LUCE NOSI SVE PRED SOBOM! Dalmaciju poharala opaka ciklona: / Tisuće ljudi ostale bez struje, skrivaju se od letećih kontejnera

Image
Foto: Pixsell

Olujna bura koju je donijela ciklona Luce i danas stvara velike probleme u zračnom, cestovnom i pomorskom prometu. Jak je vjetar porušio stupove elektromreže te čupao drveće.

6.1.2017.
17:36
Pixsell
VOYO logo

Promet je i dalje u kolapsu zbog vremenskih neprilika.

Iz Hrvatskog auto kluba izvijestili su u petak navečer kako su za sav promet zatvorene: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje - obilazak je za sva vozila, osim za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina; državna cesta DC1 Gračac-Knin (obilazak je preko Kistanja), Paški most, Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državne ceste Maslenica-Zaton Obrovački i Dobroselo-Mazin-Bruvno te županijska cesta Brotnja-Srb-Sučević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostala vozila je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3). Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila). Trenutno nema slobodnog prometnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprukolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto.

Nigdje bez zimske opreme

Jak vjetar usporava promet i na autocesti A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina. Snijeg povremeno pada mjestimice u Lici i Slavoniji. Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici i Zadarskoj županiji te sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije.

Najžešći vjetar puhao je u Jasenicama i Dubrovniku te na Paškom mostu gdje je izmjeren udar od 218 kilometara na sat, piše dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nestalo struje diljem Dalmacije

Dijelovi Splita i Dalmacije sve do Konavala nnisu imali električne energije. Zbog pokidanih električnih vodova 1000 potrošača na sinjskom području ostalo je bez struje, kao i oko 200 kućanstava na području Žrnovnice. Vatrogasci su na splitskom području imali i 15-ak intervencija zbog palog drveća.

Zima je pokazala koliko može biti oštra i u Lici, gdje je palo oko 15 centimetara snijega u Gospiću te do 30 centimetara na Sjevernom Velebitu. Osjećaj hladnoće povećava jaka bura koja u Podgorju puše brzinom većom od 150 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavižan pod debelim slojem snijega

Snježni pokrivač na Zavižanu mjestimice je viši od jednog metra. Meteorolog Ante Vukušić podsjeća da hladni val još nije dosegnuo oštrinu zime zabilježenu u studenom 2005., kada je visina snijega na Zavižanu mjestimice bila viša i od tri metra.

U gospićkoj Službi 112 doznaje se da u posljednja 24 sata na području Ličko-senjske županije nije zabilježen ni jedan slučaj smrzavanja ili sličnih posljedica hladnoće. Ekipe državne službe za zaštitu i spašavanje, Crvenog križa i volontera obilaze staračka domaćinstva u udaljenijim selima, donoseći im potrebite namirnice i ogrijevno drvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jutarnji let iz Zračne luke Dubrovnik prema Zagrebu otkazan je, dok su popodnevni i večernji dolasci i odlasci ovisni o razvoju vremenskih neprilika.

Problemi u prometu diljem zemlje

HAK na svojim stranicama navodi kako je za sav promet zatvoren most dr. Franje Tuđmana, a kako su odgovorili iz Lučke kapetanije Dubrovnik, brod Postira koji povezuje Elafitsko otočje s Dubrovnikom jutros nije isplovio s otoka Šipana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema najavama meteorologa, na jugu Hrvatske tijekom dana neće biti padalina, ali je najavljena olujna i orkanska bura s udarima do maksimalnih 165 kilometara na sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog jake bure u petak su u prekidu sve katamaranske linije koje povezuju Split sa otocima, a u prekidu su i trajektne linije Split-Vis, Makarska-Sumartin (Brač), Drvenik-Sućuraj (Hvar) te Drvenik Veliki-Drvenik Mali (Trogir), izjavio je koordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvica.

Na otvorenom moru puše jaka bura koja dostiže brzinu od oko 130 kilometara na sat, a pritom se povremeno pojavljuju i valovi visine iznad tri metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar ruši sve pred sobom

Split se jutros probudio s uznemirujućim scenama - vjetar je prevrtao kontejnere i nosio ih na prometnice, a na nekoliko su mjesta odlomljene grane s drveća padale na tlo.

Jaki vjetar je u noći s četvrtka na petak oštetio dalekovod na području splitske četvrti Kile, gdje je bez struje ostalo oko 200 domaćinstava, te na području naselja Korešnica u Žrnovnici istočno od Splita, gdje je bez struje ostalo oko 300 domaćinstava, doznaje se u Elektrodalmaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trajekti zapeli u lukama

Makarsko primorje također trpi snažne nalete bure, koja puše brzinom od 90-ak kilometara na sat. Događaju se i orkanski udari od 150 kilometara na sat. Stoga je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru.

Olujna bura u noći na petak s električne mreže je isključila gotovo polovicu cetinskog kraja, piše dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O problemima s električnom energijom danas se oglasio i HEP.

'Snježno nevrijeme i jak vjetar koji su noćas i danas tijekom dana zahvatili cijelu Hrvatsku uzrokovali su manja oštećenja i prekide na distribucijskoj mreži na području više županija. U skladu s najavama meteoroloških službi, HEP Operator distribucijskog sustava se pripremio na pojačani angažman terenskih ekipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako su, unatoč izrazito nepovoljnom vremenu i teškim uvjetima, radnici HEP-a na terenu od ranog jutra te su uspjeli doći do većine lokacija gdje su nastali kvarovi i pristupiti njihovom otklanjaju.

Radnici HEP-a neumorno radili 15 sati

Tijekom dana normalizirana je isporuka električne energije u Ličko-senjskoj županiji, točnije u podvelebitskom primorju, gdje je jutros oko 500 kupaca bilo bez električne energije. Jak vjetar izazvao je i poteškoće u opskrbi električnom energijom u okolici Sinja gdje je u jutarnjim satima zbog kvarova na elektroenergetskim postrojenjima oko 4700 kupaca bilo bez električne energije. Radnici HEP-a uspjeli su do 15 sati sanirati veći broj kvarova te je većini kupaca normalizirana opskrba električnom energijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom jutra bilo je i manjih kvarova na području Imotskog, Omiške zagore i Makarske, ali radnici HEP-a uspjeli su ih tijekom dana sanirati. Na području skradinskog zaleđa bez napajanja je ostalo oko stotinu kupaca, ali su kvarovi brzo otklonjeni, kao i na području Šibenika, Drniša i Knina.

U Sisačko-moslavačkoj županiji jak vjetar uzrokovao je pad drveća na vodove te kidanje žica dalekovoda zbog čega je bez napajanja na područjima Jasenovca te Volodera pored Kutine u prijepodnevnim satima bilo oko 3100 kupaca. U Požeško-slavonskoj županiji na područje od Lipika prema Gaju bez napajanja je bilo oko 550 kupaca. Na području Zagrebačke županije oko sredine dana nevrijeme je uzrokovalo prekid napajanja za oko 3.800 kupaca na području Kloštra, Lipovca i Dubrave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki i dalje bez struje

Svi kvarovi su otklonjeni osim kvara na području Čemernice gdje je bez napajanja još oko 100 kupaca. Radnici HEP-a i dalje ulažu maksimalan trud i napor kako bi se kvarovi što prije otklonili i kako bi se normalizirala opskrba kupaca električnom energijom. Stoga, za razumijevanje molimo sve građane kojima je ovo nevrijeme prouzročilo poteškoće u opskrbi električnom energijom.

Unatoč vrlo niskim temperaturama, dnevna potrošnja električne energije u Hrvatskoj ne približava se rekordnoj dnevnoj potrošnji električne energije od 63.780 MWh (megavatsati) ostvarenoj 7. veljače 2012. Naime, jučer je, 5. siječnja, ostvarena potrošnja od 54.690 MWh, dok se danas i sutra očekuje i nešto manja potrošnja: oko 53.500 MWh (procjena za 6. siječnja), odnosno oko 53.820 MWh (procjena za 7. siječnja). HEP je pravodobno osigurao dovoljne količine električne energije iz vlastite proizvodnje te nabavom na tržištu. Također, osigurao je dovoljne količine energenta, potrebnih za proizvodnju električne i toplinske energije', priopćio je HEP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splitski vatrogasci cijeli su dan na terenu gdje saniraju štetu. U mjestu Strožanac u općini Podstrana olujni vjetar odnio je dio krova na parkirana vozila te je jedno potpuno uništeno.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo