ZEMLJA APSURDA: / Znate li što bi se dogodilo da neki grad odluči proglasiti Trg Ante Pavelića?

Image
Foto: Profimedia, Alamy
12.7.2017.
10:09
Profimedia, Alamy
VOYO logo

Naime, u desetak gradova i općina toleriraju se ploče na kojima piše Ulica Mile Budaka, iako je riječ o nekadašnjem ministru u NDH, koji je 1945. osuđen kao ratni zločinac te mu se ne bi smjelo na ovakav način iskazivati štovanje.

"Postupak imenovanja gradova, ulica i trgova u nadležnosti je jedinica lokalne i regionalne samouprave kao dio poslova od lokalnog značenja kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana, a koji nisu Ustavom ili zakonom dodijeljeni državnim tijelima. Donošenjem pravomoćnog akta jedinice lokalne samouprave, nakon provođenja propisanog postupka, ulica se imenuje te postavlja ploča s nazivom koja je također štićena od svakog oštećenja ili skidanja. Sukladno tome, potrebno je pojasniti kako je sudska kontrola akata koje donose jedinice lokalne i područne samouprave u nadležnosti Upravnog suda u I. stupnju, potom Visokog upravnog suda u II. stupnju, dok je odluka o ustavnosti općih akata jedinica lokalne i područne samouprave u nadležnosti Ustavnog suda. Zato nema osnove za policijsko postupanje", odgovorili su Novom listu iz MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je, dakle, slavonskobrodsko Gradsko vijeće odlučilo jednu ulicu imenovati po ustaškom doglavniku, policija ne može maknuti te ploče. Oni stupaju u akciju samo ako pojedinac ili udruga na svoju ruku požele postaviti spomen-obilježje Budaku, Francetiću ili Anti Paveliću.

Druga je mogućnost da jedinica lokalne samouprave sama promijeni odluku. Dogodilo se to u Zadru, gdje je, manje od tri mjeseca nakon što je po nalogu Ive Sanadera obilježje Budaku maknuto iz Svetog Roka, Gradsko vijeće Ulicu Mile Budaka preimenovalo u Ulicu hrvatskih književnika, podsjeća Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo