udruženim snagama /

Macan za RTL Direkt: 'Bilo bi logično da HDZ i Most zajedno izađu na lokalne izbore'

'Ja bih im vjerovao da su postgli taj neki partnerski odnos, ali svi imamo osjećaj da Most želi iskamčiti malo više', kaže naš izborni analitičar

3.10.2016.
22:28
VOYO logo

Najdosadniji posao na svijetu ovih dana je biti novinar koji prati pregovore HDZ-a i Mosta. I opet, nakon četiri sata čekanja pred vratima, Božo Petrov i Andrej Plenković nisu im bacili ni mrvicu kakve konkretne informacije, a kamoli kakve senzacije. IvoJosipović se sad čini kao Mick Jagger.

Gost Direkta je bio naš izborni, sad već postizborni analitičar Krešimir Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krešo, evo najveća vijest današnjih pregovora jest da su održani u prostorijama Mosta ima li to neko dublje značenje ili ono samo je red da i ovi u Mostu plate kavu i snose malo troškove sastančenja?

"I to i ono - da ne idemo stalno mi k njima, nego neka dođu oni malo kod nas".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad se gledaju i čitaju hrvatski mediji pregovori su otpočetka stalno na rubu prekida i neke drame, kad se gleda i sluša Plenkovića i Petrova pregovori kao da su ugodna ćaskanja uz kavu, tko tu kome maže oči?

"Ja bih im vjerovao da su postgli taj neki partnerski odnos, ali svi imamo osjećaj da Most želi iskamčiti malo više. Oni su mlađi partneri i žele dobiti ono što im ne pripada. Vjerojatno je tu neka točka prijepora, ali u principu se dosta dobro dogovaraju".

I nakon ovog kruga pregovora jako kolegijalne i optimistične, ali suzdržane, diplomatske izjave, bez ijednog detalja medijima, je li ovo sad i najosjetljivija faza pregovora? Most traži pet ministarskih mjesta, potpredsjednika vlade i predsjednika Sabora, je li to realan zahtjev?

"Očigledno je prijepor oko predsjednika Sabora. On može određivati dnevni red i to je važno. No, ako žele nešto napraviti mogu to i bez te funkcije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je predsjednica dala nešto duži rok do prve sjednice Sabora nego nakon izbora 2015., tad je od izbora do prve sjednice Sabora prošlo 25 dana, a sad će od izbora do Sabora proći 33 dana. Je li se boji da ne bi propala ta prva sjednica kao lani ili je Plenkoviću dala malo više fore nego Karamarku jer joj je ovaj prosto draži i bliži?

"Izglednije je da će se napraviti vlada između HDZ-a i Mosta i izglednije je da će se to dogoditi do prve sjednice Sabora. Onda je radije dala taj prostor. Vidite da je i Plenković rekao da će sve biti riješeno do prve sjednice Sabora, ne samo predsjednik nego i potvrđena vlada".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekako se čini da je na političkoj sceni mir k'o u Švicarskoj, dokle će to trajati?

"Dok se imenuje vlada i dok se ne riješe unutarstranačka pitanja u ostalim strankama".

Pred vratima su sad opet lokalni izbori, uspije li sad ova kombinacija HDZ-a i Mosta hoće li taj model primjeniti i na lokalnoj razini?

"Logično bi bilo da idu zajedno, ali pitanje je hoće li to izazvati neki protuudar ljevice i centra. Recimo, Zagreb i Split će biti zanimljivi".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav razvoj za Zagreb predviđaš?

"Bit će svega i svačega. Mislim da će žena vladati nakon svibnja. Milan Bandić nije ostvario rezultat kakav je želio, a javljaju se dvije jake protukandidatkinje - Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo