'67 je previše' / Malenica o referendumu: 'Potpise ćemo provjeravati metodom statističkog uzorka u idućih 30 dana'

Novi ministar uprave Ivan Malenica, koji je naslijedio Kuščevićevo mjesto, gostovao je u RTL-u Danas

22.7.2019.
18:45
VOYO logo

Šest novih i jedan dosadašnji ministar preuzeli su svoje nove resore i stare probleme.  

Od danas su demografski problemi, poljoprivreda, vanjski poslovi, uprava, državna imovima, rad i mirovinski sustav u rukama novih ljudi. Neće imati previše vremena da bi se pokazali tijekom mandata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim odgovorima, očekivano, nisu bili konkretni - ponavljaju da se tek uhodavaju. Svi redom hvale svoje prethodnike i ponavljaju da će nastaviti tim putem, što je kontradiktorno jer su njihovi prethodnici - svi osim dvoje - smijenjeni: Goran Marić preduhitrio je premijera i sam dao ostavku, a Marija Pejčinović Burić prelazi na novu funkciju - glavne tajnice Vijeća Europe.

Damira Gregoret razgovarala je s novim ministrom uprave, ujedno i najmlađim u Vladi, Ivanom Malenicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan hoće li se moći nositi s ovako zahtjevnim resorom, Malenica je rekao da su pred njim brojni izazovi, ali se nada da će sve započete projekte uspjeti dovršiti do kraja mandata.

"Cilj nam je da javna uprava bude učinkovita i efikasna, da javna percepcija bude da tamo rade časni,pošteni i moralni ljudi te da svi budu zadovoljni", kazao je Malenica za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o smanjenju birokracije te jedinicima lokalne i područne samouprave, Malenica ključnim ističe projekt digitalizacije javne uprave.

"Uvođenjem digitalnih alata pokušali bismo rasteretiti javnu upravu da građani ne moraju obilaziti šaltere, nego da na jednom mjestu dobiju sve potrebno. Potpisano je više projekata, vrijednih više od 700 milijuna kuna, te se nadamo da ćemo ih dovršiti. Bitan je i projekt optimizacije sustava jedinica lokalne samouprave kroz koji bi se trebalo analizirati jedinice lokalne i područne samouprave, utvrditi njihove financijske i kadrovske kapacitete i sukladno tome doći do toga da pokušamo spojiti određene jedinice sve u cilju da one budu učinkovite."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To se neće dogoditi u ovoj izbornoj godini, ali Malenica kaže da se bez podloge ne mogu raditi nikakve promjene. 

Što se tiče Zakona o sukobu interesa, Malenica kaže da se još nije upoznao s prijedlogom tog zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Od izrade zakona do danas bilo je nekoliko presuda sudova, pa i Ustavnog suda, i to su novi momenti koje bi trebalo uzeti u obzir i razmisliti o tome: treba li pustiti ovaj trenutni prijedlog zakona ili okupiti zainteresirane akte i kroz dijalog doći do toga da zaista to tijelo i dalje bude neovisno i nepristrano."

Malenica smatra da je predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković korektno radila svoj posao te najavljuje da će uskoro razgovarati s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je riječ o inicijativi ''67 je previše'' i provjeri potpisa za referendum, Malenica kaže da će se oni najvjerojatnije provjeravati metodom statističkog uzorka, a to bi trebalo biti u sljedećih mjesec dana.

Novi ministar komentirao je odluku Ustavnog suda kojom se pripadnicima srpske nacionalne manjine daju veća prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Odlukom je potvrđena ustavnost Statuta grada Vukovara koji daje Gradskom vijeću da u listopadu svake godine odlučuje o dijalogu, snošljivosti... Gospodin Penava je izrazio volju da u listopadu donese zaključak na sjednici'', rekao je Malenica dodavši da bi pitanje dvojezičnih ploča u Vukovaru prepustio građanima i Gradskom vijeću Vukovara.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo