iza kulisa banskih dvora / Macan iz Vlade otišao zbog Šprajca: 'Rekao si da svaka čevabdžinica ima bolji PR nego Vlada'

Na pitanje jesu li ga slušali ministri kao savjetnika premijera, Macan je kazao kako je imao odličnu komunikaciju sa svima

24.9.2018.
22:55
VOYO logo

U nekoj ozbiljnoj zemlji zbog uboda Davora Bernardića na račun premijera Plenkovića tim stručnjaka u uredu premijera bi već smišljao odgovor i kroz press konferenciju njegova glasnogovornika ili društvene mreže iskomunicirao stav Banskih dvora ali nekako sumnjamo da će se to dogoditi.

Premijer je imao samo jednog savjetnika za strateško komuniciranje, a i taj nije trajao dugo naravno riječ je o Krešimiru Macanu poznatom PR stručnjaku i RTL-ovom političkom komentatoru koji je prvi put nakon odlaska iz Banskih dvora odlučio progovoriti o tom svom angažmanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macan tvrdi kako bi prvi savjet premijeru na Bernardićev ubod bio da ništa ne odgovara. "Nažalost, u sadašnjoj poziciji Davora Bernardića, što god kaže ide u prazno. Sve se svodi na kritiku bez nuđenja rješenja i niko ga ne doživljava ozbiljno. 

Bernardić bi želio dobiti pažnju. Procjenite da izbjegnete udarac i ne dajete mu na važnosti jer činjenica je da imamo još niže plaće nego ostatak Europe. Mogli bi biti privlačniji za nekoga, ali još su privlačniji Rumunjska, Srbija ili neke druge zemlje", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako više nije na Banskim dvorima, tvrdi kako postoji dnevna služba i novi kolega  glasnogovornik Vlade Marko Milić koji prati sve sa svojim službama i oni pripremaju odgovore. 

"Sam premijer prati sve koliko je to moguće. Procjenjuju na što će reagirati ili ne. Ja sam trebao biti za ono što se planira, tipa što će biti u Vukovaru za dva mjeseca, ali su nas neki drugi preduhitrili pa su strateški planirali što će biti mjesec dana prije nego što će biti u Vukovaru, pa rade svoj show. Planirate brze odgovore, postoje jedinice za brze odgovore. Ti brzi odgovori postoje i dan danas. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gleda se što se događa, a reagira se po potrebi, procjenjuje se na što reagirati, na što ne. Igrom slučaja sam došao u segment posla jer su bile promjene na mjestu glasnogovornika", kazao je Macan.

Kako kaže, u šali, s mjesta premijerovog savjetnika otišao je zbog Zorana Šprajca. "Još u veljači si rekao da svaka čevabdžinica ima bolji PR nego ovaj što vlada plaća 9 tisuća kuna. Od financija pa do svega, posložile su se neke stvari gdje sam zaključio da sam svoju dionicu odradio, da ono što sam mislio raditi ne mogu odraditi u ovoj konstelaciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je trebala biti reformska godina i još jest, ali se dnevno bavimo nekim drugim stvarima. Prilog o mirovinskoj reformi dobije mali ficlek, uglavnom kad je nešto negativno. 

Kada treba objasniti ljudima da je samo 80 posto ljudi završilo samo srednju i osnovnu školu i da su krenuli raditi s 19 godina i manje. Ako radite s 19 plus 41 u mirovinu ćete u 60. Tko je to rekao? To bi bio naš posao da pripremamo poruku - onaj koji ima puni staž i krene raditi s 19 ide sa 60 u mirovinu", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jesu li ga slušali ministri kao savjetnika premijera, Macan je kazao kako je imao odličnu komunikaciju sa svima te da i dalje ima dobar odnos s premijerom Plenkovićem.

"Činjenica da nisam uspostavio, nije bilo dovoljno vremena da se uspostavi sustav koji sam htio, za to treba više ljudi. Svi ove godine smo imali zabranu PR-a, a zabrana je ukinuta, ali treba proći neko vrijeme da se oni svi nauče raditi s agencijama i da se stvari trebaju planirati. Većinom nas zovu kad je krizno komuniciranje", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je po pitanju kriznog komuniciranja bilo najteže za vrijeme provođenja Istanbulske konvencije. "Imali smo podršku medija, pravu temu i agendu za budućnost, a dobili smo unutarnje udare, svu kontru i sad imate isti slučaj s Vukovarom. To je glavni razlog da se nismo mogli baviti bitnim stvarima od dnevnih stvari. Stalno vam netko podmeće nogu, padate i vraćate se na početak", kazao je.

Macan je komentirao i slučaj Agrokor te navode da premijer nije sasvim govorio istinu po tom pitanju. "U sukobu percpecije i činjenica obično stradaju činjenice. Oni kažu premijer nije primao mailove, on kaže da nije, pa kažu primila je njegova savjetnica, pa mora primiti prijedlog zakona. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosta je bilo pritisaka, tu se pokazala ta zakržljalost nas u Vladi u smislu organizirnaja kriznih timova kad su takve situacije, ali smo imali puno interesa, Todorića, male dioničare, svi su uzimali savjetnike, i planirali svaki korak. Vodili su igru. Čim vode igru vuče vas za nos, u lošijoj ste poziciji", kazao je.

Iako se nekad stječe dojam da se političari bave smao time što o njima piše u medijima, Macan tvrdi da nije tako. "Nekad imate velikog utjecaja kad su teme jake. Mirovinska reforma, taj ste posao dobro odradili, krenula je komunikacija, postavila su se prava pitanja i kao država idemo u OK smjeru. Problem je ako predsjednik Vlade dopusti da ga mediji vode", kazao je Macan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako dosada nije vidio političari koji odbija sve napade poput Plenkovića. "Da nekog drugog tuku ne bi izdržao toliko koliko njega tuku i koliko izdržava To se prema van ne vidi", kazao je Macan.

Osvrnuo se i na njegov nastup tijekom aktualnog sata u Saboru te tvrdi kako su premijerovi odgovori bili pitanje mjere. "Odgovori Esih i Bernardiću su bili dobri. Pitanje je li u nekim drugim odgovorima pretjerao. Mora udariti kapitalce, ali ne mora svima davati jednaku pažnju. Vidjeli ste da je to privuko pažnju medija. Ako s takvim stavom privučeš pažnju na ključna dva pitanja i to ostane zabilježeno od cijelog aktualnog sata. Po meni dobra strategija", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkriva i tko je najbolji, a tko najgori ministar po pitanju komuniciranja. "Krstičević i Tolušić imaju sustavne akcije i nastupaju dobro. Pred ministrom Kujundžićem je najveći izazov. Tamo bi trebala biti najveća reforma i potreba za komuniciranjem. To je bila meni ideja kad sam dolazio gore, objasniti ljudima koje nas promjene čekaju. Da se moramo brinuti više o nama i našoj budućnosti nego da se očekuje da se država brine o svakom od nas", kazao je.

Na pitanje koliki je reformski kapacitet Plenkovića, Macan kaže kako je sve pitanje unutarnjih podrške u stranci i nekakve šire koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Činjenica, što smo spomenuli za Bernardića, od njega niste čuli niti jedna prijedlog koji bi podržao promjenu da eventualno njemu, ili tko god dođe na vlast da mu bude lakše. Dakle, mirovinska, zdravstvena sve što se treba mijenjati", kazao je.  

ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo