'Uvođenje šestodnevnog radnog tjedna je čisti promašaj'

Borba protiv krize sve se više prelama preko leđa radnika.

6.9.2012.
12:42
VOYO logo

Zahtjev MMF-a, Europske središnje banke i Europske komisije da se radnicima u Grčkoj uvede šestodnevni radni tjedan, 71 posto naših čitatelja koji su sudjelovali u anketi ocijenilo je "europskim iživljavanjem nad Grcima", dok ih 29 posto smatra da je to "mjera koja će spasiti tu zemlju".

Ima li takva mjera smisla pitali smo članove našeg Stručnog timaKrešimira Severa i Ljubu Jurčića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je apsolutno neprihvatljivo. Riječ je o narušavanju europske radne stečevine i narušavanju europske socijalne povelje. To se mora zaustaviti. Na Grčkoj se moraju obraniti prava radnika iz cijele Europe", poručuje sindikalni vođa.

Podsjetimo, tranše nove pomoći Europa posrnuloj mediteranskoj zemlji više ne uvjetuje samo ciframa koje mora uštedjeti, nego je počela "krojiti" zakon o radu. Od tamošnje vlade zatražili su, među ostalim, da uvede kraći otkazni rok, da otpremnine sreže na pola, da smanji broj minimalnih sati dnevnog odmora, produži radni tjedan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Sluge kapitalizma siju laži'

Sever kaže da su prava radnika postala meta instaliranja neoliberalnog koncepta gospodarstva, a na čemu se posebno radi zadnjih nekoliko godina. Čiste su laži, ističe, da se na rezanju prava radnika mogu poboljšati izgledi za izlazak iz krize neke zemlje, no na tome, upozorava, ciljano i kontinuirano rade "sluge kapitalizma" iz neoliberalnih krugova koje, među ostalim, podržavaju Svjetska banka i kreditne agencije.

O uvođenju šestodnevnog radnog tjedna, upozorava naš sugovornik, ne bi se smjelo niti razgovarati, jer, to je isto, navodi primjer, kao da se za spas neke tvrtke odredi da radno vrijeme traje dan i noć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali po koju cijenu, po cijenu života radnika. Ne smije se dopustiti da se radnici 'izmuzu', iscrpe, maksimalno iskoriste i ponize. Za situaciju u kojoj se našla Grčka nisu krivi radnici, nego pohlepa banaka, neodgovorna politika i nesposobna vodstva kompanija", zaključuje Sever.

I Ljubo Jurčić ocjenjuje da mjera koju su osmislili grčki vjerovnici nema nikakvog smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je čisti promašaj i činovnički pristup rješavanju problema. Ako tvrtke nemaju narudžbi, što će ljudi raditi na radnom mjestu. Ako su bez posla, samo će se povećavati fiksni troškovi i dodatno komplicirati situacija", kaže ovaj ugledni ekonomist, član našega Stručnog tima.

Europska unija kao stečajni upravitelj

Dodaje da se u Bruxellesu vode politikom više radite, a manje trošite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europska unija ponaša se kao stečajni upravitelj. Kako bi mogli naplatiti dugove vode se politikom - manje trošite, a više radite. Misle da su Grke naučili štedjeti, a ovo je sljedeća mjera njihove politike", kaže Jurčić.

Ako bi mjere briselskih činovnika primijenili na Hrvatsku, koja je ipak u boljoj gospodarskoj situaciji od Grčke, Jurčić kaže da također ne bi imalo smisla. U situaciji kada, procjenjuje, 60 posto zaposlenih već sada nema što raditi kako bi ispunilo normu, od produživanja radnog tjedna nema koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naljutio vas je neki potez Vlade? Niste sigurni kako će se novi zakon odraziti na vašu budućnost? Muče li vas komunalna poduzeća neopravdano visokim računima ili lošom uslugom? Imate neki drugi problem o kojem želite mišljenje nekog od članova našeg Stručnog tima? Pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo