MAĐAREVIĆ SUSPENDIRANA ZBOG SKANDALOZNIH OBJAVA, MINISTAR: / 'Nema govora o hakiranju. Štetila je Hrvatskoj'

Image
Foto: Nel Pavletić / PIXSELL

Elizabeta Mađarević je suspendirana nakon što su u medijima objavljeni rasistički komentari koje je pisala na svom Facebooku

19.8.2019.
16:50
Nel Pavletić / PIXSELL
VOYO logo

Prva tajnica veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević suspendirana je u ponedjeljak i povučena s radnog mjesta nakon što su u medijima objavljeni rasistički komentari koje je pisala na svom Facebooku. Mađarević je na društvenim mrežama progovarala o "čistoj Europi" i bijelim Europljanima".

O ovom se skandalu danas na presici ispred ministarstva oglasio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazavši kako očekuju primjerene sankcije. Rekao je kako će predložiti službeničkom sudu disciplinsku mjeru protiv Mađarević, a mediji spekuliraju kako se radi o otkazu. Uvjerava kako nije znao ništa o njezinim stavovima i objavama iako ih je pisala od 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Utvrđene su činjenice koje nepobitno ukazuju na tešku povredu službeničke dužnosti", rekao je ministar i dodao da se čeka postupak. "Hrvatska dijeli europske vrijednosti, a rasizam, bilo kakvi oblici ksenofobije ili drugi oblici tolerancije, njima nije mjesto u službi diplomacije", kazao je ministar.

"Ona ima pravo na pravni postupak, odmah je pozvana u MVEP, danas je obavila razgovor s glavnim inspektorom, treba utvrditi činjenice, ne može se ništa preko koljena, mi smo demokratska država i MVEP podliježe zakonima o vanjskim poslovima, državnim službenicima i drugi podzakonski akti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrđene su činjenice koje nepobitno ukazuju na tešku povredu službeničke dužnosti, ali kako smo obvezni na postupak koji treba osuditi službenički sud gdje očekujemo, ali ne prejudiciramo odluku, očekujemo za takve teške povrede i sankcije, sutra ujutro ćemo uputiti zahtjev i zapisnik je napravljen. Kolegica je opozvana, mandat se prekida od trenutka kada započne postupak i ona je pod suspenzijom", rekao je.

Image
MAĐAREVIĆ SUSPENDIRANA I POVUČENA IZ VELEPOSLANSTVA! /

Zbog njenih rasističkih izjava inspekcija MVP-a predlaže otkaz

Image
MAĐAREVIĆ SUSPENDIRANA I POVUČENA IZ VELEPOSLANSTVA! /

Zbog njenih rasističkih izjava inspekcija MVP-a predlaže otkaz

Image

'Kolegica je opozvana'

"Niti jedan diplomat od trenutka kad je u predodređenoj zemlji nema više privatni život. Njezinim djelovanjem je donesena šteta Hrvatskoj i narušen je njezin vlasitit ugled", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitn hoće li za Mađarević tražiti otkaz, ministar je odgovorio: ''Postoji i raskid radnog odnosa. Ne možemo prejudicirati odluku suda, ali sudu ćemo podastrijeti sve dokaze o povredi. Utvrdili smo da nema nikakvog govora o hakiranju.''

''Došla je tek krajem siječnja, došla je temeljem raspisanog javnog natječaja umjesto kolege koji je otišao u mirovinu. Ja nisam na Facebooku, niti to pratim. Moji djelatnici rade po poslu koji je definiran'', rekao je ministar odgovarajući na upit novinara je li bio upućen ranije u stavove Mađarević. "Vidim danas da pišu njemački mediji o tome, to baš nije zgodno, to baš nije lijepo", dodao je Radman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što su ranije objavili mediji, inspekcija Ministarstva vanjskih i europskih poslova predložila je da Mađarević dobije otkaz zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Facebooku. Osim toga, zamjera joj se i komentiranje poteza njemačke kancelarke Angele Merkel.

Svojim postupcima Mađarević se ogriješila o zakone i Etički kodeks koji obvezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inozemstvu. Potvrdu o sankciji u postupku treba potvrditi disciplinski sud. Nakon što su njeni statusi objavljeni u medijima, Mađarević je prvo na Facebooku napisala kako ima pravo na konzervativne statove, da bi potom poručila kako je hakirana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo