LOGORAŠI IZ BiH NAJAVILI TUŽBU PROTIV HRVATSKE: / Odvjetnik Nobilo će se pozvati na Hašku presudu u slučaju Prlić i drugi

Image

Odvjetnik Anto Nobilo kaže da je ovakva tužba moguća na temelju haške presude u slučaju Prlić i drugi.

17.2.2018.
21:52
VOYO logo

Bosanskoghercegovački logoraši spremili su tužbu protiv Republike Hrvatske, uz odvjetnika Antu Nobila, javlja N1. Nakon pravne analize, smatraju da imaju šanse za reparacije. Kroz logore HVO-a tamo je prošlo gotovo 42 tisuće ljudi, poručuju iz Saveza Logoraša u BiH. Predstavnicima tog saveza Nobilo je jučer predstavio zaključke svoje analize.

'Ja sam tada ranjen i to su mi najveće traume'

'Moja analiza ukazuje da je moguća tužba protiv RH zahvaljujući presudi Haškog tribunala u slučaju Prlić i drugi gdje su Tuđman, Bobetko i Šušak opisani u udruženom zločinačkom pothvatu u okviru kojeg su napravljeni brojni zločini pa tako i logori', rekao je odvjetnik Nobilo. Jedan od logoraša je Ramiz Tiro iz Mostara, koji je u logorima HVO-a proveo 262 dana, a o svemu je napisao knjigu. 'I s nama logorašima su osvajali teren i linije, tako da smo mi nosili vreće prema armiji i pucalo nam se u vreće i mi smo tada ranjeni, netko je poginuo, ja sam ranjen i od tada su mi najveće traume', ispričao je Tiro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stav Hrvatske nepromijenjen

Odvjetnik Nobilo svoje je klijente savjetovao da idu na pojedinačne tužbe, po logorima, a podnijet će ih najvjerojatnije na Županijskom sudu u Zagrebu, nakon što bude potpisan sporazum o realizaciji tužbe. Najavio je to za N1 predsjednik Saveza logoraša, Jasmin Mešković. Logoraši tvrde da im nije drago podizati tužbu, a još se nadaju nagodbi s Hrvatskom. Hrvatsko ministarstvo pravosuđa nije se javilo s novim komentarima ove tužbe, a premijer Plenković je prije godinu dana rekao da je stav Vlade jasan: Haške presude su za pojedince, a nema odgovornosti država. Naime, presudu protiv države mogao bi donijeti jedino Međunarodni sud pravde, a hrvatski političari kažu da nema takve odluke protiv Hrvatske i logorašima poručuju da još jednom razmisle o ovom potezu kako ne bi bespotrebno morali platiti velike sudske troškove.

Bivši ministar Predrag Matić komentirao je situaciju rekavši da bi tužba bila logičan potez u slučaju da su logoraši iz BiH bili zatočeni na području Hrvatske, no to nije bilo tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo