Cijena prepolovljena /

Lubenice iz Grčke preplavile tržište: domaći proizvođači očajni, najradije bi svoje bacili u Neretvu

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zbog uvoza lubenica iz Grčke, proizvođači iz doline Neretve, iako je berba tek započela, suočeni su s velikim padom otkupnih cijena

10.7.2017.
9:08
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Potrošači već mogu uživati u akcijskim cijenama od 2,50 kuna po kilogramu, no riječ je o lubenicama koje uglavnom dolaze iz Grčke i lošije su kvalitete od onih iz doline Neretve, donosi Večernji list.

Berba je tek započela, a proizvođači su već suočeni s ogromnim padom otkupnih cijena, jer će s početnih 1,80 ili 2 kune po kilogram iste pasti na samo kunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čim ozbiljnije krene naša roba, gotovo je. Eto uvoza iz Grčke, Albanije, Makedonije... samo kako bi nam cijena naglo pala, a njihova se roba po kvaliteti ne može mjeriti s našom. Ciljano uvoze lošu kako bi ‘ubili’ našu", rekao je proizvođač Mijodrag Kiridžija za Večernji list.

Iako su ove godine iznimno kvalitetne, proizvođači bi najradije svoj trud bacili u Neretvu. Problem su, ističe Kiridžija, domaći trgovački lanci poput Plodina i Tommyja koji prednjače u nadmetanju niskim cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Urod lubenica u dolini Neretve iznosi odličnih 50-ak tona po hektara, a ukupno će se ubrati oko 10.000 tona. Kvalitetne su i dinje, čija se otkupna cijena također prepolovila. Zbog toga bi dio voća mogao završiti u smeću.

"Mnogima je, čini se, Hrvatska velika samo od Pantovčaka do Jelačić placa, a ni bruxelleske namjesnike ne zanimaju nacionalni interesi", kazao je Strahimir Filipović, vlasnik Mandarinka iz Opuzena.

Dodatan problem poljoprivrednicima je kriza u Agrokoru, ističe Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo