđa i uprave Ivan Malenica u jučerašnjem telefonskom razgovoru razgovarali su o rješavanju problema sudačkih plaća, i potrebi da sudačke plaće budu odraz njihovog ustavnopravnog položaja kao posebne vlasti u okviru državne vlasti. Povod razgovoru je bilo nezadovoljstvo sudaca, posebno s prvostupanjske razine prijedlogom nacrta zakona o izmjenama Zakona o plaćama sudaca, na način kako je to pripremilo ministarstvo, priopćili su s Vrhovnog suda.

Dodaju da je Malenica obećao u roku od šest mjeseca sustavno riješiti pitanje plaća sudaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIJEDLOG ZAKONA /

Malenica pripremio promjene u plaćama javnih službi. Ujednačavaju se plaće, kažnjavaju neradnici...

Image
PRIJEDLOG ZAKONA /

Malenica pripremio promjene u plaćama javnih službi. Ujednačavaju se plaće, kažnjavaju neradnici...

"Vodeći računa o načelu da se osnovica za izračun plaće veže za objektivni kriterij, kako bi osnovica prestala biti objekt političke volje zakonodavne i izvršne vlasti. Zakon će riješiti pitanje mirovina sudaca, te ostalih materijalnih prava. Taj zakon trebao bi na nov način urediti odnose plaća između ranga sudova na kojima rade suci, tako da prilikom izračuna plaća veću težinu dobije sudački staž od ranga suda, kako bi se spriječila želja za napredovanjem koja je prvenstveno motivirana većom plaćom, te istaknuti važnost sudaca na prvom stupnju, koji su prvenstvena veza građana i sudova", poručili su u priopćenju pa dodali da je Malenica obećao i riješiti pitanje plaća sudskih službenika:

"Tako da se oni izdvoje iz kategorije službenika u posebnu kategoriju sudskih službenika, kako bi se spriječila pojava da sudski službenici ili odlaze sa sudova ili ne postoji interes za ovu službu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo