Više komaraca nego ljudi / Ljeto na Savi završilo s 11 milijuna kuna u Savi. Nikoga ne zanimaju aktivnosti u režiji Milana Bandića

Hrane i pića nema jer se nitko od ugostitelja nije javio na natječaj, a bendovi sviraju sami za sebe jer nema publike

17.7.2019.
22:43
VOYO logo

Taj je projekt trebao vratiti Zagrepčane na obale Save. Da se tamo sunčaju, bave sportom, jedu, piju, gledaju filmove i slušaju glazbu. Ali Bandićevo Ljeto na Savi - barem je zasad - totalni fijasko.

Hrane i pića nema jer se nitko od ugostitelja nije javio na natječaj, a bendovi sviraju sami za sebe jer nema publike. Iako se kraj Save može svašta - plesati zumbu, igrati  badminton ili vježbati jogu - Zagrepčani se na Savu nisu vratili. Tako je Sava odnijela još 11 milijuna kuna koliko je Milan Bandić uložio u nju, ali nisu njegovi milijuni pa ga nije ni briga.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošlog tjedna na otvaranju D.J. je održao nastup - ni pred kim. Dan nakon otvorenja bila je slična priča. D.J. pušta glazbu, pleše petero ljudi. Gotovo nikog nije bilo ni jučer na večernjem programu uz Most slobode. 

Da je tako, žao je i Zagrepčanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prošao sam obje obale Save, vidio ove građevine, stvarno izgleda otužno.  Uopće ne znam da je nešto zaista napravljeno i da je počelo", kaže Zagrepčanin Saša. 

Neki građani smatraju da je manifestaciju trebalo više reklamirati, neki ne shvaćaju "što je pjesnik htio reći". Možda bi se trebalo više posvetiti reklamiranju i promociji za mlade, zato što je super lokacija, svima je blizu i izgleda atraktivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

U svakom slučaju, Sava je nekoć davno bila omiljeno odredište Zagrepčana - na kojem su se djeca igrala, parovi nalazili, prijatelji družili. Posljednjih 50 godina postala je  šetalište pasa i staza za rekreativce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nigdje nikoga

Ljeto na Savi ovdje je opet trebalo dovesti život. Ali stiglo je kino platno u koje nitko ne gleda, igralište kojim se rijetki služe - i puno skela. 

Uz Hendrixov most trebao se nalaziti bar za osvježenje, sada je samo hrpa građevinskog materijala. Tu su i tereni za odbojku na pijesku s, čini se, netaknutom mrežom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suzana Dobrić Žaja voditeljica je emisije Strah od slobode na Radio Studentu, i izračunala je trošak ovoga gradilišta uz rijeku. 

"Do sada što smo uspjeli ustanoviti potrošeno je 12 milijuna kuna, malo više od 10 je otišlo na gradnje ovih paviljona, oko 3 milijuna je otišlo na gradnju pješčanika. i treća stavka je projekt od 1300 tisuća", kaže Dobrić Žaja za RTL Direkt

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovu zagrebačku arhitekticu i aktivisticu znatiželja je odvukla u analizu gradskih natječaja javne nabave, pa tako i do ovih brojki. U tih 12 milijuna kuna nije ušao trošak izvođača, organizacije sportskih natjecanja, zaštitara od 0-24h.

"To izgleda potpuno promašeno, a čula sam da se za te novce može izgraditi osnovna škola za 100 učenika", kaže nam Suzana.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt najprije zvan Aktivnosti na Savi, pa sada Ljeto na Savi - prošle godine je u Ljubljani svrstan među tri najbolja s područja Europe i Azije po mjeri gradova budućnosti. Ali, barem zasad - niti je najbolji niti nalikuje na budućnost. 

Pročelnica za strategijsko planiranje u Gradu Zagrebu nije bila dostupna za izjavu, ovako je govorila prije deset dana u RTL Direktu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Otvorenja ima, bili smo danas na lokaciji, radovi su skoro u cijelosti gotovi. Bit će rekreacije, kulture, zabave i bit će rijeke Save u Zagrebu i Zagrepčana na obalama", rekla je 4. srpnja Sanja Jerković.

Velike najave davao je i gradonačelnik Bandić koji je obećavao povratak života na Savu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više komaraca nego ljudi

Ali, zasad - zumba ili joga uz rijeku, čak ni kinopredstave - ljude baš ne zanimaju. 

"Neki dan se organizirala simultanka na kojoj se pojavio samo jedan igrač. I tako simultanka za koju treba 20 ljudi, igrala se 1 na 1", govori nam Suzana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ima li koga, provjerili smo i sami. Na Savu se uputila i naša Aida koju je dočekala pustoš. Kako se i sama uvjerila, na manifestaciji Ljeto na Savi više je komaraca nego ljudi. 

Dan za danom, na koncertima je broj gledatelja gotovo jednak broju glazbenika, a svakodnevni program planira se sve do 12. rujna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo