VRUĆA TEMA / Malenica otkrio može li Njemačka spriječiti pomilovanja Zdravka Mustača i Josipa Perkovića

Ministar pravosuđa odgovorio je na Nobilovu tvrdnju kako bi Mustač i Perković već bili pušteni u Njemačkoj ističući kako njemački propisi ne obvezuju Hrvatsku, no to načelo ide u dva pravca

19.4.2022.
19:45
VOYO logo

Ministar pravosuđa Ivan Malenica u razgovoru za RTL nije želio nagađati o razlozima iz kojih generali traže pomilovanja  Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, niti je želio nagađati kakva bi mogla biti odluka Predsjednika.

Osvrno se tek na dio priopćenja Ante Gotovine koji je naveo da su Perković i Mustač osobe narušenog zdravlja, te da imaju zaslugu u stvaranju Hrvatske, te odgovorio na pitanje mogu li to biti argumenti za njihovo pomilovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'MOJA ŽIVOTNA NAČELA' /

Oglasio se Ante Gotovina: 'Da! Potpisao sam pismo podrške za pomilovanje Perkovića i Mustača. Nisam poznavao nijednog do '91...'

Image
'MOJA ŽIVOTNA NAČELA' /

Oglasio se Ante Gotovina: 'Da! Potpisao sam pismo podrške za pomilovanje Perkovića i Mustača. Nisam poznavao nijednog do '91...'

"Nezahvalno je komentirati priopćenje generala Gotovine. Odluka o pomilovanju je isključivo Ustavna ovlast predsjednika, tako da on donosi tu odluku. Istaknuo bih, što se tiče mehanizama u okviru hrvatskog kaznenog zakonodavstva, imamo prekid izdržavanja zbog zdravstvenih razloga, imamo uvjetni otpust nakon pola izdržane kazne. Ustavna je ovlast predsjednika da sam donosi odluku. Ministarstvo pravosuđe i uprave zaprima molbu, priprema dokumentaciju i prosljeđuje to Uredu predsjednika", kazao je, te dodao da pismo generala nema pravnu snagu. 

'Samo pomilovanje možemo smatrati političkom odlukom'

Kolika je politička snaga tog pisma, te stoji li iza njega Zoran Milanović, za razliku od nekih drugih ministara, nije želio nagađati. "Iza ove inicijative i molbe koja je došla u ministarstvo stoji obitelj Perkovića i Mustača. Kada govorimo o samoj odluci o pomilovanju, možemo je smatrati političkom odlukom, ali predsjednik je taj koji donosi odluku i treba je i pojasniti ", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bi li on sam donio odluku o pomilovanju Mustača i Perkovića, Malenica je kazao da ne bi baratao i odučivao o ustavnoj odluci predsjednika. 

'Njemački propisi ne obvezuju Hrvatsku'

"Imamo presudu koja je u Njemačkoj donesena i utvrđena je doživotna kazna zatvora, da je ta presuda u RH potvrđena od strane sudova, tako da poštujemo odluku hrvatskih sudova", kazao je Malenica.  Konkretniji je bio kada je komentirao  tvrdnju odvjetnika Ante Nobila koji je kazao da su Mustač i Perković služili kaznu u Njemačkoj da bi bili uvjetno pušteni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je preuzela kaznu, izvršavanje presude, primjenjuje se hrvatsko zakonodavstvo. Županijski sud u Velikoj Gorici i Zagrebu je donio presude kojima je utvrdio kazne zatvora tako da je irelevantno kakvi su propisi u Njemačkoj i kako bi se primjenjivali na dvije osobe", kazao je. 

No komentirajući proceduralne i pravne propise, otkrio je i kako Njemačka nema pravo nikakve žalbe niti na bilo koji način suspendirati odluku o pomilovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Temeljem zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenoj stvari s članicama EU i okvirnoj odluci o načelu uzajamnih priznanja sudskih odluka, Njemačka ne bi mogla tražiti povlačenje i utjecati na odluku o pomilovanju", kazao je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo