MACOLA ISKORISTIO SITUACIJU I BACIO SE U NOVU VRSTU BIZNISA: / 'Ma pusti koliko plaćaju... Ali plaćaju pošteno'

Image
Foto: Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL

Lički ugostitelj Željko Orešković Macola dio je svojih smještajnih kapaciteta ponudio graničnim policajcima koji u Lici patroliraju odvraćajući migrante,

27.8.2019.
20:18
Boris Ščitar/Vecernji list/PIXSELL
VOYO logo

Mještani sela podno Plješivice, brda koje dijeli Hrvatsku od BiH i koje se nalazi nadomak Plitvičkih jezera govore da policajci u jednoj noći s rute ponekad odvrate i do 500 ljudi, jer koreničkim i plitvičkim šumama umjesto vukova i medvjeda lutaju migranti, a policajci iz cijele Hrvatske preuzeli su ulogu "lovaca".

"Ima ih koji su pokušali prijeći granicu 20 i 30 puta, ne samo da ih već osobno poznaju naši policajci, već ih neke jako dobro znaju i slovenski", pričaju mještani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plaćaju po policajcu

Upravo je tu situaciju iskoristio poznati lički poduzetnik, Željko Orešković Macola. Naime, on je odlučio unovčiti povećani broj policajaca koji tijekom cijele godine patrolira na tom području, pa je svoje smještajne kapacitete, umjesto turistima, ponudio MUP-u. Na njihovom je natječaju Macola dobio mogućnost da pruži smještaj pograničnim policajcima. Tako oni uživaju u kampu s bazenom i 14 bungalova koji prima 20-mjesta te dvije kuće u Korenici koje primaju 60 osoba. No, Orešković tu ne staje, već sljedeći tjedan u rad pušta novo turističko naselje u Vranovači pored Korenice sa 112 ležaja, samo za policajce.

Orešković ne želi govoriti o brojkama, kako ne bi poremetio dobar poslovni odnos. "Ma pusti brojke, plaćaju po policajcu, ne znam koliko točno, al plaćaju pošteno", kaže Macola i dodaje kako nema nikakvih primjedbi prema policajcima. Ističe kako su to dobri ljudi i gosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam izgradio turističko naselje

"Macolini policajci" su dobro razmješteni i po prometnicama. Ekipa Jutarnjeg je od Korenice do Rakovice izbrojala petnaestak policijskih ophodnji. Potom su se, ne brojeći policajce, zaputili prema naselju u Vranovači, koje broji 14 kuća s osam kreveta u prosjeku. Drvene kuće su proizvedene u njegovoj hali, a svi balkoni gledaju na Plješivicu.

"Tamo iza ove zadnje kuće napravit ću hranilište za životinje, a tamo dalje čeku s koje će se moći promatrati. To će u stvari biti kućica na drvetu, apartman s kupaonicom. Prije je tu bila lovačka čeka, jer su životinje izlazile na hranilište. I ubuduće će izlaziti na hranjenje, samo što se sada na njih neće pucati nego će ih se gledati", kaže Macola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od kafića do 1500 ležajeva

Njegov ugostiteljski biznis započeo je nakon rata kafićem na cesti D-1, a danas ima restoran i hotel u Korenici, odmorište Zir na autocesti A1, pogon za proizvodnju drvenih kuća, nedavno je kupio kamenolom i dva turistička naselja s po 14 kuća. U planu mu je i gradnja turističkog naselja u selu Smoljanac u neposrednoj blizini Plitvica. Ono će imati 500 ležajeva, restoran, trgovine i kockarnicu te 16 bazena koji će se prelijevati poput Plitvičkih jezera.

Računajući dosadašnje kapacitete i ono što je u planovima, Macola će gostima moći ponuditi 1500 ležajeva na plitvičkom području. Javna ustanova koja upravlja nacionalnim parkom u svoja četiri hotela, od kojih nijedan nema četiri ili pet zvjezdica, ima 500 ležajeva. No, Nacionalni park je najveći poslodavac u tom području, a Macola je odmah iza njih s 250 zaposlenih, čiji će se broj u budućnosti i povećati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo